Timișoara 1716- 2016

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

29 oct.

Claudiu CĂLIN, istoric, arhivar al Diecezei romano-catolice de Timișoara

copA XXVI-a ediție a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan, desfășurată în județul Caraș-Severin între 7-16 octombrie 2016, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu binecuvântat, a cuprins, alături de: liturghii de Hram, parade ale portului popular german, expoziții, recitalurii, concerte, lansări de carte, conferințe, lecturi literare cu desfășurare amplă în Anina – Steierdorf, Bocşa, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oţelu Roşu, Reşiţa, Sasca Montană şi Tirol, prelegerea susținută, luni 10 octombrie 2016, la librăria reșițeană Semn de Carte de istoricul Claudiu CĂLIN, arhivar în cadrul Diecezei romano-catolice de Timișoara, sub genericul „300 de ani de la eliberarea Timișoarei și evenimentele jubiliare organizate de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara”. ”… Istoria, arhitectura, dar mai ales populaţia Timişoarei au suferit transformări majore, datorită apartenenţei succesive la diferitele state din regiune. După câteva secole ca parte a coroanei maghiare, au urmat 164 de ani de stăpânire otomană, încheiaţi prin cucerirea cetăţii de către trupele habsburgice… Dincolo de dificultăţile inerente oricărui început, Timişoara îşi stabileşte o traiectorie a ei prin veacuri şi istorie, caracterizată printr-o accentuată tendinţă identitară locală, rezultată din melange-ul multicolor al conştiinţelor europene care o formează…  Anul acesta orașul Timișoara și întreg Banatul marchează jubileul de 300 de ani de la Eliberarea Timișoarei de sub stăpânirea otomană. Evenimentul nu este doar unul istoric ori politico-militar, el însemnând mai ales pentru oraș și pentru Biserica Romano-Catolică, renașterea vieții creștine și refacerea din temelii a vechii Dieceze de Cenad. În lumina acestor fapte, Episcopii catolici cu reședința la Timișoara au marcat în 1816 jubileul de un veac de la eliberarea urbei, iar în 1916 – deși se aflau în toiul primei conflagrații mondiale – jubileul de două sute de ani. Înscriindu-se în acest șir de aniversări și având intenția de a păstra vie memoria și de a cinsti istoria orașului nostru, Episcopia noastră organizează, respectiv participă la evenimente jubiliare” a precizat, după scurta și admirabila lecție de istorie a Timișoarei, Claudiu CĂLIN, invitând publicul prezent și reșițenii, în special, să participe la evenimentele organizate în perioada 12-18 octombrie 2016 de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara…” a spus, printre altele,  istoricul Claudiu Călin. Despre evenimente, acesta a menționat: Miercuri, 12 octombrie 2016, orele 16.00,  la Reședința Episcopală din str. Augustin Pacha nr. 4 vernisarea expoziției „Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european„ (expoziție care a fost deschisă între lunile iulie-septembrie în Bastionul Theresia, sediul actual al Muzeului Național al Banatului.

03 08 09 13 01Vizitatorii au ocazia să vizioneze, în spațiul renovat al Muzeului Diecezan, dar mai ales marcat de arhitectura și atmosfera secolului al XVIII-lea, o expoziție care conține și o serie de elemente noi, față de ceea ce a putut fi admirat până acum. La organizarea acestei expoziții, realizată de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și de Muzeul Național al Banatului, au contribuit: Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale ale României, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, TVR Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Generală a Șvabilor Bănățeni (Landsmannschaft der Banater Schwaben), Uniunea Sârbilor din România (Савез Срба у Румунији), Asociația de Ajutorare a Șvabilor Bănățeni (Hilfswerk der Banater Schwaben) și Comunitatea Evreilor din Timișoara. Reamenajarea expoziției, în sediul episcopiei, a beneficiat și de consilierea de specialitate a d-nei dr. Dorina Sabina Pârvulescu, a d-nei Nicoleta Demian, a d-nei drd. Angela Horvath, a d-lui arhitect Mihai Botescu a d-lui Stevan Bugarski și a d-lui drd. Zoran Markov. Curatorii expoziției sunt d-nul drd. Claudiu Călin, arhivist diecezan, istoric și d-nul dr. Ciprian Glăvan, muzeograf, istoric).

12 04 05 06 10Vineri-Sâmbătă, 14-15 octombrie 2016, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a participat, alături de organizatorul principal, Academia Română, Filiala Timișoara, la o sesiune științifică internațională organizată la sediul filialei Academiei, bulevardul Mihai Viteazu nr. 24, purtând titlul: „Timișoara 1716–2016. O istorie europeană„ ( În cadrul sesiunii a fost prezentată și comunicarea: „Dieceza de Cenad și Episcopii ei între 1710-1777. Eliberarea Timișoarei și a Banatului și reașezarea vieții religioase catolice în teritoriul Episcopiei” susținută de istoricul  Claudiu Călin, arhivist diecezan. Organizatorii acestei manifestări au fost: Academia Română – Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, Primăria Municipiului și Consiliul Local Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Timișoara, Mitropolia Banatului, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Artă, Timișoara, Muzeul Banatului Montan, Reșița, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Timiș, Fundația Politehnica Timișoara, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Timiș, Centrul de Cultură și Artă Timiș, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Colaborează: Ambasada Austriei la București) .  Duminică, 16 octombrie 2016, la orele 10.00, a fost celebrată în Domul Sf. GheorgheCatedrala Romano-Catolică din Timișoara, o Sfântă Liturghie Pontificală în cadrul căreia a fost marcat acest important jubileu al Timișoarei. ( Celebrantul principal a fost Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, în concelebrare cu mai mulți Arhiepiscopi și Episcopi din țară și străinătate. Cadrul muzical a fost asigurat de muzicieni, membri ai Chorus&Capella Ecclesiae Cathedralis, aflați sub conducerea concertmaestrului dr. Johann Fernbach, dirijor dr. Walter Kindl. Participanții au fost îndemnați să înalțe rugăciuni pentru toți cei care au făcut posibilă, prin jertfă, luptă și eforturile lor, exercitarea în libertate a credinței catolice, atât acum 300 de ani, dar și în decursul vremurilor, până în zilele noastre).

02 07 11 14 15Marți, 18 octombrie 2016, la orele 20.00, în ziua în care prințul Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea eliberată a Timișoarei, a avut loc, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică, un concert vocal-simfonic intitulat: „Timișoara 1716-2016” ( organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Oficiul Diecezan de Muzică Sacră în colaborare cu Filarmonica Banatul Timișoara și Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru. Din program menționăm piesele lui Georg Friedrich Händel, Muzica Focurilor de Artificii (uvertura) și Dettingen Te Deum. Soliștii, corurile, și orchestra s-au aflat sub conducerea concertmaestrului dr. Johann Fernbach, dirijor dr. Walter Kindl. Colaborator: Asociația  Festivalul Baroc Timișoara).

In cadrul întâlnirii a fost prezentat albumul-document semnat Erwin Josef ȚIGLA, volum lansat în 7 octombrie 2016 în aula Universității Eftimie Murgu din Reșița. (mai multe detalii http://semndecarte.metarsis.ro/?p=10386#more-10386).  Camelia Duca

Evenimentul s-a încheiat printr-un recital al grupului INTERMEZZO al Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan cu un program de cantece in limba germană și în limba româna.

Organizator: Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, Asociația pentru Cultură și Educație a Adulților Reșița, METARSIS- activități de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...