Ioan ADAMEK

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

24 ian.

copIoan Adamek, preşedintele Secţiei Drumeţii a Asociaţiei Prietenii Munţilor din Reşiţa, a împlinit ieri, 23 ianuarie, 92 de ani. Colegii de drumeţii, foştii sau actualii săi ucenici în „arta drumeţiilor prin natură”, prietenii, membri ai familiei, l-au sărbătorit pe Ioan Adamek, săptămâna trecută, la Librăria Semn de carte din Reşiţa. Cu acea ocazie, în 17 ianuarie, Ioan Adamek şi-a vernisat o expoziţie de fotografie, cu imagini din Cheile Caraşului şi Cheile Rudăriei, expoziţie deschisă şi în prezent.

„Un exerciţiu de prietenie adevărată!”

În deschidere, gazda evenimentului, Camelia Duca, a spus printre altele:

Expo Adamek_002 Expo Adamek_004 Expo Adamek_006 Expo Adamek_007 Expo Adamek_017„Pentru că tot se fac atât de multe pledoarii pentru viaţă sănătoasă, pentru diete, pentru traiul în natură, pentru sport şi drumeţii, şi, culmea, de multe ori, aceste pledoarii sunt făcute de oameni supraponederali, sedentari, sau plictisiţi, sau oameni pe faţa cărora citeşti sictireala, sau o disperare, sau o nemulţumire de viaţă, cred că cea mai bună pledoarie pentru mişcare şi un trai sănătos este să îi vedem şi să îi ascultăm pe oamenii care ating vârste venerabile, care sunt senini, sunt împăcaţi şi fericiţi, pentru că trăiesc în armonie cu natura şi cu cei din jur. Vă mulţumesc, doamnelor şi domnilor că aţi venit în seara aceasta la Semn de carte, să-l onorăm aşa cum se cuvine pe Iani Adamek, să-i ascultăm poveştile şi poveţele, să vernisăm împreună expoziţia sa de fotografie, o mică parte din miile de fotografii pe care domnul Adamek le-a făcut în călătoriile sale prin acest fabulos Banat Montan!” „Trebuie să precizăm că fotografiile au fost făcute pe vremea în care nu existau aparate foto digitale, nu existau telefoane mobile care fac fotografii. Astăzi, toată lumea face poze cu telefonul, ceea ce este foarte bine, este normal, dar, atunci, dintr-un film cu 32 sau 36 de poziţii, nu ştiu dacă ieşeau 5 sau 6 poze bune. Iar aceste poze se făceau după un procedeu complicat în laborator (…) Vă mai mulţumesc o dată pentru că sunteţi aici, pentru că această întâlnire reprezintă un exerciţiu de prietenie adevărată! Îi doresc lui Ioan Adamek multă sănătate şi îi urez, la mulţi ani!”, a mai spus Camelia Duca.

În faţa publicului, alături de sărbătoritul Ioan Adamek, au mai vorbit Helmut Krubl, preşedintele Asociaţiei Prietenii Munţilor, precum şi prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, autorul volumului Banatului Montan – Ghid turistic.

Expo Adamek_003 Expo Adamek_011 Expo Adamek_015 Expo Adamek_019 Expo Adamek_020Helmut Krubl, preşedintele Asociaţiei Prietenii Munţilor, a prezentat pe larg istoria asociaţiei, a povestit cum s-a constituit asociaţia, cum au muncit la repararea cabanei de pe Muntele Semenic, a vorbit despre vechi şi apreciaţi membri ai asociaţiei, cum au fost Carabeu, Anhauer, Gheorghiţă şi mulţi alţii. Dar au fost menţionaţi şi actuali membri foarte activi ai Asociaţiei Prietenii Munţilor, membrii care încurajează copiii să facă sport şi drumeţii, cum sunt Cristina Ardeleanu, Alexandru Borza, Horst Mehr, Yvone Demeny. S-au făcut şi planuri, cum ar fi organizarea unei tabere de vară pentru copii, pe lângă tabăra de iarnă de pe Semenic.

„Cel mai bun cunoscător al Banatului Montan!”

