Arhivă | octombrie, 2015

Nicolae Șușara și Munții Aninei

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

31 oct.

 

“O pasiune n-are nevoie de motivări, ea nu cere neapărat sa fie înțeleasă și explicabilă, dimpotrivă, începe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfârșind abia când simte din nou nevoia de lămuriri.” (Octavian Paler)

copCum s-ar putea explica altfel întâlnirea de miercuri, 28 noiembrie 2015,  cu Nicolae Șușara? Născut și crescut în aceast colț de Rai din Banatul Montan- Anina-  Nicu Șușara- cantonierul de la Lacul Buhui- așa cum îl cunosc prietenii, nu cere să fie înțeles, nici nu simte nevoia de lămuriri, ci da explicații succinte despre zonă și, mai ales, despre fabulosul areal al Munților Aninei, devenind un adevărat promoter al vieții sănătoase, al iubirii de natură, al turismului montan și al Banatului de Munte. La Semn de Carte, Nicu Șușara a umplut pereții cu fotografii de un real impact, spunând legende și povestind despre locuri, faună și floră, istorii de ieri și de azi despre o parte de Românie cu adevărat pitorească, din păcate, foarte puțin cunoscută. Despre fiecare fotografie, dintre cele peste 70 (șaptezeci) expuse pe simezele librariei, Nicu Șușara a vorbit cu pasiune: (mai mult…)

Aurora Banatului

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

27 oct.

Marilla_1926

Expo fotografie Nicolae Șușară

Îndrăgostit iremediabil de natură- în general,  și de Munţii Aninei- în special, Nicolae Șușară, adevărat promoter al zonei, aduce în fața reșițenilor miercuri, 28 octombrie 2015, de la orele 17:00, fotografii relizate în arealul supranumit Aurora Banatului.

O întalnire, prin intermediul fotografiilor realizate de Nicu Șușară, cu un coț de Rai din Banatul Montan. Fotografii, legende, informații reale despre locuri, natură și oameni într-o discuție nonformala cu cel ce locuiește permanent  la Cantonul de la Lacul Buhui, îi primește și-i îndruma pe turiști în zonă cu deosebită vocație. (mai mult…)

HRAM/ KIRCHWEIH 2015

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

22 oct.

Gărâna / Wolfsberg

cop„Fără meditație omul devine curând un animal sau un demon“ (Theresa von Ávila)

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, în inima munților Semenic, la Gărâna / Wolfsberg, a avut loc sărbătoarea tradițională de Kirchweih / Hram. Aflată sub tutela Sfintei Tereza de Ávila (1515-1582) Biserica Romano-Catolică din Gărâna (Caraș-Severin) construită în anul 1879 de germanii colonizaţi aici în secolul al XVIII-lea din pădurile Boemiei, este sarbatorită în cea mai apropiată sâmbătă de data de 15 octombrie, și are ca moment central Sfânta Liturghie de Hram în care este sfințit coșul cu roadele toamnei adus de localinici la biserică. Anul acesta, în Biserică au oficiat pfarer Martin Jäger preot paroh al Bisericii romano-catolice “Presfânta Inimă a lui Isus” din Anina și pfarer Janos Varga preot capelan al Bisericii romano-catolice “Maria Zăpezii” din Reșița cu acompaniamentul Corului Bisericii din Gărâna. (mai mult…)

CROAȚII din Banatul Montan

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

19 oct.

Očuvajmo našu narodnu nošnju! – ”Să ne păstrăm portul nostru popular!”

copÎn după-amiaza zilei de 15 octombrie 2015, la  librăria Semn de Carte din Reșița,  a avut loc prezentarea uneia dintre minoritățile etnice din Banatului Montan. După germani, maghiari și sârbi, CROAȚII (crașovenii sau carașoverii) au adus în fața publicului obiecte și costume populare de o frumusețe inegalabilă, croite de mâini harnice și cusute “pe fir”, fotografii de ieri și de azi, meșteșugul coaserii cămășilor populare și al torsului lânii în  șezătoare- cu participarea a patru onorabile crașovence, bucătăria tradițională prin micul bufet apreciat maxim de cei prezenți: mălai cu brânză de oaie și papricaș de miel stropit cu răchie prefriptă și gogoși. Un alt moment “de fală” bănățeană, crașovenească, a fost prezența Nicoletei Mariana Vlasici, 19 ani, MISS DIASPORA CROATIA 2015. (mai mult…)

Pagina 1 din 212