Arhiva | Fără categorie

DUO COMPAGNI (Germania)

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

21 feb.

Recital extraordinar: Susanne ENDRES- pian, Siegfried JUNG-tubă

Vineri, 23 februarie 2024, ora 18:00, în sala Lira a Liceului de Arte ,,Sabin Păuța” din Reșița va avea loc un recital extraordinar dedicat maestrului Sabin PAUTZA susținut de DUO COMPAGNI din Germania. Format din doi muzicieni de elită: pianista Susanne ENDRES și tubistul Siegfried JUNG, evenimentul va fi o premieră pentru Reșița prin formula componistică. Programul va cuprinde piese  semnate Enrico Crespo, Carlos Gardel și Sabin Pautza. Intrarea este libră.

(mai mult…)

Ceremonii reșițene. As.univ.dr. Paul-Gabriel SANDU

Postat de în Anunțuri evenimente, Fără categorie » 0 Comentarii

19 dec.

Povestea Darului. Dar din Dar se face Rai.

Fideli scopului propus, acela de a reduce distanța dintre cetățenii urbei și oamenii ce pot genera expresie artistică în toate formele sale, Societatea pentru Cultură METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană, vă propune o serie de conferințe- eveniment CEREMONII REȘIȚENE, întâlniri nonformale cu personalități marcante ale lumii academice, artistice, spirituale, ale locului- și nu numai- în discuții  deschise, generatoare de gânduri– fie ele vechi și consacrate, fie mereu noi nediscutate. Prima din șirul de conferințe propuse se va desfășura sâmbătă, 23 decembrie 2023, ora 11:00, în Sala de Conferințe a Muzeului Banatului Montan. Tânărul reșițean, as. univ. dr. Paul Gabriel SANDU de la Universitatea București vine acasă de sărbători și va împărtăși cu cei prezenți POVESTEA DARULUI. Scurtă istorie culturală și socială, paradoxul și promisiunea Darului, Iertarea, lumea ca Dar și Darul ca îmbrățișare a lumii, Darul ca formă de a iubi lumea în persoana celui căruia îi facem Darul.

(mai mult…)

POVESTEA SOLDATULUI, Igor STRAVINSKI

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

29 nov.

TRIBUL ARTISTIC

Marți,  28 noiembrie 2023, ora 17, sala LIRA a  Liceului  de Arte ,,Sabin PĂUȚA” din Reșița,  a fost gazda concertului   ,,Povestea soldatului”  , text de  Charles Ferdinand RAMUZ (n. 1878 – m. 1947), muzica de: Igor Stravinski (n. 1881 – m. 1971).

Într-un context asemenător zilelor noastre- dacă e să ne gândim la epidemia de Covid și teatrele de război din Orientul Mijlociu și, din păcate, foarte aproape de noi, Ucraina- lucrarea, capodoperă a începutului de secol XX (1918), a fost  compusă în Eleveția ca protest clar la epidemia de Gripă spaniolă și Primul Război Mondial, subliniind consecințele devastatoare ale războiului și pierderea sensului existențial care ne încearcă în cele mai vitrege momente.

POVESTEA SOLDATULUI-  incursiune fascinantă într-o lume de basm- cu un narator Boris GAZA- excelent, jonglând cu farmec între Diavol și Soldat, cu un septet desăvârșit format din muzicieni de primă clasă ai Filarmonicii BANATUL din Timișoara și o bagheta fermecată a maestrului  Radu ZAHARIA – ne-au invitat la introspecție, la redescoperirea  adevăratelor valori, la reașezarea priorităților, la comuniune cu arta, la conectarea cu noi înșine, cu ceilalți și, mai ales, cu muzica. Clasica dilemă faustiană ,,a avea totul și a nu avea nimic versus a nu avea nimic dar a avea totul” rezolvată într-o seară ploioasă și rece de toamnă, la Reșița: suntem bogați atunci când avem lucruri care nu pot fi cumpărate cu bani.

(mai mult…)

SABIN PAUTZA – premiera absoluta

Postat de în Anunțuri evenimente, Fără categorie » 0 Comentarii

27 nov.

Premiera absolută a lucrării Ludus modalis III de SABIN PĂUTZA, în direct la Radio România Cultural

Premiera absolută a lucrării Ludus modalis III de SABIN PĂUTZA, în direct la Radio România Cultural – 27 Noiembrie 2023, 06:03

Dirijorul GHEORGHE COSTIN, căruia în urmă cu mai mulți ani i-a fost înmânată bagheta lui Ionel Perlea – primită de acesta de la însuși celebrul dirijor Arturo Toscanini – va dirija, miercuri, 29 noiembrie 2023 (de la 19.00), la Sala Radio, premiera absolută a lucrării Ludus modalis III, simfonie de cameră în trei părţi, semnată de compozitorul român contemporan SABIN PĂUTZA. Lucrarea are trei părți și face parte din seria Jocuri, inspirată de ritmuri specifice folclorului românesc.

Sabin Păutza a cucerit lumea prin muzica sa, fiind un recunoscut compozitor, dirijor și, mai întâi de toate, profesor universitar. A concertat în săli prestigioase din S.U.A, Europa și Australia, precum „Carnegie Hall” din New York, „Santa Cecilia” din Roma, „Chopin” din Varșovia, „Philharmonic Hall” din Sydney. Astfel, activitatea internațională de compozitor și dirijor i-a adus în 1995 titlul onorific de doctor, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra.

(mai mult…)
Pagina 1 din 1912345...10...Ultima »