Limbajul muzicii

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

Limbajul muzicii

20 aug.

„A mai răsărit o floare în grădina radioului regional Reşiţa, eveniment editorial de excepţie, eveniment datorat redactorului şef Doru Dinu Glăvan. Coperta concepută de binecunoscutul artist plastic Petru Comisarschi este pentru toţi cei care deschid  această fereastră spre grădinile minunate ale Eutherpei şi a lui Orfeu atât de sugestivă – că ce altceva este compoziţia decât construcţie, zidire. Textul postat sub portretul surâzător, aproape viu, al maestrului poate fi şi chiar trebuie înţeles ca un motto, ca unul din idealurile vieţii sale. <Dacă în prelegerile noastre am putut fi de folos măcar unui cerc restrâns de ascultători consecvenţi aş fi mulţumit>. Această frază îmi aminteşte de o mărturisire a marelui nostru Enescu, în ipostaza de violonist <dacă în cel mai indepărtat colţ al ţării este prezent un singur ascultător interesat de arta mea mă duc acolo şi cânt întregul repertoriu fiind convins că în acest fel mi-am făcut datoria faţă de ţara>. Iată că modestia este o trăsătura de bază a muzicienilor de marcă indiferent de treapta pe care stă în ierarhia oamenilor de artă a acestui neam.”

(Prof. Univ. Dr. Dumitru Jompan)

„Mi-ar face plăcere să ştiu că în anii ce vin, în perioada care urmează, cei care vor răsfoi paginile acestei cărţi vor găsi subiecte interesante de discuţie pe seama unor idei novatoare pe care Walter Mihai Klepper le-a adus în modul de interpretare a ceea ce se cheamă muzica clasică, la începuturile ei, pentru că în una din zile când se afla la Reşiţa şi îşi realiza emisiunile, îmi spunea că şi-a pus toată capacitatea şi puterea lui de gândire, cu accente personale, în interpretarea muzicii clasice. Atunci s-a născut ideea ca emisiunile lui de educaţie muzicală la Radio Reşiţa să le cuprindem între coperţile unui volum la care am alaturat şi emisiunile, audio, pe un DVD pentru ca acestea să ajungă cu predilecţie, într-un fel, la cei ce se dedică studiului muzicii, indiferent de ce gen, ca un izvor de percepere şi cunoaştere a muzicii clasice…

Să ne bucurăm de existenţa Semnului de carte* care ne aduce multă bucurie în viaţă prin asemenea întâlniri literare cu poeţi și scriitori, întâlniri muzicale şi atâtea alte provocări.”

(Doru Dinu Glăvan)

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...