FISP 2017

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

31 mai

copMotto:  «Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ce noi putem să-i aducem ca ofrandă.» Dinu LIPATTI

Iniţiat în anul 2014 din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Reșiței, ale Banatului Montan, ale României – şi nu numai, din respect pentru muzica de calitate, muzică studiată în ani de zile, cu renunţări şi sacrificii, Festivalul Internaţional SABIN PAUTZA a avut loc, între 17-21mai 2017, la Reșița, într-o nouă ediție. Concretizat prin efortul unit al oficialităţilor şi al oamenilor iubitori de cultură, FISP, ediţia a IV-a, s-a desfăşurat, în mai multe locaţii. Au avut loc: expoziţii, lansare de carte, concerte, recitaluri şi Concursul de Interpretare Pianistică şi Compoziţie SABIN PAUTZA, parte integrantă a Festivalului.

ZIUA I, 17 mai 2017

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional SABIN PAUTZA, ediţia a IV-a, Reşiţa, a fost marcată, miercuri, 17 mai 2017, orele 18:30, prin Expoziţia omagială DINU LIPATTI-100 (19 martie 1917-2 decembrie 1950). Realizată de Cristina Andrei, muzeograf MNGE, sub grafica semnată Aurelian Popovici, au fost expuse în Galeria Liceului de Arte Sabin Păuţa din Reşiţa printuri pe canvas cu documente din colecţia particulară Dragoş Tănăsescu şi din arhivele Instituţiilor: Casa memorială Dinu Lipatti-Fundăţeasca, jud. Argeş, Muzeul Naţional George Enescu, Bucureşti, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Biblioteca Academiei Române. Expoziţia, despre care a vorbit dr. Eugen DUMITRESCU, pianist concertist, Asociaţia Klavier Art, a adus în faţa reşiţenilor fotografii, manuscrise, articole de presă, scrisori, programe de concert, extrase de presă, cronici, dedicaţii, coperţi de discuri, afişe, omagii, pagini închinate marelui artist trecut în nefiinţă mult prea devreme, la doar 33 ani. Considerat, nu întâmplător, „fiu spiritual” al marelui George Enescu, Dinu Lipatti, născut cu daruri muzicale ieşite din comun, de o maturitate neobişnuită, cu un echilibru desăvârşit între rigoare şi libertate, cu înalte principii morale şi artistice pe care a încercat să le transmită discipolilor profesor fiind  la clasa de virtuozitate a Conservatorului din Geneva, rămâne printre cei mai mari pianişti ai secolului XX. În anul 1967, la aniversarea a 50 de ani de la naşterea lui Lipatti, Mihail Jora spunea „…o fericită coincidenţă a făcut ca pe pământul acestei ţări să se nască, la o depărtare de 36 de ani, doi mari artişti din medii diferite, având însuşiri identice: aceeaşi modestie, aceeaşi putere de muncă, acelaşi avânt creator, aceeaşi imensă dragoste pentru arta pe care o slujau cu sfinţenie. Să cinstim, aşadar, memoria lui George Enescu şi Dinu Lipatti ”.

FISP 2017 ziua 1_088 FISP 2017 ziua 1_086 FISP 2017 ziua 1_018 FISP 2017 ziua 1_013 FISP 2017 ziua 1_008

