AD AQUAS HERCVLI SACRAS

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

AD AQUAS HERCVLI SACRAS

2 dec.

Arc peste timp

Marţi, 29 noiembrie 2011, la librăria Semn de Carte au avut loc, în prezenţa autorului, lansarea volumului II  Herculane – Arc peste timp. Împărăteasa Elisabeta a Asustro – Ungariei la Băile Herculane” şi prezentarea volumului I – ediţie bilingvă română şi germană –Turism şi istorie la Băile Herculane 1896 – 2006. Cele două volume semnate Dorin Bălteanu, primul dedicat fiului Andrei, cel de-al doilea părinţilor Constantin şi Vetuţa, cuprind imagini inedite, pagini de istorie, hărţi vechi şi noi, legende, dialoguri şi interviuri  legate de staţiunea Băile Herculane (Parcul Central, Clădirea Cazinoului, Hotel Decebal, Hotel Traian, Băile Imperiale Austriece, Gara, Uzina electrică, Baia veche, Baia franceză, Baia Francisc, Vila Elisabeta) şi de neasemuita parte de vest a judeţului Caraş-Severin în care este situată staţiunea, de la Valea Cernei, Munţii Domogled, Defileul Dunării,  până în Mehedinţi, la Porţile de Fier (inaugurarea canalului navigabil 15/27 septembrie 1896 în prezenţa împăratului Austro – Ungariei – Franz Josef, al regelui Serbiei – Alexandru I şi al României – Carol I).
Inginer de profesie, mehedinţean de origine şi stabilit la Băile Herculane,  Dorin Bălteanu ne poartă cu măiestrie prin istoria bimilenară a staţiunii, de la Băile Romane până în saloanele fastuase ale Vilei Elisabeta, importanţa lucrării fiind subliniată de publicistul, traducator în limba germană al primului volum, publicistul Werner Kremm“…diletanţii sunt o valoare a Banatului de Munte şi văd în domnul Bălteanu, chiar dacă nu-i născut aici, un continuator al acestei mişcări, diletanţii fiind, pe tărâmul scrisului, aceeia care au pus bazele unor lucrări ştiinţifice de mai târziu, pentru că dacă nu ar fi fost migala, acribia şi seriozitatea cu care s-au aplecat asupra unui subiect nu am avea aproape nimic din operele marilor savanţi cu care astăzi ne mândrim şi cu care aceştia s-au impus. Deci, să ne mândrim cu aceşti diletanţi şi să-i lăudăm de câte ori avem ocazia”.
“Ce poate fi mai frumos decât să scrii încă o carte despre o staţiune atât de bine cunoscută încă din vechime….din păcate puţin valorificată în prezent. Trebuie remarcată deosebita acribie a autorului cărţii, domnul Bălteanu, care a mers la surse, le-a adâncit, pentru că legenda Împărătesei Sissi se ştia de mult, dar dumnealui a făcut cercetări foarte serioase şi, prin asta, încă o dată, Herculanele este recunoscut pe plan internaţional…” a afirmat, în cuvântul său, dr. ist. Dana-Antoaneta Bălănescu.
Bucuria serii, pe lângă imaginile inedite prezenate de autor, a fost duetul de coarde format din Carol Ludvig Lupşiasca şi prof.George Gassenheimer care, printre altele, ne-a încântat cu valsul, apreciat de însuşi Puccini, compus în anul 1903 la Băile Herculane de Jakab Pazeller “Herkulesfürdöi Emlek” (Souvenir de Herkulesbad).
Cele trei volume semnate Dorin Bălteanu, traducere Werner Kremm, parte a lucrării însoţite de o iconografie extrem de instructivă şi prefaţate de academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, Herculane-Arc peste timp. Turism şi istorie la Băile Herculane, se găsesc la Librăria Semn de Carte.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...