Mircea Tiberian- Sunetul de referința și arca muzicii occidentale.

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

18 iul.

Brebu 2  jazz 2015_133În catedrala din Brebu Nou

Duminică, 12 iulie 2015, în biserica dintre brazi ridicată de Florian Lungu la rang de “catedrală”, în inima Banatului Montan, la Brebu Nou, Mircea Tiberian- unul dintre personajele cu evoluția cea mai complexă și spectaculoasă din muzica românească a ultimelor decenii, a dezvăluit iubitorilor de jazz o altă ipostază a sa, cea de scriitor. Activ în domeniul muzicologic și al interferențelor artistice, autorul câtorva spectacole ce includ, alături de muzică, poezie, teatru sau film, deținător a nu mai puțin de cinci premii pentru compozițe de jazz acordate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Mircea Tiberian este autorul volumelor Cartea de muzică (2008)  Jazz inside out  (premiat în 2012), Sunetul de referință și arca muzicii occidentale(2013), Domeniul muzical, o lume cu patru dimensiuni (2015).

La Brebu Nou, duminica de după OFFERUS, Sunetul de referință ne-a dezvăluit, prin vocea plăcută, baritonală a autorului, o magistrală similitudine între muzică și jocul de șah, Mircea Tiberian asemuind regele cu sunetul de referință (tonica), regina- ocrotitoarea regelui, cu melodia-emoție purtată în toate direcțiile, când zână, când vrăjitoare, mișcările oblice ale pieselor de șah devenind intervale muzicale. “M-am străduit în mod deosebit ca textul să fie inteligibil şi pentru neiniţiaţi, să-l fac accesibil celor care iubesc muzica dar n-au putut beneficia de educaţie specială în domeniu”  a mai spus recunoscutul muzician vorbind despre cartea sa. Sigur, în expunerea din biserica din Brebu Nou, Mircea Tiberian a povestit, cu șarm, întâmplări cu cel care l-a descoperit, acum 30 de ani, într-un Sibiu care nici măcar nu visa la onorantul titlu de “Capitală Culturală Europeană”, cel care i-a prezis o carieră stralucită în jazz, Johnny Răducanu.

Brebu 2  jazz 2015_002 Brebu 2  jazz 2015_004 Brebu 2  jazz 2015_109 Brebu 2  jazz 2015_119 Brebu 2  jazz 2015_150Eveniment organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană cu susținerea Consiliului Judeţean Caraş- Severin şi cu sprijinul librăriei Semn de Carte a editurii şi tipografiei Gordian SRL Timişoara, cu  bunăvoinţa Parohiei Romano Catolice “Maria Zăpezii”, prin monseniorul József Csaba Pál, canonic de Timişoara şi arhidiacon romano-catolic al Banatului Montan.

Servicii profesionale  piperiu.eu

Trackbacks and Pingbacks

  1. Uniunea Ziariştilor Profesionişti » Mircea Tiberian- Sunetul de referința și arca muzicii occidentale - 20. iul., 2015

    […] semndecarte.metarsis […]

Lasă un comentariu...