LUMINI și sunete
Postat de metarsis în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii
7 dec.
Prima personală Emilia DOGARU
”Cultura este, sau ar trebui să fie, o anumită formă de a iubi lumea și de a spera” (Octavian Paler).
Este frumoasă. Și-a asumat adolescența cu toate valențele care translatează ”clasa” din ”masă”. Exponentă a unei generații de tineri frumoși care ne hrănesc speranțele într-o Românie normală în economia căreia educație și cultură își vor fi recâștigat locuri definitorii, Emilia DOGARU este elevă în ultimul an, clasa de filologie, a Liceului Teoretic ”Traian VUIA” din Reșița. A absolvit secția Pictură a Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ion ROMÂNU”, clasa prof. Ecaterina TUDOR. Citește mult. Când nu citește, pictează. Se implică. Învață și visează să devină medic stomatolog. Marți, 4 decembrie 2018, Emilia ne-a invitat în lumea ei de LUMINI. Prima expoziție personală de pictură. Deschisă pe simezele librăriei reșițene Semn de Carte, a fost prilej de întâlnire între generații. Colegii Emiliei, sosiți în număr apreciabil, profesori, iubitori de cultură și, nu în ultimul rând, părinții și fratele protagonistei, sosit din Anglia pentru a-și susține sora. Seara a debutat cu Preludiu în Do Major de J.S.Bach interpretat de un alt tânăr reșițean, frumos și talentat, absolvent, la rândul lui, al Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ion Românu” din Reșița, pian, clasa prof. Lucia GHILEA, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Traian Lalescu”, Patrick PAULESCU.
” Mă bucur să fiu alături de Emilia, în această seară, la un eveniment important din viața ei- prima expoziție personală de pictură. Nu mă pricep la pictură dar privesc aceste tablouri și pot spune că sunt foarte frumoase și știu că, în spatele lor, se ascunde foarte multă muncă, mult devotament, multă implicare… Cred că este o bucurie și o împlinire, fiecare tablou reprezintă o parte din viața autoarei, fiecare tablou are o legătură cu ceva, fiecare tablou simte ceva… Emilia le-a dat viață și creația ta, Emilia, ne bucură… Pentru mine, Emilia este un copil. Un copil deosebit care, în colectivul clasei, și-a câștigat respectul, colegii o iubesc, o ascultă și, faptul că sunt prezenți aici, alături de ea, în număr mare spune mai mult decât aș putea eu să spun în cuvinte…. Sunt bucuroasă și chiar mândră că sunt diriginta ta. O felicit și-mi doresc ca drumul ei să nu se oprească aici, să urmeze și alte expoziții personale, să-și împlinească visele și să devină studentă la Stomatologie…” a menționat prof. Dana BELU, diriginta Emiliei. Prezentă la eveniment, doamna prof.
Bianca STANCIU, director al Liceului ”Traian Vuia”: ”…Picturile Emiliei îmi bucură ochii și sufletul. Nu cunosc povestea din spatele lor dar cunosc OMUL. N-am să vorbesc despre pictorița Emilia, nici despre eleva Emilia ci am sa vorbesc despre copilul pe care l-am cunoscut acum trei ani și jumătate, care a devenit adolescenta frumoasă de astăzi și în spatele căreia e un OM extraordinar… Cei de la VUIA știți: în liceu am avut, întotdeauna, un nucleu dur format din elevi care știau ce au de făcut în momentul în care spuneam: trebuie să facem asta, avem la dispoziție asta și trebuie să terminăm până atunci- ei știau ce au de făcut. Emilia face parte din acel nucleu dur. Amintiți-vă de decorurile pentru balurile bobocilor… Atunci am descoperit pictorița Emilia. Pictorul și chiar zugravul, atunci când, din două cauciucuri trebuia să concepem un Iepuraș de Paște. Tot atunci am descoperit și creativul Emilia. Dovada că, bradul de iarnă din partea Liceului, pe care-l vedeți aliniat în competiția organizată de Primărie, îi aparține, concept și execuție. Mulțumesc Emilia, emoția mea este cu atât mai mare cu cât vei urma Stomtologia- facultate la care este studentă fiica mea. Îți doresc succes, să fii sănătoasă, să-i ai aproape pe părinții tăi întotdeauna, pe fratele tău, întreaga familie, să ne mai bucuri sufletul” a conchis directorul liceului Traian VUIA din Reșița, Bianca Stanciu.
Prezentă la vernisaj, prof. Ecaterina TUDOR, cea care a instruit-o timp de trei ani din cei patru în care Emilia DOGARU a fost elevă a Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ion Românu” din Reșița, a spus, printre altele: ”…lumea Emiliei este una a luminilor și a culorilor. Autoarea lucrărilor pe care le vedeți este extrem de serioasă… Nu există să nu-i iasă o linie, o umbră sau o culoare… Am descoperit-o, eliberată, la șevalet, mai ales lucrând cu cuțitul, creativă, foarte curajoasă. Expozița ne-o dezvăluie în toată frumusețea ei, am revăzut-o pe Emilia și mi-aș dori să nu renunțe la pictură, chiar dacă merge la stomatologie. Pentru că amândouă sunt ARTĂ… O felicit și mi-aș dori, atunci când are timp și simte nevoia, să ne întâlnim în fața șevaletului, la Școală” a transmis protagonistei, prof. Ecaterina TUDOR. Emoționată, Emilia-Mihaela DOGARU a mulțumit colegilor, părinților și celor prezenți, promițând strădanie pentru îndeplinirea ”contractului” ei cu viața, conform mottoului pe care și l-a ales: ”Visăm și ne străduim până visele noastre devin realitate”. Seara s-a încheiat în emoția dăruită auditoriului de tânărul pianist Patrick PAULESCU cu G. F. Händel- Passacaglia în Do Major și Piotr Ilici Ceaikovski – Barcarola. O îngemănare perfectă între lumea culorilor și și cea a sunetelor într-o o seară rece de decembrie a anului de grație 2018, AN CENTENAR, an în care s-au împlinit 100 de ani de la nașterea muzicianului, dirijor și compozitor Ion ROMÂNU, cel care a dat numele Școlii de Arte absolvite de Patrick PAULESCU și de Emilia-Mihaela DOGARU.
Evenimentul organizat de METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte s-a bucurat de prezența maestrului Sabin PAUTZA. (Camelia DUCA)
tag Emilia dogaru, ion romanu, metarsis, semn de carte, pictura, expozitie
Nu există comentarii.