„Noul UAP” din Reşiţa…

Postat de în Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

19 iun.

UAP Reşiţa a organizat prima expoziţie, la librăria Semn de carte

Mult entuziasm, multă culoare, oarecare naivitate şi o privire genuină asupra lumii pot fi întâlnite la librăria Semn de carte din Reşiţa, este de părere criticul Ada D. Cruceanu, care a vorbit marţi, 18 iunie, în deschiderea „Salonului artelor frumoase”, expoziţie vernisată sub bolta de viţă-de-vie din curtea librăriei.

Gustav HlinkaAdică se poate întâlni tocmai ceea ce se spune că lipseşte lumii de astăzi, o lume aplecată spre util şi rentabil, o lume caracterizată prin cinism, mercantilism şi profit. Expoziţia reprezintă un eveniment, deoarece este prima expoziţie organizată de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Reşiţa, uniune condusă de preşedintele Gustav Hlinka. Este vorba despre „Noul UAP”, născut ca urmare a unei reacţii faţă de „Vechiul UAP”, Uniunea Artiştilor Plastici din România, uniune profesionistă, considerată de unii artişti drept conservatoare şi închisă. Referitor la uniunea din Reşiţa, preşedintele acesteia, pictorul naiv Gustav Hlinka, a declarat: „Cei mai mulţi dintre membrii grupului care expun astăzi ne cunoaştem doar de pe Facebook. Acolo ne-am întâlnit şi am decis împreună să organizăm filiala UAP Reşiţa, care are conducerea centrală la Alba Iulia. Eu nu am fost ales, a fost o hotărâre a unora din grup şi ceilalţi au acceptat-o. Eu am încercat să răspund cerinţelor grupului şi să fac ceea ce ei au dorit. M-am gândit cum am putea să reuşim, de aceea am căutat o galerie independentă, în care să nu mi se impună ce să fac, cum să fac. Aici am găsit libertatea de a mă exprima, de a arăta ce avem noi în acest momnet. Ce va fi mai târziu, vom vedea, dar, eu ca dascăl la cercul de pictură de la Forumul German, unde instruiesc copii şi chiar şi adulţi, voi încerca să şi corectez greşelile care sunt”.

Ada D. CruceanuCu privire la expoziţia de la librăria Semn de carte, Ada D, Cruceanu a spus, printre altele: „Cred că este un momnet fericit pentru Reşiţa plasticienilor să mai aibă o grupare de artişti plastici, cea pe care o conduce domnul Hlinka, şi care a deschis această primă expoziţie. Important este că o asemenea expoziţie, într-o atât de primitoare galerie în aer liber, este reprezentativă pentru arta naivă, pe de o parte, pentru ceea ce înseamnă o mişcare a acesteia în spaţiul Banatului Montan, şi, pe de altă parte, prin personalităţile deja create în sânul acestui grup. Cred că este pentru prima dată când avem de-a face cu o expoziţie combinată, în care arta naivă, o artă pre-naivă, descriptivă încă, şi o artă decorativă îşi dau mâna, astfel încât să avem expresii artistice diferite, expresii artistice concentrate în elemente de valoare şi în elemente care promit valoarea viitoare. Şi, iată, că în aceeaşi expoziţie putem găsi icoanele şi sculptura în lemn, într-un fel, armonizându-se şi exprimând, cred eu, o modalitate recuperatorie, care şi în urma atâtor şi-atâtor experienţe artistice de până acum, poate fi asociată nu atât naivităţii în sine, cât genuinităţii, omului ca fiinţă genuină, care de fiecare dată găseşte, redescoperă, şi o poate face şi în această manieră apreciată de consumatorul de artă, sigur, înţeleasă, poate, de mai puţini, dar, oricum, o expresie vie a omului ca artist”.

La librăria Semn de carte, administrată de Camelia Duca, au expus membri ai „Noului UAP”, artiştii: Gustav Ioan Hlinka, Ana Viorica Farkas, Aurora Lunic, Doina Hlinka, Aurica Boboescu, Gabriela Augustinov, Sebastian Claudiu Dinu, Iosif Emil Hodorog, Rodica Camelia Tasici şi George Ion Molin.

Mai precizăm că „Noul UAP”, cu sediul la Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1998 şi a primit personalitate juridică din anul 2000. Preşedintele UAP Alba Iulia, este Traian Mârza, care spune că nu este vorba despre nicio competiţie între noua uniune creată şi Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAPR), dimpotrivă, diversitatea formelor de organizare măreşte şansele culturale în localităţile unde acestea există. (Matei Mircioane – Argument online)

2 comentarii la “„Noul UAP” din Reşiţa…”

 1. Steluta Nistorescu 24. ian., 2014 at 11:20 #

  STIMATE DOMNULE PRESEDINTE GUSTAV IOAN HLINKA, SUNT MEMBRA UAP BUCURESTI,M-AM OCUPAT DE PRIMIREA TABLOURILOR UAP BUCURESTI,PRINTRE ELE A SOSIT SI ZAMBITORUL DVS. TABLOU „STIULETELE „,CARE NU ARE DATE DE CONTACT,ASA CA VA ROG AJUTATI-MA SA VA RETURNEZ TABLOUL.PUTETI SA-MI SCRIETI PE FACEBOOK SAU PE ADRESA DE MAIL.
  AM VIZITAT SI EXPOZITIA DE ARTA NAIVA DE LA BUCURESTI,DE DOUA ORI,ERA O BUCURIE SA VEZI ASTFEL DE TABLOURI!
  FELICITARI TUTUROR .
  EU SUNT ARDELEANCA, DIN ORASTIE,DUPA FACULTATE AM RAMAS PE ACESTE PLAIURI,DAR INIMA MEA E TOT IN ARDEAL.
  MI-AR FACE PLACERE SA VA UITATI SI LA TABLOURILE MELE,AM SI SITE PE GOOGLE:””SPIRITUALITATE SI PICTURA”‘
  VA DORESC UN AN BUN,PLIN DE BUCURII,DE TABLOURI VESELE,
  MULTA SANATATE SI CREATIVITATE!
  CU RESPECT! STELUTA NISTORESCU

 2. arh. Norbert Taugner 20. iun., 2013 at 14:37 #

  SEMN DE CARTE nu este-o librarie, ci mult mai mult, da este munca fara de oboseala, este rabdarea de a avea rezultate mici in cultura, nu ma scuzati rezultatele sint uriase, cind toata lumea nu mai gindeste decit la nevoile zilei de miine, la supravietuire pur si simplu.

Lasă un comentariu...