Seara, sub genericul SABIN PAUTZA SI DUO-UL PIANISTIC, pe scena sălii Lira, au deschis seria recitalurilor: Corina RĂDUCANU şi Eugen DUMITRESCU.  Absolvenţi ai Liceului de Muzică George Enescu, ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşi cu studii complete: licenţă, master, doctorat, post-doctorat, cântă împreună din 2005. Activitatea concertistică a duo-ului pianistic cuprinde participări la 23 de festivaluri naţionale şi internaţionale, peste 300 de recitaluri în ţară şi străinătate, 10 turnee de promovare a muzicii clasice, este deţinător al numeroase premii naţionale şi internaţionale obţinute la concursuri de profil. Prezenţi în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale de specialitate cei doi pianişti au susţinut masterclass-uri ca profesori invitaţi. Sunt membri fondatori ai Ansamblului Cameral Remeber Enescu (2005-2015) şi ai Asociaţiei Klavier ART București. În deschiderea Festivalului, Corina RADUCANU şi Eugen DUMITRESCU au ales un repertoriu perfect echilibrat: Gabriel Fauré- Dolly, op.56, Edvard Grieg- Peer Gynt, op. 56, Sabin Pautza- Joc de doi din Banat. Menţiune şi mulţumiri speciale se cuvin aduse celor doi muzicieni pentru interpretare şi pentru manuscrisul original, adus la Reşiţa, din arhiva MNGE Bucureşi, un manuscris nepublicat: Suita pentru pian la patru mâini, lucrare în cinci părţi: Preludiu, Vals trist, Intermezzo, Scurtă barcarollă şi Marş, datată 22 decembrie – 25 decembrie 1898, semnată George Enescu, lucrarea fiind unicat, singura, de altfel, pentru pian la patru mâini din portofoliul său componistic. Suita a mai fost interpretată, pentru o scurtă perioadă de timp, în anii 70 ai secolului trecut, de duo-ul pianistic Suzana Szöröny- Corneliu Rădulescu. Mulțumiri pentru că nu e puţin lucru să asculţi creaţii inedite din perioada de adolescenţă (17 ani), să vezi scrisul, să simţi vibraţia peste ani, a celui mai mare compozitor român, George Enescu. Adus pe scena reşiţeană de doi muzicieni de clasă, duo-ul pianistic Corina RĂDUCANU, Eugen DUMITRESCU. (Camelia Duca)

FISP 2017 ziua 1_052 FISP 2017 ziua 1_079 FISP 2017 ziua 1_089 FISP 2017 ziua 1_100 FISP 2017 ziua 1_123

ZIUA a II-a, 18 mai 2017

copJoi, 18 mai 2017, de la orele 16:00, Biblioteca Germană Alexander Tietz a fost gazda lansării volumului SABIN PAUTZA  Maestrul, semnat Daniela Caraman-Fotea, ed. Palimsest, 2017

Aşteptată şi necesară o monografie despre personalitatea uriaşă a compozitorului Sabin Pautza a văzut, în sfârşit, lumina tiparului graţie condeiului de calibru mânuit extrem de precis, organizat şi ancorat în punctele cheie ale biografiei şi operei ilustrului de fosta sa colegă de Conservator, distinsa Daniela Caraman Fotea, muzicolog din generaţia de aur a specialiştilor în domeniu, autor a peste 17 volume, monografii, dicţionare, lucrări de referinţă în peisajul muzical românesc. După ce s-a aplecat în 2006 asupra altei personalităţi muzicale cu rădăcini în pământul Reşiţei în volumul Melodiind sub cerul frumosului liber, Convorbiri cu Doru Popovici, Daniela Caraman Fotea iese din laboratorul documentar cu Sabin Pautza  Maestrul, carte apărută în 2017 la Editura Palimpsest din Bucureşti, al cărei director e tot un reşiţean din galeria maeştrilor, poetul şi criticul de teatru Ion Cocora.

