Kirchweih Gărâna 2014

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

10 apr.

copExpo fotografie

Vineri, 3 aprilie 2015, la Gărâna, a fost vernisată expoziția de fotografie Gărâna/ Wolfsberg 2014 cu imagini surprinse de Petre Dalea, Doru Dumitru, Gheorghe Popoviciu, Camelia și Lucian Duca anul trecut, la Kirchweich. În fiecare an, la mijlocul lui octombrie, hramul Bisericii alfată sub tutela Sfintei Tereza de Ávila, numită oficial Tereza de Isus, din micuța localitate de la poale de Semenic, aduce împreună germani, români, maghiari și alte naționalități conlocuitoare într-o sărbătoare creștină care menține trează tradiția locului.

Expoziția surprinde oameni și momente importante în desfășurarea evenimentului- de la slujba din Biserică, marșul cu fanfara, Pomul împodobit purtat de bărbați, ceremonia de ridicare a Pomului și balul tradițional.

Plină de culoare, expoziția care, nu întâmplător, prezintă imagini de la Kirchweih-ul din 2014- an în care s-au împlinit 135 de ani de la sfințirea locașului de cult, marchează împlinirea, la 28 martie, a 500 de ani de la nașterea Sfintei Tereza de Ávila și Sfintele Sarbători Pascale.

Și nu putea exista o locație mai buna decat Muzeul din Gărâna, acolo unde vizitatorul va păși înapoi în timp.

După alocuțiunea de deschidere, alocuțiune care s-a bucurat de traducerea în germană a Ancuței Dorohoi, o domnișoara frumoasă care-și va susține licența la Litere cu o lucrare despre pemii din Banatul Montan, ce-i prezenți s-au retras în Crama Muzeului, la un “pahar” de vorba si mezeluri “Agil” meșteșugite.

Expoziția va putea fi vazută până la sfârșitul lunii aprilie.

Eveniment organizat de METARSIS- activitati si servicii de cultura urbana si arta contemporana cu sprijinul Heimatsub’n zu Wolfsber si  “Agil” Timisoara.

07090403051115101412

“Heimatstub n zu Wolfsberg“ a fost înființată în anul 2006 de către dl. Diemer Gunter care a achiziționat casa pemească a familiei Wesselak din Gărâna cu intenția de a conserva tradiția și modul de viață ale comunității din Banatul Montan. Motto/ul firmei : So leben wir fruher, so leben wir heute/ Așa am trăit înainte, așa trăim acum  reprezintă intenția noastră de a îmbina vechiul cu noul. Muzeul nostru vă arată viața și traiul modest ale pemilor de altădată. Acestea sunt prezentate în camere amenajate cu mobilier și obiecte autentice cât și în grajdul casei care redă spiritul gospodăresc al oamenilor. Tot aici vă puteți relaxa la o cană de ceai sau cafea, sau la un vin fiert în crama special amenajată în pivnița casei.

Trecerea de la vechi (asa am trait atunci) la nou (asa traim acum) va fi marcata de Pensiunea din gradina casei care v-a fi deschisa in toamna acestui an.

Pe terasa restauranului vă puteți relaxa într -o ambianța plăcută și liniștită, admirând minunatul peisaj al Gărânei.

Pentru vizitare vă stau la dispoziție de miercuri-duminică orele 11-20 gazdele casei d-na. Valeria si dl. Petru. De asemenea puteti vizita situl nostru: www.turismgarina.ro iar pentru mai multe informații ne puteți contacta la telefon 0740 88 71 66” (adm. Monica Brabete)

Un comentariu la “Kirchweih Gărâna 2014”

  1. Petre 11. apr., 2015 at 9:34 #

    Din cauza unor probleme obiective nu am putut sa particip la vernisaj.
    Multumesc pentru includerea imaginilor mele in expozitie.

Lasă un comentariu...