ÎN LUME, PRIN LUMI

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

14 nov.

 

Cristo Redentor auf dem Corcovado in Rio de Janeiro

Cristo Redentor auf dem Corcovado in Rio de Janeiro

Tiberiu Stoia în dialog cu Vasile Bogdan

Joi, 12 noiembrie 2015, la librăria reșițeană Semn de Carte s-a lansat volumul autobiografic În lume, prin lumi, Tiberiu Stoia (inginer geolog, pasionat de turism) în dialog cu Vasile Bogdan.

Despre volum au vorbit criticul Gheorghe Jurma, scriitorii Vasile Bogdan și Titus Suciu.

“Cartea acesta implică, din punctul meu de vedere, un mare volum de muncă… Vasile Bogdan nu este doar un gazetar foarte serios și foarte harnic… ca să realizezi și să transcri o discuție și să scoți apoi, din acestea, o carte coerentă care să convingă cititorul este un lucru extraordinar. Toate cărțile lui Vasile Bogdan, deși pleacă de la destine particulare… devin adevărate romane. Tibi Stoia a avut încă din copilărie sădită, de către strămoși, dorința călătoriei, a cunoașterii lumii, fiind, totodată, și dorința de a te cunoaște pe tine însuți… Nu m-a interesat niciodată biografia cuiva… Aici, în carte, întâmplările din viața lui Tibi Stoia îl fac, nu un geniu, ci un om viu, nu un superman ci un om adevărat care trăiește. Și care, după ce a văzut aproape toată lumea, se întoarce acasă să redescopere frumusețile acestei țări… și, cu mare bucurie, să transmită cititorului această concluzie spre sfârșitul cărții. Receptăm noi o asemenea concluzie ca și îndemnul să ne cunoaștem împrejurimile, țara, lumea,  pentru că, tot prin gândirea lui, să înțelegem că, prin asemenea călătorii prin noi înșine, de fapt, ne căutăm și ne găsim.” a spus, printre altele, Gheorghe Jurma.

Tibi Stoia_ 041 Tibi Stoia_ 017 Tibi Stoia_ 025 Tibi Stoia_ 034 Tibi Stoia_ 040“Eu vă propun o altă modalitate de a vorbi despre această carte. Am să vă citesc un paragraf și am să vă rog pe Dumneavoastră să spuneți un număr de pagină mai mic de 400. După care vom stabili, împreună, valoarea acestei cărți. Citesc la pagina 194: <Mă aflam cu șoferul și cu încă un însoțitor când în fața noastră au apărut trei fătuce ciocolatii care au început, fără inhibiții, să ne sugerezed nurii din dotare. Nu erau urâțele, aș zice din contră, numai că statura lor, mică, m-a descurajat. Mai intru în vreo belea și nu are rost să-mi stric vacanța pentru o aventură care să-mi lase un gust amar. Am refuzat, dar am sesizat și această parte a ofertei turistice pe care, ulterior, pe alte meridiane, aveam să o urmăresc cu curiozitate, constatând că disponibilitatea este, cu adevărat, impresionantă. Ulterior aveam să mă felicit pentru absinența autoimpusă, dar poanta o voi afla la finele călătoriei>  O să vă sugerez ceva, după ce vom citi și alt paragraf, de la pagina 221 : <Stau pe marginea șoselei vreo trei-patru ore cu soarele bătându-mă în creștet ca un ciocan pneumatic. Vine o rablă de autobuz, mă ia; înăuntru un puști, să-i dau o țigară. I-o dau, trage cu sete. *Mă, nu ai voie în autobuz*, îi zic așa, ca să mai stăm de vorba. *Aici e liber orice, nu te întreabă nimeni nimic* îmi răspunde pufăind impasibil. Il las în plata lui și mă uit afară. Peisaj de o extraordinară frumusețe. Oceanul în stânga iar în dreapta o zonă lacustră, fost recif de corali, cu stuf.> Vă rog să-mi spuneți un numar.  122. *Evenimentele din viața la care am plâns de bucurie aveau să se dovedească mai degrabă nefericite iar evenimente din viață la care se petrecuseră evenimente nefericite când ziceam că mai rău de-atât nu se poate am realizat că, până la urmă, am avut ceva bun în ele, multe dintre ele dovedindu-se chiar de bun augur.* Este o tehnică în proză, să-l cointeresezi pe cititor, să-l faci să aștepte desfășurarea… Eu vă sugerez trei propoziții care pot fi spuse  despre această carte, din textele citite: alegeti Dvs. 1, 2, sau 3. A fost rostit 2 : Conluzia este că Tibi Stoia este un prozator…“ a spus Titus Suciu.

