De la Bocşa, la „capătul Pământului”…

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

8 mai

Sebastian Tiberiu Stoia, bocşean, născut în 8 februarie 1950 la Reşiţa, de profesie inginer geolog şi un mare pasionat de turism. „ De fapt, cred că cel mai bine mă simt pe drumuri” afirmă Tiberiu Stoia în volumul 3 al cărţii „Bocşa din inimă”, într-un interviu realizat de scriitorul şi reporterul timişorean Vasile Bogdan. În acest interviu deapănă crâmpeie de viaţă, de la primii paşi făcuţi în biblioteca din Bocşa pe care mama sa a înfiinţat-o în 1953 – loc în care a descoperit savoarea cărţilor  şi şi-a intuit spiritul de aventură  – până la fuga sa în străinătate, la fratele său din Germania, şi „zbaterile” sale între viaţa „normală”, de familie, şi „aventurile” călătoriilor.

Tiberiu Stoia este recunoscut pentru călătoriile sale extrem de atractive şi interesante. A călători a devenit pentru el un mod de viaţă. Cu mult curaj, ia rucsacul în spate şi porneşte… în lume. Fost sportiv de performanţă în echipa naţională de handbal tineret, este obişnuit cu efortul fizic şi, în ciuda vârstei, este capabil să parcurgă pe jos kilometrii şi rezistă călătoriilor lungi, în condiţii extrem de modeste (se deplasează cu mijloace de transport în comun dintre cele mai ieftine, doarme în  cort şi hostel-uri, etc.), astfel reuşind să colinde mult cu bani puţini.

De curând s-a întors de la aşa zisul „capăt al pământului”, iar expoziţia de fotografii organizată mai întâi la Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” din Bocşa (7 – 11 aprilie 2014), apoi la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa (6 mai 2014), urmând Universitatea de Vest din Timişoara (12 – 20 mai 2014) şi încheind cu Baia Mare (locul în care a lucrat ca geolog vreo 13 ani şi unde încă mai are prieteni care-l aşteaptă cu drag), reprezintă rezultatul celei mai recente călătorii: timp de şase săptămâni a colindat pe traseul Uruguay – Argentina – Chile, „la capătul pământului” până la Capul Horne, adică la sub 1000 km. de Antarctica.

Cele aproape 50 de fotografii expuse reprezintă imagini de pe întreg traseul: Deşertul Atakama, (în care sunt incluşi cei 25 km ai traseului raliului Paris-Dakar), capitala mineritului din Chile: Copiapo, precum şi cele mai importante puncte turistice: Valparaiso, Villa Rica, San Martin, Bariloche, El Chaltel, El Calafate, Puerto Natales, Puntea Arelos, Capul Horne şi Ushuaia.

Colaborarea  bibliotecii bocşene cu Tiberiu Stoia are o anume vechime. Circa 15 – 16 ani. În această perioadă am organizat împreună două Burse Internaţionale de Mineralogie la Bocşa, iniţiativa aparţinându-i, evident, geologului Tibi Stoia. Pasionat de minerale, colecţionar cu relaţii în toată lumea, nu i-a fost extrem de greu să iniţieze cele două Burse internaţionale de Mineralogie, cuprinse chiar într-un catalog internaţional de specialitate, evenimente inedite pentru oraşul nostru, care s-au bucurat de succes.

Între călătorii, Tiberiu Stoia îşi făcea timp să vină la bibliotecă. Să simtă parfumul cărţilor şi căldura sufletelor care păstoresc aceste cărţi. La fiecare aniversare a bibliotecii ( la 50 de ani – 2003 şi la 60 de ani – 2013) a fost prezent. Aşa că, nu putea lipsi dintre paginile unei cărţi dedicate Bocşei – Bocşa din inimă, carte apărută în trei volume, sub egida Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea”, în colecţia „Bocşa – istorie şi cultură”.

Aşadar, seria expoziţiilor intitulate generic La capătul Pământului nu putea porni decât de la Bocşa, mai precis, de la biblioteca publică bocşană.

În perioada 7 -11 aprilie 2014, la Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” din Bocşa a fost organizată  expoziţia de fotografii intitulată La capătul Pământului aparţinând inginerului geolog bocşean Tiberiu Stoia.

Evenimentul a coincis cu derularea programului Şcoala altfel desfăşurat de instituţiile şcolare, astfel că porţile bibliotecii au fost deschise tuturor doritorilor, mici şi mari, tineri şi mai vârstnici, tuturor celor care au dorit să-l cunoască pe pasionatul călător şi să-i asculte poveştile.

Ziua cea mai importantă a fost cea de miercuri, 9 aprilie, când a avut loc şi vernisajul expoziţiei şi când vizitatorii au fost în număr extrem de mare: 87 de copii şi 32 de adulţi.

Statistic vorbind, în această săptămână  a Şcolii altfel, au trecut pragul bibliotecii 332 de vizitatori, de vârste diferite, şi s-au încheiat două parteneriate între bibliotecă şi instituţii şcolare din oraş.

Copiii au fost încântaţi de numărul mare de cărţi, de curtea în care au putut să se joace, de sala Biblionet în care au vizionat câte o poveste, dar mai ales au fost impresionaţi de „nenea cu barbă” care apărea şi pe ecran şi care le povestea despre Ţara de Foc.

Elevii şi profesorii au fost impresionaţi de expoziţia lui Tiberiu Stoia şi de pasiunea sa pentru călătorii, dar şi de personalitatea acestuia.

În 6 mai 2014 aceeaşi expoziţie a fost vernisată la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa. Spaţiul a devenit neîncăpător, iar Tiberiu Stoia cu greu s-a strecurat între participanţi pentru a prezenta fotografiile expuse.

Tineri şi bătrâni, cei prezenţi au fost uimiţi de spiritul tânăr de aventură de care dă dovadă Tibi Stoia, care se pregăteşte deja pentru următoarea călătorie – în Orientul Îndepărtat.

Cuvinte frumoase au fost rostite de către Camelia Duca, directorul instituţiei gazdă, de către Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR şi de către prietenii bocşeni prezenţi la eveniment (Gabi şi Tibi Şerban).


Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...