5 1 2 3 4Un eveniment, aşadar, care încununează şi anunţă aniversarea de anul viitor a compozitorului Sabin Pautza, care va împlini în 2018 vârsta de  75 de ani. Lansarea volumului a fost găzduită de Biblioteca Germană Alexander Tietz din Reşiţa în cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional SABIN PAUTZA, ediţia a IV-a şi a fost prezentată de criticul Ada D.Cruceanu. Fără să aibă la bază cunoştinţe de specialitate temeinice, nefiind de formaţie muzicolog, aşa cum a precizat în discurs, Domnia Sa a remarcat latura comunicativă a celei care conturează „tabloul personalităţii muzicianului abordat prin detalii biografice – semnificative”, identificând-o pe realizatoarea emisiunilor muzicale de radio şi televiziune ce deţine acea ştiinţă a expunerii către cel căruia îi comunică, pe de o parte, şi a personalităţii despre care comunică, pe de altă parte, latură inspirat revelată chiar în Epilog „Există un Har, un Talant care le explică pe toate. Sabin Pautza pătrunde Esenţele. La o partitură ai impresia că fraternizează cu autorul ei. (…) Aşa se explică feedback-ul cu ascultătorul fidelizat instantaneu – şi păstrat peste timp.” De asemenea, ochiul fin al criticului de artă Ada D.Cruceanu a apreciat atât cartea ca obiect de artă în sine, apărută în condiţii grafice de o eleganţă pe măsura subiectului (redactor şi copertă: Dana Pocea), care ar merita separat un premiu, cât şi valoarea conţinutului acesteia ce impune un premiu pentru prestanţa publicistică. Lansarea a fost însoţită de un recital cameral susţinut de: David Pădurean, Diana Bădăluţă şi Andra Kradyel, clasa de pian a prof. Monica RAMBU, Şcola Populară de Arte şi Meserii Ion Românu din Reşiţa,  Emilia Imbrescu, violoncel, clasa prof. Diana SZUIOGAN, la pian prof. Lucia GHILEA, Liceul de Arte Sabin Păuza, Reşiţa,  şi,  în premieră absolută, 3 lieduri: Îmi eşti lumină, Ce pot să fiu şi Ultimul colind, compuse recent de Sabin Pautza pe versurile Mirunei Clara- prezentă în sală, interpretate de soprana Dorina Laza, clasa prof. Otilia Alina AIONESE, la pian prof. Lucia GHILEA, Liceul de Arte Sabin Păuţa, Reşiţa. ( Alexandra Gorghiu)

5 4 2 3 1Seara zilei de 18 mai 2017 a adus pe scena sălii LIRA, sub genericul SABIN PAUTZA ŞI  MUZICA RUSĂ, un excelent recital susţinut de Monica FLORESCU- pian şi Makcim FERNANDEZ SAMODAZEV- violoncel. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a Conservatorului Regal din Anvers, specialitatea pian şi muzică de cameră, Monica FLORESCU a susţinut recitaluri în săli de renume precum: Palais des Beaux Arts- Bruxelles, de Singel – Anvers,  de Bijloke- Gent în Belgia, Centro Nacional de las Artes- Mexico City, Sala Tlaqná-  Xalapa Mexico, Ateneul Român- Bucureşti. Născut la Volgograd, Rusia, Makcim FERNANDEZ- SAMODAYEV este absolvent cu mare  distincţie al Conservatorului Regal din Anvers, specializare violoncel şi muzică de cameră. Participă  la cursuri de măiestrie  susţinute de interpreţi recunoscuţi pe plan internaţional: Tomas Kakuska (Alban Berg Quartet), Florestan Trio,  Altenberg Trio,  Alexander Ivashkin, Mihail Kugel, Renaud Capuçon, Natalia Pavlutskaja, Mark Dobriansky, Lluis Claret, Torleiff Teiden. Susţine o activitate constantă de interpret în săli de renume din Belgia, Mexic, România. Activitatea celor doi muzicieni le-a permis să se stabilească, de-a lungul anilor, în Belgia şi Mexic unde au creat oportunităţi şi au interacţionat cu muzicieni din lumea întreagă, participând la festivaluri şi susţinând recitaluri în ţări precum: Belgia, Oland, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Cuba, Mexic şi România. În Belgia au fondat unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate ansambluri camerale: Spirale Piano Trio şi au înfiinţat Hyparxix Concerts AC. În recitalul de la Reşiţa, Monica FLORESCU-pian  şi Makcim FERNANDEZ-SAMODAYEV- violoncel, cu Sonata pentru violoncel şi pian op.19 de Serghei Rachmaninov, Sonata pentru violoncel şi pian op.119 de Serghei Prokofiev şi,  ne-au purtat, într-un dialog perfect armonizat, din Rusia în America şi înapoi în România, aplauzele susţinute aducîndu-i, la bis, cu o superbă Doină, aranjament Yuri Leonovici, basarabean stabilit în SUA. Un recital vibrant, învăluitor, fascinant, între real și ireal, un suspin ancestral; energii subtile purtătoare în timp, cu sunet final  suspendat, printr-un gest de un firesc absolut, reverberator în mintea, dar mai ales, în inimile noastre. (Camelia Duca)

