Toamna lui Ioan Mato jr.

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 17 Comentarii

Toamna lui Ioan Mato jr.

25 nov.

Marţi, 22 noiembrie 2011, la ceas aniversar, protagonistul- Ioan Mato junior- împlinind 56 de ani, la librăria Semn de Carte a avut loc prima expoziţie personală de fotografie sub genericul “Culorile toamnei” în prezenţa unui public numeros, rude şi amici, prieteni ai munţilor şi iubitori de drumeţie. Lucrările realizate pe traseele duminicale parcurse împreună cu colegii de la secţia “Drumeţie” a Asociaţiei “Prietenii Munţilor” surprind toamna bănăţeană în toată splendoarea ei. Moştenitor de pasiune pentru imagine şi înzestrat cu talent, Ioan Mato junior  face cinste numelui pe care-l poartă, Ioan Mato senior fiind un nume de referinţă în perioada de înflorire a fotografiei şi cinematografiei din Caraş-Severin, fotografia care a surprins momentul ieşirii unei şarje în Combinatul Siderurgic Reşiţa fiind premiată şi făcând înconjurul lumii iar fotografia cu Monumentul eroilor din Piaţa Tricolorului, sub cerul de un albastru inconfundabil al Reşiţei fiind introdusă, cu girul Asociaţiei Fotografilor Profesionişti, în patrimoniul fotografilor europeni.

Artistul plastic Ion Bobeică a declarat “Imi place subiectul ales, modul cum e paginată fiecare lucrare şi cum e speculată lumina, cum e creată metafora…….unghiul de fotografiere a lui Ioan Mato jr  ne dovedeşte că este, deja, un artist….”

Ioan Toth, prieten al seniorului, vorbind despre lucrarile juniorului a spus: ”…îmi plac lucrurile mărunte puse în evidenţă de Ioan Mato jr, lucruri pe care, de obicei, în cotidian, le observăm cu greu, adesea trecând pe lângă ele. Toamna este cel mai fotogenic anotimp”

Expoziţia de pe simezele librariei Semn de Carte dovedeşte, dupa cum afirma  dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă, că Ioan Mato jr este “…ataşat cu sufletul dar şi cu mintea de obiectul pe care-l fotografiază. Dintre aceste frumoase fotografii eu mi-am oprit, de la bun început privirea asupra unei fotografii semisepia, un peisaj, să-i spunem urban, o extraordinară fotografie…. această aşezare în planuri a mini-subiectelor pe care le surprinde fotograful, această iluminare din spate este greu de realizat chiar dacă acum, tehnic, este posibil, e greu de realizat din ochi sau din mână. Fără să fiu o pasionată a peisajelor, în fotografia lui Ioan Mato jr. probalil am descoperit împreună cu Dvs ceea ce înseamnă eleganţa unui element aproape ignorat în zilele noastre-copacul, ceea ce înseamnă o tulpină ce se înalţă drept- dacă o vede fotograful aşa, pentru că ochiul nostru este obişnuit să vadă nu amanuntul dintr-o padure ci pădurea întragă sau, eventual, uscăturile. Reşiţa, dacă are urmaşi ai generaţiei Mato senior, are şi sansele de-a reveni în prim-planul fotografiei artistice, documentare, estetice, turistice, etc. aşa cum se întamplă astazi cu Ioan Mato junior”.

17 comentarii la “Toamna lui Ioan Mato jr.”

 1. Mia si Nelu Chereji 27. nov., 2011 at 10:09 #

  Iti multumim pentru frumoasa dimineata de duminica pe care ne-ai oferit-o prin frumoasele imagini de toamna autentica surprinse de tine.Le-am privit cu mare placere, ne-au incantat privirea si ne-am bucurat atunci cand am recunoscut locurile de la Dognecea.
  Iti dorim multa sanatate, putere de munca si asteptam ca aparatul tau manuit cu pricepere de tine sa surprinda si alte anotimpuri.
  Toate cele bune! Fam. Chereji

  • Mato Ioan 27. nov., 2011 at 18:27 #

   Dragii mei, va multumesc.Au satmarenii ce vedea si din zona noastra si de amu va voi bombarda numai cu imagini din Banat….

 2. Pascu Iosif-Alexandru 26. nov., 2011 at 13:33 #

  Apreciez aceasta activitate a lui Ioan Mato jr..Tablourile expuse sunt valoroase prin claritatea imaginii,peisajele alese,culorile frumoase ale toamnei surprinse pe fotografiile expuse.
  Ne bucura sa stim ca avem linga noi un continuator al acestei activitati fotografice,care cere un efort pe care trebuie sa-l apreciem ca atare.

