„Almăju-i fruncea”

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

„Almăju-i fruncea”

29 oct.

Librăria – ceainărie  Semn de carte* e un spaţiu scos oarecum din obişnuitul reşiţean, arătându-ne că putem fi mai altfel. Încă de la intrare se dezvăluie ca un cadru primitor, iar impresia de intimitate e urmărită în cele mai mici detalii: de la modul de prezentare a cărţilor, la elementele decorative şi căldura cu care eşti primit de „gazde”.

În după-amiaza zilei de 28 octombrie, preţ de aproape două ceasuri, Semn de carte* a devenit… almăjană, fiindcă aici s-au prezentat cu tot ce au mai bun locuitorii din Valea Almăjului.

Profesorul Iosif Băcilă şi fiica domniei sale, universitara timişoreană Florina-Maria Băcilă, au fost protagoniştii, secondaţi de elevi talentaţi la scris şi cântat. Într-o ambianţă mai degrabă colocvială au fost prezentate volumele: Eftimie Murgu (1805-1870). Erudiţie şi faptă (coord. Iosif Băcilă), Întâlnire cu „Almăjana” şi Omonimia în limba română – privire monografică semnate de Florina-Maria Băcilă.

Despre cei doi autori au vorbit  criticul Gheorghe Jurma şi scriitorul   Marcu-Mihail Deleanu. Totul a fost întregit de tinerii creatori, aflaţi la începuturi, dar care promit că „Almăju-i fruncea”.

Adela Lungu-Schindler

 

Sărbatoarea cuvântului nu poate fi decât o mare bucurie. O astfel de stare ne-a cuprins pe toţi cei prezenţi joi, 28 octombrie 2010, la librăria Semn de carte* din Reşiţa, într-o atmosferă caldă, luminoasă şi extrem de primitoare, când Florina-Maria şi Iosif Băcilă, fiică şi tată, au dăruit celor prezenţi încântare şi lumină din preaplinul sufletului lor, primind, în compensatie, admiraţia, recunoştinţa şi aprecierea tuturor, deopotrivă pentru creaţie şi omenie.

Am descoperit, totodată, fascinaţi, că tinerii noştri (din Bozovici, îndrumaţi de astă dată de profesorul Iosif Băcilă) încă mai sunt preocupaţi de citit, de scris, de muzică şi le-am ascultat cu interes şi respect  creaţiile. O dovadă în plus că veşnicia s-a născut la sat şi că tot acolo se va sfârşi atunci când va să fie…

Dorina CHIŞ-TOIA
Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...