Tibi Stoia_ 021 Tibi Stoia_ 035 Tibi Stoia_ 021 Tibi Stoia_ 064 Tibi Stoia_ 053Vasile Bogdan: “Suntem aici emoționați pentru că s-a întâmplat să finalizam un drum… Ne aflăm aici într-o mică familie și simt nevoia unei mărturisiri: am scris mult, multe cărți, am făcut presă scrisă, radio și televiziune; am învățat un lucru: că omul din fața mea trebuie să fie respectat, ascultat și, dacă pot să numesc ceva din experiența lui este un lucru senzațional. Spre deosebire de televiziune unde reporterul știe, de fapt, mai multe decât interlocutorul, când nu-l lasă măcar să răspundă pe îndelete la o întrebare,  mie îmi place să ascult, să spună tot ce are de spus… Cornel Ungureanu a întrebat odată, de ce mereu semnez al doilea.  Pentru că interlocutorii mei sunt cei care au trăit acea viața, acea experiență. Eu n-am făcut nimic altceva decât să le stârnesc pofta de a se mărturisi… Tiberiu Stoia are o viață a lui bine organizată, cu dimensiunile ei, un mare pasionat de minerale, de fotografie- stau dovadă cele din carte, este un mare pasionat de călătorii. I-am promis că o să stăm *de povești*. N-am bănuit că mă va interesa atât de mult încât voi începe și eu să călătoresc pe urmele lui… Și am călătorit acolo unde nici memoria, nici inspirația, nici imaginația mea nu m-ar fi dus niciodată. Din Madagascar până în Africa de Sud, am fost în Africa de Nord, în Egipt, în Mexic, în Patagonia, am fost spre Machu Pichu neajungând, de fapt, niciodată în Machu Pichu, am trăit o aventură senzațională… Tibi Stoia este un om de o mare generozitate, cu o mare deschidere; mi-a povestit experiențe cu foarte mult aplomb… Câte destine suntem, de fapt, aici și trecem unul pe lângă celalalt. Fiecare dintre Dvs. se poate constitui într-un roman… Așa s-a scris această carte… Din pofta de viață pe care mi-a transmis-o și pentru care îi sunt recunoscător.”

Tibi Stoia_ 065 Tibi Stoia_ 068 Tibi Stoia_ 083 Tibi Stoia_ 012Tibi Stoia_ 0845“Esența cărții și ceea ce am vrut să transmit cel mai mult este mesajul: Să fim pozitivi! În viață să gândim cât mai puțin negativ… Am văzut, cu bani puțini, o lume întreagă. Am cunoscut locuri și oameni exact așa cum sunt. Am dormit în autobuze, în avioane, în hostelurii ieftine cu tineri din toata lumea și am foarte multe de povestit. Am încercat să transmit cât mai mult fiind un extrovertit tipic. Povestesc în carte în ce condiții putem face o escursie frumoasă și ieftină… una din condiții fiind, oriunde mergi în lume, e NU- baruri de noapte, NU- femei pentru că de-acolo încep necazurile…  Asta este, de fapt, valabil și la noi. *Fă bine că vine bine! și Fă rău că vine rau* sunt filozofii de viață absolut normale. În finalul cărții aflați câteva dintre concepțiile mele în ceea ce privește apariția vieții pe Pământ. Ar fi interesant de citit finalul cărții și poate de înființat un club de discuții…” a menționat Tiberiu Stoia. Discuțiile au continuat liber aproape două ore, povestile, destăinuirile firești făcând din seara zilei de joi una de excepție. O *lume* a lui Tiberiu Stoia, o “Pădure împietrită”  înființată de același geolog Tiberiu Stoia, cu o vechime de 10.000 de ani- muzeu în aer liber la Gărâna cu exponate extrase de la Bozovici (Caraș-Severin) lemn fosilizat – unicat în România.

Și un îndemn adresat tinerilor: Faceți în viață ce vă place, cu interes și pasiune. Apoi vor veni și banii.

Evenimet organizat de METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte.

Un comentariu la “ÎN LUME, PRIN LUMI”

  1. STROINI CARMEN 24. sept., 2020 at 11:28 #

    DORESC SA CUMPAR UN EXEMPLAR DIN CARTEA ,,IN LUME PRIN LUMI,, DE TIBERIU STOIA,DACA MAI EXISTA.CU MULTUMIRI CARMEN STROINI

Lasă un comentariu...