FISP 2015, ed. a II-a

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

30 mai

Festivalul Internațional SABIN PAUTZA (FISP), Ziua a II-a, seara

copSeara zilei de 15 mai 2015 a fost una de excepție pentru comunitatea reșițeană prin dublul eveniment desfășurat la sala Lira a Liceului de Arte Sabin Păutza. prin fericita îmbinare a şedinței festive dedicată împlinirii a10 ani de la chartarea Clubului Rotary Reșița și deschiderea festivă a celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional Sabin Păutza.

De la înființarea primului Club Rotary din lume – 23 februarie 1905 în Chicago-și până în zilele noastre, avocatului Paul P. Harris și celor trei prieteni (Gustavus Loehr, Silvester Schiele si Hiram Shorey) li s-au adaugat tot mai mulți  oameni de valoare care au înţeles, împărtășit și aplicat motto-ul principal „Service Above Self” / „A servi mai presus de sine”  și motto-ul secundar „One profits most who serves best.” / „Un profit mai mare are cel ce servește cel mai bine”, ajungând azi la peste 34.000 cluburi în lume și peste 1,2 milioane de membri. Rotary Club Reșița- parte din marea familie rotariană, a sărbătorit vineri, 15 mai 2015, “10 ani în slujba comunității”. 10 ani de implicare activă alături de celelalte cluburi din cadrul Districtului 2241 România și Republica Moldova,  cu proiecte sociale și umanitare cu impact major în comunitatea locală. În prezența invitaților de marcă, președintele în exercițiu Constantin Dinculeasa, a făcut publică activitatea membrilor Rotary Reșița din ultimul an, modul de conectare al celor care sunt legați de idealuri comune și felul în care s-au implicat în rezolvarea unor probleme stringente ale comunități cu păstrarea standardelor înalte etice și morale, oferind membrilor distincții și însemne aniversare. Vorbind celor prezenți, primarul Mihai Stepanescu, membru fondator al Clubului Rotary Resița, a spus, printre altele “Lumea în care trăim este o lume specială, dar oamenii care fac bine sunt mai puțini decât ar trebui iar eu cred că noi am reușit până acum să facem o treabă foarte bună prin acest club. Sper să menținem acest ritm și să facem treabă bună și în continuare alături de colegii noștri din celelalte orașe”.

cop2

Rotary Club Reșița a susținut, de fiecare dată, proiectele culturale inițiate de Societatea pentru Cultura METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană, însuși Sabin Pautza fiind membru activ al acestui select club. Cele doua evenimente din seara deschiderii oficiale ale celei de-a doua ediții  a Festivalului, expoziţia şi concertul, s-au constituit într- un semn de gratitudine al organizatorilor față de cei ce au înțeles componenta esențială a culturii în economia socială, o “fală” bănățeană constructivă, un gest de respect pentru  cariera de excepție și personalitatea marcantă ale celui care a pus Reșița pe harta muzicală a lumii.

cop4Muzeul Național George Enescu București  a fost prezent la Reșița, în cea de-a doua ediție a FISP, cu expoziția George Enescu în constelația marilor interpreți  selecție de  imagini, fotografii, scrisori, turnee, documente în manieră colaj pe printuri realizată de Cristina Andrei- director al Muzeului Național George Enescu București. Dr. Irina Nițu, muzicolog, asistent cercetator la MNGE, a vorbit asistenței despre George Enescu și interpreți renumiți, printre care Pablo Casalas, Ernest Ansermet, Albert Cortot, Arthur Rubinstein, Richard Straus, Leopold Stokowski, Maurice Ravel, Yehudi Menuhin, despre copilăria lui George Enescu și primii ani de studiu la Viena, turnee în țară și străinătate alături de pianiști români și străini, referințe, manuscrise, partituri, scrisori, fotografii. O expoziție excelentă într-un an în care-l comemorăm pe George Enescu, 60 ani de la deces, 4 mai 1955.

Muzeul Național „George Enescu” a atribuit, în cadrul Galei Laureaților FISP din seara zilei de 17 mai 2015,  fiecărui laureat al Concursului de interpretare pianistică, partituri enesciene și cărți apărute la Editura Muzicală.