ZIUA a III-a, 19 mai 2917

copZiua a treia de festival a fost dedicată muzicii corale, gen căruia Maestrul i-a rezervat încă de timpuriu un loc aparte în creaţia şi activitatea sa de-a lungul carierei. În cursul dimineţii, sub genericul SABIN PAUTZA ȘI COPIII au evoluat, în Aula Magna a Universităţii Eftimie Murgu din Reșița,  corurile de copii ale Liceului de Arte Sabin Păuța din Reșița: ALLEGRETTO, dirijor prof. Emanuela MOLDOVAN  şi  POCOAPOCO, dirijor prof. Adelina BILANcorul STELUȚE al Şcolii Gimnaziale Nr.2, Reșița, dirijor prof. Mariana Brebenariu, iar de la Colegiul Naţionale Traian Lalescu au cântat Andrei Paraschiv și Vlad Ciupici, coordonator prof. Rodica Bădescu.  La pian, prof. Lucia Ghilea.  Remarcat de însuşi maestrul Sabin Pautza, după ce s-a distins pe plan naţional cu două premii importante, respectiv premiul I în 2014 la Concursul Naţional Coral şi premiul al II-lea în 2016 la Olimpiada Naţională de Muzică, dar şi pentru prestaţia excepţională la Bruxelles avută în urmă cu câţiva ani în cadrul unei delegaţii cărăşene la Parlamentul European, Corul ALLEGRETTO dirijat de prof. Emanuela Moldovan este susţinut personal de maestru graţie unei colaborări care-i conştientizează şi pe copii că sunt contemporani cu o personalitate de talie mondială.

1 2 3 4 5

Vineri, 19 mai 2917,  orele 18:00, în sala LIRA a Liceului de Arte Sabin Păuța  din Reșița a avut loc deschiderea CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE PIANISTICĂ ȘI COMPOZIȚIE SABIN PAUTZA, ed. a IV-a cu prezentarea juriului:  Prof. univ. dr. Sabin PAUTZA – Președinte onorific, compozitor, dirijor, Conf. univ. dr. Sorin DOGARIU – Universitatea de Vest Timișoara, pianist concertist, Drd. Monica FLORESCU –  Filarmonica de Stat din Sibiu, pianist concertist, Prof. dr. Corina RĂDUCANU – Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București, pianist concertist, Prof. dr. Eugen DUMITRESCU – pianist concertist, Prof. Cornel TODEA- inspector specialitate ARTE, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin.

copPrezentarea juriului a fost urmată, de la orele 18:00, de prima probă de concurs pentru categoria D.

cop 3În seara zilei de 19 mai 2017, pe scena sălii Lira a revenit, pentru a doua oară, grupul vocal CANTICUM BUCHAREST, dirijor RĂZVAN RĂDOS, cu un concert extraordinar SABIN PAUTZA IN CONSTELAȚIA MARILOR CREATORI. A fost o seară magică, poate mai emoţionantă ca cea de anul trecut, tocmai datorită revenirii la Reşiţa. Tânărul şi talentatul dirijor Răzvan Rădos, în vârstă de 27 de ani, a dialogat deopotrivă cu corul şi cu publicul în triplă ipostază, de dirijor şi solist vocal dar şi de excepţional prezentator, lucrările cântate fiind dezvăluite cu un şarm irezistibil de povestitor care anunţă şi stârneşte curiozitatea pentru ce va urma, lăsând muzica să se reverse ca şampania în toată splendoarea ei. Corul, constituit din voci tinere, viguroase, a fost acompaniat la pian de Ştefan LOVIN care a întreţinut atmosfera magică şi cu momente solo, de asemenea foarte apreciate şi aplaudate. Ca şi anul trecut, Maestrul a fost invitat pe scenă să preia conducerea dirijorală, împreună cu Răzvan Rădos – solist vocal, oferind publicului o autentică mostră de sensibilitate artistică prin Suita mărgană, lucrare semnată Sabin PAUTZA. Dacă programul grupului CANTICUM BUCHAREST gândit meticulos ca un crescendo emoţional a debutat cu povestea piesei Ave Maria scrisă de copilul de geniu Sabin PAUTZA în vârstă de numai 13 ani, concertul s-a încheiat cu un mesaj muzical şi poetic remarcabil. Bucuria cântului a răzbătut energic în final cu fragmentul coral Odă bucuriei din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven pe versurile lui Friedrich von Schiller. Despre aplauzele îndelungi ale publicului, ridicat în picioare în semn de respect pentru ofranda adusă muzicii de tinerii muzicieni, ar trebui să se scrie mai mult şi, poate, separat, pentru că a existat un public fidel pe tot parcursul festivalului şi, cu siguranţă, toţi artiştii care au cântat au fost răsplătiţi în fiecare seară pe măsura valorii şi evoluţiei lor. (Alexandra Gorghiu)

