Expo sculptură mică

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

20 iun.

” Fête de la Musique”, avanpremieră cu Intermezzo

cop“Un înţelept face din veninul său interior remediu pentru sine; sau precept de tămăduire pentru semeni… Însă cine nu se luptă în contra Răului, s-a şi predat deja inamicului.” (Constantin Brâncuşi)

Miercuri, 20 iunie 2018, la librăria reșițeana Semn de Carte a fost vernisată expoziția de sculptură în lemn cu lucrări realizate de membri ai cercului “Jacob Neubauer” de pe lângă Forumului  Democratic al Germanilor din Banatul Montan.  Purtând numele unui reprezentant de seamă al etniei  germane din Banaterbergland, polisportiv și artist, Jacob Neubauer (1922- 2001), cel ce l-a  și fondat,  cercului de sculptură în lemn a fost  preluat,  în 2001 de discipolul său- George Molin. Cu o componență eterogenă aici se împlinesc, educându-se sau regăsindu-se  prin artă, copii, tineri și mai puțin tineri. George Molin a vorbit despre primul sau contact cu sculptura lui Romul Ladea când era copil, la Ticvaniu Mic din Caraș-Severin, dragostea pentru frumos și  ” fala” bănățeană de a transmite, peste timp, nepoților, o zestre culturală  și a lui  subliniat că în cadrul Cercului de Sculptură „Jakob Neubauer“ se promovează spiritul de echipă, fiind, cu toții, o adevărată familie, munca de creație fiind răsplătită cu cu premii și distincții importante la expozițiile din Reșița, Gărâna, Oravița, Petroșani, Bacău, Pitești, peste tot unde lucrările cursanților au fost prezente. Cele 40 de sculpturi expuse pe simezele galeriei Semn de Carte poartă semnătura:  Mariane Florea, Tatiana Țibru, Alin Țibru, Grigorie, Arsenie și Serafim Ciucur, Emanuel Manole, bineînțeles, George Molin.

Expo sculptura_005 Expo sculptura_007 Expo sculptura_010 Expo sculptura_013 Expo sculptura_014 Expo sculptura_015 Expo sculptura_016 Expo sculptura_018 Expo sculptura_022 Expo sculptura_024Evenimentul – parte integrantă din ”Luna iunie- luna expozițiilor, ediția a XI-a”, serie de manifestări organizate de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților și Forumul Democratic  al Germanilor, două organizații extrem de prezente pe eșichierul cultural și social al Reșiței, al Banatului Montan, al României și, nu în ultimul rând, al Europei, prin membri și prin promoterul  cultural de excepție- Erwin Josef  ȚIGLA, președinte,  s-a încheiat cu  un recital vocal-instrumental suținut de formația ”Intermezzo”  a Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, coordonator Lucian Duca, moment muzical  dedicat zilei de 21 iunie- ” Fête de la Musique”.

cop2Începând cu anul 1982, ziua de 21 iunie a fost declarată ”Ziua Muzicii” în Franța, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene și promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivitate muzicală. La  21 iunie 1982 — solstițiul de vară — a fost organizată pentru prima oară manifestarea ”Sărbătoriți Muzica” sau ”Ziua în care facem muzică” (Fête de la Musique sau Faites de la Musique), cu scopul de a aduce în stradă toți muzicienii. Anul următor, Ziua Muzicii a adunat laolaltă 200.000 de artiști amatori și profesioniști în spații publice — piețe, străzi, parcuri, săli de concert — prezentând spectacole organizate cu sprijinul autorităților. Ziua Muzicii a devenit un eveniment care a fost exportat în 1985 și a ajuns din Franța în Grecia, la Atena, cu ocazia primei ediții a Capitalei Culturale Europene. De atunci, festivalul a devenit un fenomen internațional, Ziua Muzicii fiind sărbătorită în aceeași zi în mai mult de 700 de orașe din 120 de țări, printre care Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia. La Reșița, ” Fête de la Musique” a fost marcată, la librăria Semn de Carte, prin recitalul susâinut de Lucian Duca, chitară, voce și Marianne Chirilovici, voce, care ne-au încântat cu melodii in limbile română, germană, engleză și spaniolă.

Expo sculptura_034 Expo sculptura_045 Expo sculptura_048 Expo sculptura_049 Expo sculptura_052Organizator: Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan  și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița cu sprijinul Societății pentru Cultură  ”Metarsis” prin librăria Semn de Carte. (Camelia DUCA)

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...