Tradiţii, cultură, performanţă şi prestigiu

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

Tradiţii, cultură, performanţă şi prestigiu

15 iul.

Despre tradiţie şi cultură.Despre pasiune, dăruire, perseverenţă, performanţă, prestigiu şi cariere de succes. Despre toate acestea s-a discutat la întâlnirea nonformală din seara zilei de marţi, 12 iulie 2011, desfaşurată în grădina acoperită de viţă de vie a librăriei reşiţene Semn de Carte.

Expuse într-un cadru inedit, în aer liber, lucrările cu influenţe folclorice ale artistului plastic reşiţean stabilit la Timişoara – Tiberiu Pittner au încântat asistenţa prin spectaculozitate – fiind viu colorate, realizate pe piele, lemn, carton sau panză, în ulei, acrilic, guaşă, foiţă de cupru şi materiale textile impresionând şi originalitatea ramelor masive realizate din lemn vechi de stejar.

Iubitoare incurabilă a folclorului românesc, designer vestimentar Leontina Prodan –  una dintre femeile timişorene de succes, deţinătoare de peste 20 de ani a firmei de confecţii “Pif & Ena Design” unde realizează, pe lângă vestimentaţii şcolare, costume populare şi jucării textile, colecţii originale din fibre naturale – a prezentat colecţia “Dor”- ii, veste, cătrinţe, cămăşi bărbăteşti, realizată din in – şi ne-a impresionat prin rochia cu influenţe populare şi sandalele din paie – creaţii proprii, rochia Tinei Prodan fiind confecţionată din materialul din care au fost realizate piese din celebrele colecţii ale designerului francez de origine ruso-româna-evreiască Sonia Rykier cusute de timişoreancă în atelierul propriu.

Leontina Prodan, de anul acesta coorganizatoare a Festivalului Inimilor – a  prezentat, în lipsa – din motive de sănătate – a Liubiţei Popadici, preşedinta Asociaţiei “Beli Bagrem” (Timişoara) modul de organizare şi scopul Festivalului Inimă de Copil desfăşurat în oraşul de pe Bega.

Realizat din pasiune volumul “Performanţă şi prestigiu – o scurtă istorie a gimnasticii feminine româneşti” şi dăruit celui mai titrat sport românesc – gimnastica feminină – a prilejuit întâlnirea, la Semn de Carte a autorilor: doctor în filologie Maria-Daniela Pănăzan din Sibiu realizatoarea textului şi aradeanul stabilit la Atlanta-SUA – Daniel Motz – imaginile fotografice. Seara, moderată de redactorul-şef al Radiodifuziunii Romane, Studioul Regional Radio Reşiţa,  Doru-Dinu Glavan – la rândul său reputat comentator sportiv – a fost un prilej nebănuit de amintiri trăite la Olimpiadele Sportive, în principal cea din 1984 de la Atlanta, unde Daniel Motz – fotograf acreditat de majoritatea federaţiilor sportive internaţionale – a realizat fotografii spectaculoase pe care le-a oferit spre publicare în volumul prezentat. Daniet Motz, fotoreporterul sportiv  realizator  al  celebrei fotografii în care Maradona înscrie controversatul gol cu mâna la Campionatul Mondial de Fotbal din 1986 a fost prezent alături de familie – soţie şi cei trei copii care, deşi născuţi în America, vorbesc perfect limba română – ca dovadă ca nu poţi uita de unde ai plecat.

Prelegerea , susţinută cu şarm, despre vremea schimbării s-a transformat într-o prelegere despre pricepere şi dăruire pentru lucru bine facut, un omagiu adus gândirii tehnice şi inginereşti. Şi nu este puţin lucru atunci când aprecierile vin din partea  celui care a fost creatorul Laboratorului Psihologic din Combinatul Siderurgic Reşiţa, cel care, direct de pe băncile facultăţii absolvite la Cluj a reuşit să facă din psihologia industrială o componentă importantă în economia celui mai vechi combinat siderurgic din ţară :  prof. univ. dr. Zoltan Olah-Bogathy, promotor al ănvăţământului superior psihologic, profesor al Facultăţii de Vest din Timişoara.

Seara s-a bucurat de intervenţii inspirate şi competente susţinute de Dr. Ada Cruceanu – critic de artă, dr. Liubiţa Raichici – director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Caraş-Severin, prof. drd. Liliana Dacica – director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin.

O seară excelentă în care, sub bolta viţei de vie Banatul de Şes s-a întâlnit cu Banatul de Munte având ca oaspeţi , alături de oameni de cultură dintre care ii menţionăm pe poetul Octavian Doclin, pe consilierul DCPCN CS  Petrişor Olaru, părintele conferenţiar universitar, fost protopop al Reşiţei dr.Vasile Petrica, pe d-ra Adela Berbentia director al Casei de Cultură Studenţească Reşiţa, Alina Bosânceanu – preşedinta Ligii Studenţilor din UEM alături de studenţi iubitori de cultură şi pe minunaţii tineri din Grupul Local de Tineret – deveniţi o prezenţă constantă la Semn de Carte, la manifestările iniţiate de Meratsis – activităţi de cultură urbană şi artă contemporană.

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...