1 2 3 4 5

ZIUA a IV-a,  20 mai 2017

5 1 2 3 4Sâmbătă, 20 mai 2917,  începând cu ora 09 :00, în sala LIRA a Liceului de Arte Sabin Păuța  din Reșița s-au desfășurat probele categoriilor B, C, și D (etapa a II-a) din cadrul  CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE PIANISTICĂ ȘI COMPOZIȚIE SABIN PAUTZA, ed. a IV-a.

6 1 2 3 4În seara zilei de sâmbătă, 201 mai 2017, orele 19:00, sub genericul SABIN PAUTZA ȘI MUZICA LUMII au urcat pe scena reșițeană, Armen ANASSIAN – vioară și Sorin DOGARIU- pian.  Virtuozitate de înaltă clasă a fost oferită sâmbătă seara de unul dintre cei mai buni violonisti din lume la ora actuală, Armen Anassian din S.U.A. şi pianistul Sorin Dogariu din Timişoara constituiţi într-un duo concertistic de zile mari pe scena sălii Lira. După ce a încheiat Festivalul Internaţional „Timişoara muzicală” cu un concert simfonic susţinut vineri seara la sala Capitol împreună cu Filarmonica Banatul, Armen Anassian a venit să cânte şi la Reşiţa în semn de preţuire şi înaltă consideraţie pentru maestrul Sabin Pautza. Programul a fost dens, solicitând o maximă concentrare a artiştilor pentru lucrări de Beethoven- Sonata Kreutzer op.47 nr.9, Bela Bartok- Dansuri românești sz. 56, Debussy- Sonata pentru vioară și pian, George Enescu- Sonata Torso, Arno Babajanian – Elegie și Nocturnă şi, desigur, Sabin Pautza- Divertisment, creaţiile maestrului fiind nelipsite din recitalurile artiştilor invitaţi să cânte în festival. Din păcate, întreaga tensiune artistică a fost consumată timp de o oră şi jumătate în program vlăguindu-i pe muzicieni, astfel încât bisul cerut cu insistenţă de public a rămas un fel de promisiune pentru o ediţie viitoare. Dealtfel, maestrul era aşteptat la o altă manifestare, integrată festivalului, la Universitatea Eftimie Murgu. (Alexandra Gorghiu)

copeÎncepând cu orele 21:00,  în holul Universității Eftimie Murgu din Reșița, sub genericul SABIN PAUTZA, WHO’S WHO IN MUSIC  a avut loc vernisajul expoziției de printuri cu documente inportante din viața și cariera Maestrului,  realizator METARSIS, sub grafica semnată Bogdan PIPERIU.  Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de prof. dr. Cristian Paul CHIONCEL- prorector UEM. Managerul Liceului de Arte Sabin Păuța din Reșița, prof.Carina PRISTAVU a subliniat personalitatea și realizările, peste ani, în România și America,  a Maestrului, subliniind nominalizarea lui Sabin PAUTZA în International Who’s Who in Music (Cambrige, Anglia, ed. 1980/1984/1992/2000) și în 2000 de americani notabili (editat de American Biographical Institute o dată la cinci ani),  accentuând  distincțiile:  cetățean de onoare al orașelor Reșita (România), Plainfield (SUA) și al județului Caraș-Severin și că,  în Plainfield (SUA), ziua de 7 mai 2007  a fost declarată Ziua Sabin PAUTZA.