Expo Adamek_023 Expo Adamek_024 Expo Adamek_034 Expo Adamek_038 Expo Adamek_087„Ioan Adamek este, probabil, cel mai bun cunoscător al Banatului Montan. El i-a învăţat locurile, drumurile, văile şi munţii, şi pe ceilalţi, pe cei care sunt şi ei, la rândul lor, cunoscători. Printre aceştia, şi pe mine! Ioan Adamek este un om extrem de energic, de ordonat, de meticulos! Îmi aduc aminte. cu mulţi ani în urmă, când prezenta, la Casa de Cultură, diapozitive cu imagini din natură. Câtă lume se aduna şi cum aplaudau! Era formidabil! Erau peisajele, erau florile acelea minunate! Deci, un om care iubeşte flora, fauna, dealurile, munţii, acela nu poate să fie decât un suflet bun! Ioan Adamek este un suflet deschis, de aceea şi are atâţia prieteni, şi în vârstă, dar şi tineri, care îl preţuiesc. La mulţi ani!”

Expo Adamek_027 Expo Adamek_028 Expo Adamek_029 Expo Adamek_030 Expo Adamek_031Despre drumeţii, despre frumuseţile naturii, despre personalitatea lui Ioan Adamek, despre frumuseţea Banatului Montan, reflectată în fotografiile lui Ioan Adamek, au mai vorbit prof. univ. dr. Nadia Potoceanu, fostă colegă de serviciu cu Ioan Adamek, precum şi Leonida Gheorghiţă, în vârstă de 90 de ani, membru încă activ al Asociaţiei Prietenii Munţilor şi prieten cu sărbătoritul.

Natura, ca terapie

Expo Adamek_005 Expo Adamek_013 Expo Adamek_032 Expo Adamek_035 Expo Adamek_036Profesorul Gheorghe Popovici a vorbit despre rolul naturii ca element terapeutic în viaţa oamenilor, despre efectul antistres al ieşirilor în natură, despre rolul extraordinar al celor care îi îndrumă pe copii să ştie să preţuiască darurile naturii. Iar unul dintre aceşti oameni excepţionali, care a iniţiat multe generaţii de copii în cunoaşterea frumuseţilor şi tainelor naturii, este veteranul Ioan Adamek. Un alt element important al acestei educaţii pro-natură este faptul că în perioada drumeţiilor, copii, dar şi adulţii, pot scăpa de dependenţa de tehnologie, de telefon mobil, tabletă, laptop, televizor, a mai spus Gheorghe Popovici.

„Cum să nu iubeşti Reşiţa! Fiecare stradă duce în natură!”

Expo Adamek_059 Expo Adamek_070 Expo Adamek_074 Expo Adamek_076 Expo Adamek_086Sărbătoritul, Ioan Adamek, a povestit pe larg despre călătoriile sale prin natură, călătorii făcute cu pasul, care, conform calculelor sale au depăşit lungimea circumferinţei globului pământesc pe la Ecuator. În deschiderea cuvântului său, Ioan Adamek a spus:

„Reşiţa este un oraş în care fiecare stradă duce în natură. Fiecare pas pe care îl faci în afara Reşiţei te duce într-un loc frumos din natură! În jurul Reşiţei sunt atâtea tipuri de minunate orhidee. La numai 13 kilometri de oraş se află Cheile Caraşului, care sunt o minune! Primăvara, Cheile Caraşului se împodobesc cu liliac, toamna, cu roşul frunzelor arborilor, cu rozul „Scumpiei”. În Cheile Caraşul creşte „Pecetea lui Solomon”! Este unul din puţinele locuri din Europa unde mai creşte această floare, dar mai sunt şi alte flori rare care te cheamă să le culegi”.

„În Europa există 58 de tipuri de orhidee. Eu, în jurul Reşiţei, am găsit 18 tipuri de orhidee! Le-am văzut, le-am fotografiat. Următoarea expoziţie de fotografie pe care o voi face va fi cu orhidee! Şi va fi, probabil, de Ziua Femeii!”, a mai precizat Ioan Adamek.

După luările de cuvânt, organizatorii i-au făcut o surpriză veteranului drumeţilor din Reşiţa, Ioan Adamek, oferindu-i un tort aniversar, pe care Ioan Adamek l-a împărţit cu prietenii.

Expo Adamek_033 Expo Adamek_047 Expo Adamek_048 Expo Adamek_064 Expo Adamek_067 Expo Adamek_078 Expo Adamek_080 Expo Adamek_085 Expo Adamek_089 Expo Adamek_010Evenimentul a fost organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte. (MATEI MIRCIOANE – Argument)

Trackbacks and Pingbacks

  1. La multi ani Ioan ADAMEK! | UZPR CARAS SEVERIN - 25. ian., 2018

    […] (citeste mai departe…) […]

Lasă un comentariu...