Arhivă | septembrie, 2015

KITSCHUL…

Postat de în Articole apărute în presă » 0 Comentarii

24 sept.

Garana„Acum la modă este kitschul”

Originar din Timişoara, Bata Marianov (născut în 1943) a studiat Sculptura la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti. În anii ’80, a emigrat în Germania. A trăit în Germania şi Franţa, iar după Revoluţia din Decembrie 1989, s-a mutat în localitatea cărăşeană Gărâna, unde stă în timpul verii; aici are, în ordine cronologică, al 13-lea atelier. În Banatul montan a organizat şi a coordonat mai multe simpozioane de sculptură în lemn. Lucrările realizate se regăsesc în Parcul Internaţional de Sculptură de la Gărâna şi în Parcul Teiuş din Caransebeş. În anul 2009, a avut loc retrospectiva creaţiei sale, sub genericul Snopul, la Muzeul de Artă din Timişoara, prilej cu care s-a editat o amplă monografie. Cărţi publicate: Trecerea nimicului prin ceva (Crater, Bucureşti, 1999); Pe drumul spre La Mancha (Marineasa, Timişoara, 2004); romanulLauri de plastic şi Dialoguri despre înfăptuire şi desfiinţare cu Mihaela Cristea (Fundaţia Culturală Arca, 2009). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia, respectiv din România. (mai mult…)

Monahul lăuntric

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

10 sept.

cop

Monahul launtric – Adrian Georgescu

Lansarea volumului Monahul launtric semnat Adrian Georgescu din seara zilei de 9 septembrie 2015 de la libraria Semn de Carte din Reșița a debutat cu mesajul trimis, ca niciodată, autorului,  de eruditul dr. med. Octavian Apahideanu (15.05.1939- 03.09.2015) cu doar o zi înainte de a pleca, grăbit,  pe drumul fără întoarcere. (mai mult…)

Bebe Cojocariu, plasticianul unei certitudini

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

3 sept.

Bebe 2015_030bIulian Vitalis (Bebe) Cojocariu (10.01.1939- 30.08.2013),  nume de referinţă în arta plastică românească a fost comemorat ieri, 2 septembrie 2015, la Reșița printr-o expoziție In memoriam panotată într-un spațiu cultural nou, generos, binevenit într-un oraș pluricultural care se redefinește încet, dar sigur: Art & Travel Club.

Evenimentul a stat sub motto-ul “Noi gândim că expresia lumina dragostei e doar o metaforă, dar dragostea luminează cu adevărat tot ce este în jur” (Maica Tereza). Și, într-adevăr, au strălucit iubirea pentru frumos și pasiunea- devenită mal salvator atunci când tragicul existențial, asumat cu luciditate, l-a învăluit subit-  pentru culoare ale Pictorului, dragostea pentru soț și tată declarată, iar și iar, prin corespondența purtată între România și Suedia de Geta şi Ioana Cojocariu, amintirile dragi, păstrate vii, depozitate şi retrăite cu reală bucurie de prietenii prezenți într-un număr covârşitor, Călătoriile interioare– emisiunea TVR din 2005 –cu Bebe Cojocariu povestind taberele de pictură de la Gărâna și, nu în ultimul rând, piesele folclorice- atat de dragi maestrului- interprete cu real har de tânara Denisa Țanigoi (13 ani) și de cunoscuta Dana Basa. (mai mult…)