Efectul Mozart

Postat de în Articole apărute în presă » 0 Comentarii

Efectul Mozart

28 mai

De 254 de ani, Efectul Mozart, a contaminat pe rând: mai întâi Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, apoi Europa şi într-un final o lume întreagă. Astăzi suflul său a ajuns şi oraşul cu poeţi, Reşiţa, afectându-l într-o măsură literară greu de egalat. În urmă cu o săptămână asistam cu sufletul la gură la inaugurarea primei librării-biblioteci reşiţene din cadrul proiectului Metarsis, Semn de carte*.

Miercuri, 19 mai, instituţia a zămislit la rândul ei o primă producţie reşiţeană de marcă prin relansarea volumului de reportaje realizate în urmă cu 4 ani, la Festivalul omagial Mozart desfăşurat la Salzburg în Austria, manifestare dedicată împlinirii a 250 de ani de la naşterea geniului muzicii clasice, Wolfgang Amadeus Mozart. Volumul „Mozart – un vis împlinit”, aparţine Alexandrei Gorghiu, realizator de emisiuni la Studioul Regional „Radio Reşiţa”. Cu evenimentul de ieri, potrivit spuselor directorului acestei instituţii de cultura, Camelia Duca, a fost deschis sezonul manifestărilor care vor avea loc aici in viitor.
Relansarea de ieri, a permis să se resimtă urmările plăcute ale “efectului” Mozart şi în mijlocul cărturarilor şi poeţilor prezenţi la eveniment. Din rândurile participantilor activi la Cenaclul literar „Semenicul”, au fost prezenţi poeţii: Dia Iova, Iacob Roman, Lucian Adam, Adrian Iovan, toţi colegi de creaţie ai jurnalistei Alexandra Gorghiu.
Artistul plastic Petru Comisarschi, semnatarul copertei unui volum anterior de versuri al autoarei, a adus în atenţia publicului importanţa acestei lucrări de gen. Într-un spaţiu încununat de literatură nu se poate face decât literatură de bună calitate. Şi cum unui cărturar îi stă bine cu cartea şi peniţa, aşa şi omului de radio, Alexandra Gorghiu îi stă bine atunci când realizează cu meticulozitate şi pasiune reportaje şi emisiuni.
Tema evenimentului literar de miercuri, cuprinsă într-un volum de însemnări şi reportaje, dezbate în cele 85 de pagini, însuși rezultatul activității reportericești efectuată cu 4 ani în urmă la Salzburg, oraşul în care într-o clădire frumos îngrijită din strada Cerealelor, pe 27 ianuarie 1756, a văzut lumina zilei unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice, Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart, cu alte cuvinte, compozitorul austriac, Wolfgang Amadeus Mozart. Dar ce ar fi Mozart fără muzica sa ?
Şi cum unei serate culturale îi vine ca o mănuşă un recital muzical, prezenţi în spaţiul librăriei „Semn de carte” au fost elevi ai clasei a XII-a ai Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa. Alexandru Moise, unul din membrii trio-ului de cameră îndrumat de prof. Adrian Roiban a interpretat la clarinet, instrumentul preferat al lui Mozart, o suită din Concertul pentru pianină şi orchestră în La major a maestrului german. La manifestarea al cărei partener media a fost Studioul Regional „Radio Reşiţa” au participat scriitori, poeţi, profesori, bibliotecari, artisti plastici, jurnalişti, oameni de cultură, într-un cuvânt spus, un public divers din Reşiţa şi Caraş-Severin.
Prima acţiune culturală de gen din agenda librăriei „Semn de carte”, a fost astfel produsul unei noi creaţii a neobosiţilor creatori de literatură de nobilă calitate din municipiului de pe Bârzava.

.

Articol scris de Gerhard Chwoika

Articol publicat online pe www.radio-resita.ro în 22.05.2010
http://www.radio-resita.ro/efectul-mozart

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...