Muzica artelor textile

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

Muzica artelor textile

15 aug.

De la Elena Hăbăşescu la Doru Morariu sau din Moldova în Banatul Montan şi retur

“O artă care a trecut prin istoria de cel ptin 3.000 de ani pe teritoriul euro-mediteraneean a devenit astăzi, cu adevărat, ceea ce am numi artă contemporană tocmai pentru că şi-a pierdut prima ei parte – partea funcţională. Pe mine mă face să cred că Elena Hăbăşescu, propunându-ne o variantă – din multele posibile în tehnica artelor textile – ne readuce în memorie un parcurs general al artelor… Quilt-ul (meşteşugul  de a face plăpumi) – acest tip de artă care a fost considerat – încă de la reaşezarea lui pe simeze – în urma cu 20-30 de ani în Europa, ca aparţinând artelor minore – din punctul meu de vedere nu trebuie să fie trecut în această categorie tocmai pentru că, dincolo de tehnica suprapunerii, devine artă… Prin oameni ca Elena Hăbăşescu se face artă….Prin suprapunerea a câtorva seturi de materiale – inclusiv tuluri – şi, respectiv, cusături diferite, revenind asupra lor şi mergând cu migală pâna la a aşeza în chenare separate fiecare obiect plastic, constituim, în întregime, artă vizuală… Este vorba nu numai de un talent nativ, nu numai de o însuşire a tehnicilor care pot duce la crearea unui asemenea obiect, este vorba de pasiune…Cultura urbană implică, deopotrivă, redescoperirea artelor tradiţionale, reconversia lor şi utilizarea a  tot ce ştim pentru ceea ce vom putea face de acum înainte”- sunt cuvinte rostite de criticul de artă Ada D. Cruceanu la vernisarea primei expoziţii personale de artă textilă în Reşiţa a Elenei Hăbăşescu din seara zilei de 11 august 2011, lucrările putând fi admirate pe simezele librăriei Semn de Carte. Şi cum nimic nu este aleatoriu – totul supunându-se unei ordini implicite pe care puţini şi-o pot explica – evenimentul de joi a adus faţă în faţă – spre bucuria celor prezenţi – doi creatori de artă: artistul plastic Elena Hăbăşescu – o moldoveancă stabilită în Banatul de Munte, la Bocşa,  şi compozitorul şi dirijorul Doru Morariu, născut la Reşiţa şi cu origini în Bocşa – fondatorul coralei Mioriţa din oraşul de pe Bârzava, deţinatorare a numeroase premii la concursurile de cânt coral din ţara şi străinatate în perioada l976-l989, stabilit în capitala Moldovei la Iaşi unde, din l990 este dirijor al Corului Academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat.

O seară de neuitat organizată de Metarsis  în colaborare cu Biblioteca Publică “Tata Oancea” din Bocşa şi Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România – Filiala Caraş-Severin – cele două instituţii puternic amprentate de inimoasa Gabriela Şerban, o întâlnire de suflet a iubitorilor de frumos, între arta vizuală a Elenei Hăbăşesu şi muzica de cameră a Mioriţei dirijată de Doru Morariu, înconjuraţi de cărţile librăriei Semn de Carte.


Un comentariu la “Muzica artelor textile”

  1. emilia 17. aug., 2011 at 13:14 #

    Doamne, ce frumos….Pe bunica am pierdut-o anul acesta. Ma iubea asa de mult si mie mie tare dor de ea. Imi pare rau ca nu i-am spus cat o iubesc. Acum sunt convinsa ca ma vegheaza din cer. Felicitari ca va ganditi la oamenii in varsta.

Lasă un comentariu...