Arhiva | Articole apărute în presă

„Minunată-i prietenia!”

Postat de în Articole apărute în presă, Despre evenimente derulate, Evenimente desfasurate » 0 Comentarii

12 iun.

IN MEMORIAM Oana-Maria CENAN- GLĂVAN (17.07.1973- 07.11.2023)

Concurs Doru-Dinu GLĂVAN (07.06. 1946-31. 10.2021)  „Micii mari jurnalişti”, Reșița, ed. a lI-a, 2024,

Vineri, 07 iunie 2024, la Biblioteca Județeană “Paul Iorgovici”, din Reșița a a vut loc festivitatea de premiere a celei de-a II-a ediții a Concursului  de Reportaje  “ Doru Dinu GLĂVAN. Micii mari jurnaliști”. Ediția din 2024-  „Minunată-i prietenia!”- a fost dedicată memoriei jurnalistei Oana-Maria CENAN-GLAVAN (17.07.1973- 07.11.2023), fiica regretatului Doru Dinu GLAVAN.

Motto: ,,Minunată-i prietenia/ Cel mai scump și drag cuvânt/ O-nțeleg numai aceeia/ Care-n viață știu a fi/ Omenoși cu oamenii/” refrenul  piesei   ,,Prieteni pe viață” compusă cu mulți ani în urmă în Casa Glăvan, cu prâjiturile Icăi, acordeonul dr. Pătruț Iliasă și versuri colective, atunci când Oana nu împlinise 1 an iar noi eram convinși că vom rămâne prieteni buni- sursă de bucurie pentru întreaga viață.

Au fost înscrise în Concurs 33 de lucrări semnate de elevi din Reșița, Caransebeș și Lupac.  Pe  categorii de vârstă, astfel: clasele V-VI 7 lucrări, clasele VII-VIII 14 lucrări și clasele  IX-XII 10 lucrări.

(mai mult…)

KITSCHUL…

Postat de în Articole apărute în presă » 0 Comentarii

24 sept.

Garana„Acum la modă este kitschul”

Originar din Timişoara, Bata Marianov (născut în 1943) a studiat Sculptura la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti. În anii ’80, a emigrat în Germania. A trăit în Germania şi Franţa, iar după Revoluţia din Decembrie 1989, s-a mutat în localitatea cărăşeană Gărâna, unde stă în timpul verii; aici are, în ordine cronologică, al 13-lea atelier. În Banatul montan a organizat şi a coordonat mai multe simpozioane de sculptură în lemn. Lucrările realizate se regăsesc în Parcul Internaţional de Sculptură de la Gărâna şi în Parcul Teiuş din Caransebeş. În anul 2009, a avut loc retrospectiva creaţiei sale, sub genericul Snopul, la Muzeul de Artă din Timişoara, prilej cu care s-a editat o amplă monografie. Cărţi publicate: Trecerea nimicului prin ceva (Crater, Bucureşti, 1999); Pe drumul spre La Mancha (Marineasa, Timişoara, 2004); romanulLauri de plastic şi Dialoguri despre înfăptuire şi desfiinţare cu Mihaela Cristea (Fundaţia Culturală Arca, 2009). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia, respectiv din România. (mai mult…)

Semn de Carte

Postat de în Articole apărute în presă » 4 Comentarii

Semn de Carte

10 mart.

Interviu cu Camelia Duca, director al Librăriei „Semn de Carte” din Reşiţa

Deşi nu a trecut încă un an de când a fost deschisă, Librăria Semn de carte din Reşiţa a reuşit să se impună rapid în peisajul lo­cal drept un loc al confluenţelor cul­turale. Unii s-au întrebat dacă acesta este rolul unei librării, că ei ştiau că e un loc în care se comercializează cărţi. Alţii au răs­puns că dacă tot se vinde greu car­tea, de ce nu s-ar putea dis­cu­ta despre asta, sau despre alt­ceva, la faţa locului. Ideea unei li­brării „mai altfel” a fost privită cu scep­ticism şi nici în prezent u­nora nu le e prea clar de ce se fac aici lansări de carte, seri de mu­zică şi poezie, proiecţii de fil­me sau vernisaje de pictură. Şi aceasta nu accidental ci pro­gramatic, săptămână de săp­tă­mână, uneori chiar mai des, sub auspiciile „Metarsis, activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană“. Cea mai recentă manifestare a avut loc luni, 7 mar­tie, când a fost lansat volumul „Bela Kamocsa – Blues de Ti­mişoara – O autobiografie“ şi în ca­drul căreia a putut fi vizionat şi fil­mul „Boema de Timişoara“. Cu pu­ţin timp înaintea eve­ni­men­tului, am purtat următorul dia­log cu organizatoarea acestuia: (mai mult…)

Fala bănăţeană trebuie transformată în brand

Postat de în Articole apărute în presă » 8 Comentarii

Fala bănăţeană trebuie transformată în brand

2 aug.

Un interviu cu Ada Cruceanu realizat de Matei Mircioane.

Ada D. Cruceanu este născută la Sibiu în 1950, a venit în Banat în 1973, când a ocupat un post de profesoară de limba română – engleză, la Şcoala din Socolari. Din 1973 până în prezent a ocupat diferite funcţii în instituţii culturale din Reşiţa. Din anul 2001, este directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin. Interviul care urmează a fost acordat ziarului Argument cu prilejul unei lansări de carte la Librăria Semn de carte* din Reşiţa. (mai mult…)
Pagina 1 din 41234