  • Mato Ioan 26. nov., 2011 at 15:45 #

   Ocu multumesc mult..

 3. werner henn 26. nov., 2011 at 11:46 #

  Superbe imagini, bravo Jancsi! Ma bucur ca si tu te ocupi si de lucrurile frumoase ale vietii si le imortalizezi prin obiectivul aparatului tau. Sunt scene si locuri pe care fiecare le cunoaste, le-a vazut, dar tu ai darul de a le retine pentru toti intr-o lumina deosebita. Un omagiu foarte frumos tatalui tau, cunoscut si el ca fotograf deosebit.
  Servus si toate cele bune din Germania, Baden-Baden, Werner

  • Mato Ioan 26. nov., 2011 at 15:45 #

   Werner iti multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar zona noastra este deosebita si putin cunoscuta, prin ceea ce facem si vom face, incercam sa deschidem putin ochii celor care mai sunt in Resita. Toate fotografiile sunt facute in zonele din jurul Resitei , trasee pe care le parcurgem pe jos.. Este frumos… Vanatoarea de imagini deosebite nu e chiar usoara….
   Servus Werner. Toate cele bune.

 4. Dana Petrean 26. nov., 2011 at 10:35 #

  Felicitari si la cat mai multe expozitii!

  • Mato Ioan 26. nov., 2011 at 15:32 #

   Multumesc Dana.

 5. FEHERVARI MAGDOLNA 26. nov., 2011 at 0:02 #

  GRATULALOK!!CSODALATOS KEPEK!

 6. FEHERVARI MAGDOLNA 26. nov., 2011 at 0:00 #

  GRATULALOK!!CSODALATOS KEPEK! BUSZKE VAGYOK RAD!

  • Mato Ioan 26. nov., 2011 at 15:31 #

   Koszonom Magdi. Puszillak..

 7. Biri 25. nov., 2011 at 22:42 #

  Felicitari Ioanczi si sprijinitorilor tai pentru dezvoltarea acestei tematici atat de mult indragita de pubicul local.
  Multe succese in continuare.

  • Mato Ioan 26. nov., 2011 at 15:31 #

   Ioane , multumesc. Ai absente multe ,nemotivate ,la drumetii care se pot motiva… pretul… vei organiza expozitia ta….

 8. rodica lepădatu 25. nov., 2011 at 22:23 #

  „LA mulţi ani! şi „Mână bună pe aparatul foto!”

  Un ochi îmi râde şi altul e trist.
  Ochiul care râde este vesel pentru că s-a clătit în imaginile minunate surprinse de artist şi redate în clip. „Toamna” lui Antonio Vivaldi se îmbogăţeşte şi vibrează privind succesiunea fotografiilor. Artiştii se ovaţionează cu „Bravoooo!”
  Celălalt ochi este trist pentru că nu a putut să privească expoziţia de fotografii. Îi fericesc pe cei care au văzut „pe viu”.

  O urare muzicală:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZaTEdi9tKDM&feature=related

  • Mato Ioan 26. nov., 2011 at 15:27 #

   D-na Rodica , va multumesc. Vedeti ce faceti, cum faceti, lasati Craiova si haideti acasa ca mai avem de umblat in zona noastra….

   Va pup.

   • rodica lepădatu 26. nov., 2011 at 23:20 #

    Să te naşti printre dealuri şi să fii nevoit, mai târziu, să-ţi petreci toamnele la şes e cumplit. Anul ăsta am fost norocoasă petrecându-mi patru săptămâni „acasă”. Voi veni sper la primăvară odată cu rândunicile. 🙂
    Poate în limita timpului liber ne povestiţi, nouă celor plecaţi, pe unde vă duc paşii în continuare. Poate ne picuraţi în continuare câte un foto-reportaj…………..
    Eu ţin pumnii pentru o bună inspiraţie. 🙂

 9. Ioan Mato jr. 25. nov., 2011 at 19:55 #

  Va multumesc mult pentru sprijinul atat fizic cat si moral pe care mi l-ati acordat privind gazduirea la Libraria Semn de Carte a expozitiei mele de fotografii pe tema ,,Culorile Toamnei”. Multumesc Metarsis pentru promovarea, organizarea si publicarea acestei actiuni mai ales ca am dorit ca aceasta expozitie sa aduca un omagiu tatalui mea Ioan Mato sen. Va Multumesc.

Lasă un comentariu...