Punctul culminant al serii a fost CONCERTUL EXTRAORDINAR susținut de ORCHESTRA SIMFONICĂ BUCUREȘTI  avându-l la pupitru pe SABIN PĂUTZA.

cop5După prezentarea juriului Concursului de Interpretare Pianistică format din prof. univ. dr. Sabin PAUTZA – Președinte onorific al juriului, conf. univ. dr. Sorin DOGARIU – Universitatea de Vest Timișoara, lector univ. dr. Rodica MARCOVICI – Universitatea Lucian Blaga Sibiu, prof. dr. Corina RĂDUCANU – Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București, prof. dr. Eugen DUMITRESCU – pianist concertist, prof. Anița STRÂMBU – director al Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița pe scenă au urcat muzicienii ORCHESTREI SIMFONICE BUCURESTI.

Cu un program divers din care nu au lipsit: Johann STRAUSS Voci de primavară  şi Tunete și Fulgere, Johannes BRAHMS –Dans Ungar Nr.5 (sol minor), Dmitri SHOSTAKOVICH – Vals din Suita de Jazz, George BIZET – Toreadorii din opera Carmen, George GERSHWIN – Lullaby (orchestrație Sabin PĂUTZA), Astor PIAZZOLLA – Libertango programul a cuprins piese semnate Sabin PĂUTZA. Concertul  pentru flaut și orchestră (partea a III-a) l-a avut solist pe Cătălin OPRIȚOIU. Pacea Lumii pentru cor de copii și orchestră, lucrare semnată Sabin PAUTZA a fost o dublă premieră: primă audiţie şi primul concert cu orchestra renumită a Corului de Copii ALLEGRETTO. Ultima lucrare din program Canti Prophani pentru cor de copii și orchestră  (fragment) a ridicat sala în picioare, emoţiile transmise fiind extrem de puternice. Florile au fost oferite de câștigatorul ediției I a FISP(2014), Fabiani-Andrei Prîcsina.

cop6Orchestra Simfonică București este prima orchestră simfonică privată din România. Înființată din inițiativa muzicienilor Cătălin Oprițoiu, Gabriel Gheorghe și Alexandru Duțulescu, în anul 2006, orchestra și-a transpus viziunea pe termen lung în ceea ce privește arta interpretării muzicale prin misiunea de atragere și educare a unei palete cât mai largi de iubitori ai tuturor genurilor muzicale. Directorul artistic și dirijorul principal al Orchestrei Simfonice București este Benoît Fromanger. Orchestra Simfonică București a participat la concerte și evenimente culturale precum Ora Pamântului, 9 Mai – Ziua Europei, Festivalul Național de Muzică Contemporană SIMN și The Masterpiece, The Beatles as performed by Bucharest Symphony Orchestra, Festivalul Rencontres de Calenzana Corsica, Franța. Stagiunea muzicală Salut CULTURA! susținută de O.S.B. a fost inițiată din convingerea că muzica face legătura între cultură, educație, oameni și civilizație fără bariere geografice. Cea mai importantă realizare din istoria Orchestrei Simfonice Bucureşti  a fost ambiţiosul proiect Bucharest Symphony Orchestra – Premieră românească în America de Sud. Turneul de concerte şi evenimente culturale din 2013 a reprezentat participarea în premieră a unei orchestre româneşti de prim rang într-un turneu de anvergură în America de Sud. O. S. B. a colaborat cu artişti de talie internaţională printre care sopranele: Angela Gheorghiu, Sarah Brightman, Tarja Turunen, Irina Baianţ, Tina Munteanu; tenorul Teodor Ilincăi; violoniștii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Corina Belcea; Toto Cutugno şi formaţia Phoenix. Orchestra Simfonică București a înregistrat două CD-uri lansate în primăvara anului 2013.

cop7Flautistul Cătălin OPRIȚOIU este lector universitar la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, doctor în muzică (2009) cu teza Aspecte stilistice și interpretative în unele creații pentru flaut din muzica românească în a doua jumătatea a sec. XX. Interpretarea-act creator. În perioada 1998-2011 a fost prim flautist al Filarmonicii George Enescu din București. În prezent este solist permanent al Orchestrei Simfonice București. Cătălin Oprițoiu este câștigătorul a numeroase premii naționale și internaționale și solist în cadrul mai multor ansambluri muzicale. A colaborat cu dirijorii: Seiji Ozawa, Atsushi Nukii (Japonia), Denno Foster (Germania), Octav Calejja (Spania), Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbrăveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal (România). A susținut recitaluri şi concerte în calitate de solist alături de Filarmonicile din România (Bacău, Botoşani, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Oradea,  Satu Mare, Sibiu, Tg. Mureş) și în străinătate.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...