1 2 3 4 5

44 33 22 11 55De la orele 21:30, sâmbătă, 20 mai 2017,  tot la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, acolo unde există un muzeu unicat în România: MUZEUL CINEASTULUI AMATOR,  muzeu înființat în anul 2014 în fosta cabină a cinematografului 23 August în prezent clădirea principală cu Aula Magna a Universității Eftimie Murgu Reșița. Initiativă privată a colecționatului  împătimit de  aparatură de filmat pentru cineamatori, aparate de fotografiat și tot ce ține de lumea cineamatorismului, Andrei Bălbărău căruia i s-au alăturat tineri la fel de pasionați de cineamatorism,  într-o coincidență fericită, noaptea de sâmbătă fiind, la nivel național, NOAPTEA MUZEELOR, a fost prilej de a sublinia o altă trăsătură caracteristică Maestrului: SABIN PAUTZA ȘI MUZICA DE FILM. Știut fiind faptul că reșițeanul Sabin PAUTZA a orchestrat mult în America pentru HOLYWOOD și profitând de proiectul CineDoc desfășurat în curtea Universității, ne-am bucurat, în premieră absolută, de muzică live pe un colaj din decupaje de filme pe 16 mm. realizat de tineri pasionați, conservatori ai unei părți importante de istorie a cineamatorismului bănățean. Seara, pe pianul instalat în curtea Universității, Alexandru MOLDOVAN, clasa a VIII-a, prof. Elena SCHAEFER, Liceul de Arte Sabin Păuța a creat, prin improvizatii, o atmosferă excelentă interpretând, la finalul recitalului, tema muzicală principală a filmului „Piraţii din Caraibe”. Surpriza organizatorilor și a publicului a fost prezența la eveniment a pianistului Cătălin IACOB. Absolvent al Liceului de Arte reșițean, cu o licență la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, deținător al unei burse speciale de studiu în SUA, actualmente doctorand anul II DMA in Piano Performance (Doctorat în Muzică și Arte) al TEXAS TECH UNIVERSITY, Lubbock, SUA, cel care a susținut momentul muzical pe proiecția de film. Tineri frumoși, pasionați, care, indiferent unde se vor stabili, unde vor fi purtați în viață, vor păstra Reșița, Banatul Montan și România în suflete. (Camelia Duca)

cine doc

ZIUA a V-a, 21 mai 2017

ConcursDimineața zilei de duminică, 21 mai 2017 a fost rezervată CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE PIANISTICĂ ȘI COMPOZIȚIE SABIN PAUTZA, ed. a IV-a, categoriile  A, E, F.

Seara zilei de 21 mai 2017 a debutat cu proba a III-a a categoriei D, probă în care Alexandru Szabo a  interpretat partea I a Concertului pentru pian și orchestră nr. 1, op. 15 de Ludwig van Beethoven acompaniat fiind de ORCHESTRA FILARMONICII DE STAT din Arad sub bagheta Maestrului Sabin PAUTZA, premieră pentru  tânărul pianist Alexandru Szabo, elev al prof. Akos Hernadi, Hochschule für Musik, Trossingen, Germania.

ASDupă trei zile încărcate de concurs în care s-au revărsat energii şi emoţii, toate pentru o miză extrem de ambiţioasă ce se manifestă de la an la an la vârste tot mai mici, aceea de a fi cel mai bun, după acumulări şi studiu intens ce necesită ore bune de muncă şi renunţări, juriul a avut misiunea dificilă de a-i departaja pe câştigători, care au evoluat duminică seara în Gala laureaţilor;

