“Nu aspira să fii binefăcătorul întregii omeniri ci mulţumeşte-te să faci bine persoanelor în mijlocul cărora trăieşti.” Sf. Tereza de Avila
Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Gărâna / Wolfsberg, micuţa localitate din Banatul Montan, așezată la poalele Semenicului, va îmbrăca straie de sărbătoare. Kirchweih-ul, Hramul Bisericii Romano-Catolice Sfânta Tereza de Avila (1515-1582), biserică ridicată în anul 1879 de germanii colonizați aici de Francisc I, va fi celebrat, anul acesta, după următorul program:
Vineri, 23 februarie 2024, ora 18:00, în sala Lira a Liceului de Arte ,,Sabin Păuța” din Reșița va avea loc un recital extraordinar dedicat maestrului Sabin PAUTZA susținut de DUO COMPAGNI din Germania. Format din doi muzicieni de elită: pianista Susanne ENDRES și tubistul Siegfried JUNG, evenimentul va fi o premieră pentru Reșița prin formula componistică. Programul va cuprinde piese semnate Enrico Crespo, Carlos Gardel și Sabin Pautza. Intrarea este libră.
Fideli scopului propus, acela de a reduce distanța dintre cetățenii urbei și oamenii ce pot genera expresie artistică în toate formele sale, Societatea pentru Cultură METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană, vă propune o serie de conferințe- eveniment CEREMONII REȘIȚENE, întâlniri nonformale cu personalități marcante ale lumii academice, artistice, spirituale, ale locului- și nu numai- în discuții deschise, generatoare de gânduri– fie ele vechi și consacrate, fie mereu noi nediscutate. Prima din șirul de conferințe propuse se va desfășura sâmbătă, 23 decembrie 2023, ora 11:00, în Sala de Conferințe a Muzeului Banatului Montan. Tânărul reșițean, as. univ. dr. Paul Gabriel SANDU de la Universitatea București vine acasă de sărbători și va împărtăși cu cei prezenți POVESTEA DARULUI. Scurtă istorie culturală și socială, paradoxul și promisiunea Darului, Iertarea, lumea ca Dar și Darul ca îmbrățișare a lumii, Darul ca formă de a iubi lumea în persoana celui căruia îi facem Darul.
Marți, 28 noiembrie 2023, ora 17, sala LIRA a Liceului de Arte ,,Sabin PĂUȚA” din Reșița, a fost gazda concertului ,,Povestea soldatului” , text de Charles Ferdinand RAMUZ (n. 1878 – m. 1947), muzica de: Igor Stravinski (n. 1881 – m. 1971).
Într-un context asemenător zilelor noastre- dacă e să ne gândim la epidemia de Covid și teatrele de război din Orientul Mijlociu și, din păcate, foarte aproape de noi, Ucraina- lucrarea, capodoperă a începutului de secol XX (1918), a fost compusă în Eleveția ca protest clar la epidemia de Gripă spaniolă și Primul Război Mondial, subliniind consecințele devastatoare ale războiului și pierderea sensului existențial care ne încearcă în cele mai vitrege momente.
POVESTEA SOLDATULUI- incursiune fascinantă într-o lume de basm- cu un narator Boris GAZA- excelent, jonglând cu farmec între Diavol și Soldat, cu un septet desăvârșit format din muzicieni de primă clasă ai Filarmonicii BANATUL din Timișoara și o bagheta fermecată a maestrului Radu ZAHARIA – ne-au invitat la introspecție, la redescoperirea adevăratelor valori, la reașezarea priorităților, la comuniune cu arta, la conectarea cu noi înșine, cu ceilalți și, mai ales, cu muzica. Clasica dilemă faustiană ,,a avea totul și a nu avea nimic versus a nu avea nimic dar a avea totul” rezolvată într-o seară ploioasă și rece de toamnă, la Reșița: suntem bogați atunci când avem lucruri care nu pot fi cumpărate cu bani.
Ultimele Comentarii