Torok10Pentru Marele Premiu şi Medalia F.I.S.P. ediţia a IV-a 2017 juriul s-a retras câteva minute pentru deliberare, timp în care Camelia Duca, amfitrioana festivalului a acordat în continuare diplome celor care și-au adus aportul pentru continuitatea în interval a evenimentului. În mod neaşteptat, a sosit din Germania şi artistul plastic Bogdan PIPERIU care încă de la prima ediţie a conceput grafic programele, afişele şi toate materialele de festival, pentru care a fost şi el recompensat cu o diplomă. În calitate de preşedinte onorific, Sabin PAUTZA i-a înmânat, după deliberarea juriului şi momente de suspans, în calitate de preşedinte onorific, MARELE PREMIU şi MEDALIA F.I.S.P. 2017 lui RADU TÖRÖK la Şcoala Gimnazială I.G. Duca din Petroşani care a participat în competiţie la categoria B. În vârstă de 10 ani, el a dovedit că, indiferent de condiţiile de studiu (în acest caz precare, deşi Petroşaniul a mai dat un medaliat la prima ediție FISP, 2014, pe Fabiani PRCSINA  care a confirmat, ulterior, la Paris că este cel mai bun) talentul, seriozitatea, munca, ambiţia şi dăruirea vor da, cu siguranţă, roade, uneori mai devreme, alteori mai târziu, însă ceea ce contează cel mai mult este credinţa că poţi da ce e mai bun din tine, că fiecare pas e important în şlefuirea diamantului primit la naştere. Este şi cazul laureatei F.I.S.P. ed. a III-a, 2016, micuţa Emanuela ŞERBĂNAȚI-VILLALVA- BRIONES din Reghin, revenită la Reşiţa, în recital.conc Premieră pentru talentata pianistă,  primul ei concert cu orchestră simfonică- FILARMONICA DIN ARAD, cu RONDO ÎN RE MAJOR k.v. 382 de Wolfgang Amadeus MOZART, la pupitru SABIN PAUTZA,   moment extrem de emoţionant care îi marchează în mod decisiv evoluţia personală şi care va figura în C.V.-ul ei ca o notă de vizită peste care nu se va putea trece. Concurenţi puternici, artişti de notorietate mondială, parteneri şi susţinători fideli, pe scurt, potrivit celor mai avizate păreri, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional Sabin Pautza, 2017 a fost cea mai bună până în prezent, fapt care-i certifică valoarea şi importanţa pe harta concursurilor şi festivalurilor de gen din ţară şi, probabil, în câţiva ani, în competiţie se vor înscrie mai mulți concurenţi din străinătate, orice tânăr muzician dorindu-şi să aibă în palmares un asemenea premiu. Festivalul Internațional SABIN PAUTZA, ed. a IV-a, Reșița, 17-21 mai 2017 și-a închis porțile cu Filarmonica din Arad, Wolfgang Amadeus Mozart- Uvertura la Nunta lui Figaro. La pupitru, SABIN PAUTZA. (Alexandra Gorghiu)

REZULTATE FISP IV, 2017

mpMARELE PREMIU și MEDALIA FISP 2017: Radu TÖRÖK , Școala Gimnazială I.G. Duca, Petroșani

CATEGORIA A, PREMIUL I: Patricia Maria ROȘCA, Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu Lugoj; PREMIUL II: Andrei KIESZVIMMER, Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița; PREMIUL III: Alexia Bianca CONSTANTIN, Liceul de Artă Carmen Sylva Ploiești si Ruben Natan GHIDICEANU, Liceul de Arte Marin Sorescu Craiova, MENȚIUNE: Flavia-Maria COVIANICI,  Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița, MOȚ Alexandru, Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu Lugoj

CATEGORIA B, PREMIUL I: Radu TÖRÖK, Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani; PREMIUL II: Damaris Luiza CREȚU,  Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani; PREMIUL III: Fabian TURNEA, Colegiul Național C.D.Loga Caransebeș; MENȚIUNE: Daiana Elena Gabriela

DUMITRU,  Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița,  Diana Georgiana POPESCU, Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani.

CATEGORIA C, PREMIUL I: Maria Magdalena COSTESCU, Liceul de Arte Constantin Brăiloiu Târgu Jiu;  PREMIUL III:  Daniel Cornel DUMITRAȘCU ,  Liceul de Artă Carmen Sylva Ploiești;

CATEGORIA E – Pian la patru mâini,  PREMIUL I: Patricia Maria ROȘCA & Estera USCIUC,  Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu Lugoj;  PREMIUL II: Andrei KIESZVIMMER & Daiana DUMITRU,  Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița;  PREMIUL III: Alecsia-Sharis CĂPRARU & Anamaria MUNTEAN PEIA,  Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu Lugoj;

CATEGORIA D,  PREMIUL I: Alexandru SZABO,  Hochschule für Musik Trossingen, Germania

CATEGORIA F – Compoziție, PREMIUL I: Ioana POPA,  Universitatea Ovidius Constanța;

PREMIUL II: Ștefan ȘIMONCA-OPRIȚA,  Colegiul de Arte Sabin Drăgoi Arad, PREMIUL III:  Sebastian COVACI,  Liceul de Arte Ion Vidu Timișoara.

PREMIUL PROFESORULUI: Ramona CRINA, Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu Lugoj, Camelia ILINA,  Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani.

Muzica a trăit, la Reșița, sub degetele noastre, sub ochii noștri, cu tot ce noi am putut să-i aducem ca ofrandă, reverberând în inima și mintea noastră pentru mult timp de aici înainte. Cinci zile de FESTIVAL, cinci categorii de evenimente: lansare de carte, expoziții, recitaluri, concerte și Concurs în șapte locații: sala LIRA și foaierul Liceului de Arte Sabin PAUTZA, Aula Magna, holul principal și curtea interioară a Universitații Eftimie Murgu, Biblioteca Germană Alexander Tietz, librăria Semn de Carte, muzicieni de talie internațională, concurenți (26), aspiranți la titlul de pianist sau compozitor, tinere talente confirmate sau în curs de confirmare, parteneri culturali, susținători și spectatori de clasă, valori spirituale și materiale create și împărtășite între oameni frumoși, cu instituții care au înțeles rolul principal pe care îl au în transmiterea acestor valori- repere de necontestat ale identității noastre locale, regionale, naționale. Normalul, firescul de a cinsti o personalitate pe care o avem, considerată de critica internațională de specialitate drept Leonard Bernstein al României: Maestrul SABIN PAUTZA. (Camelia Duca)

filaOrganizatorii mulțumesc tuturor celor implicați în reușita celei de-a IV- a ediții a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL SABIN PAUTZA, REȘIȚA, 17-21 mai 2017.

Organizator: METARSIS, activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană.

Parteneri: Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Municipiului Reșița și Consiliul Local.

Parteneri culturali: Universitatea Eftimie Murgu, Reșița, Inspectoratuil Școlar Județean Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Liceul de Arte Sabin Păuța, Reșița, Școala Populară de Arte și Meserii Ion Românu, Reșița, Rotary Club Reșița, Lions Onix Reșița, Muzeul Național Georg Enescu, București, Asociația Klavier Art, București, Librăria Semn de Carte, Reșița

Parteneri media: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien,  Argument CS,  Banat FM, Banat TV, Jurnal de Caraș, Info CS, Express de Banat, Radio România Reșița, Radio România Timișoara, TVR Timișoara

Cu sprijinul: Caraș S.A., Gradimex, Magazinele Refill, Cofetăriile Mihandra, Florăria Perana.

Servicii profesionale: PIPERIU.EU,  Bujo Media Solution

Director artistic: Corina RĂDUCANU,

Director FISP: Lucian DUCA

Un comentariu la “FISP 2017”

 1. Anton Schulz 20. iun., 2017 at 19:48 #

  Stimata Familie DUCA,
  Va multzumesc pentru acest mesaj, va pot numai felicita pentru un asemenea succes, mai ales ca este promovat si tineretul lînga mari virtuozi ce au fost în program.
  Va doresc din inima continuarea si puterea de-a continua asemenea manifesteri cu prezentarea unor oameni ai locului ce reprezinta Banatul Montan la nivel mondial.
  Numai bine si sanatate va doreste din inima,
  A. Schulz

Lasă un comentariu...