Văliug (Franzdorf), KIRCHWEIH

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

3 oct.

Hramul Bisericii Sf. Francisc de Assisi

cop1Sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice din Văliug (Franzdorf)  KIRCHWEIH – ul, a avut loc  duminică, 2 ocrombrie 2016. Ridicată în anul 1861, Biserica din micuţa localitate aşezată la poalele munţilor Semenic stă sub hramul  Sf. Francisc de Assisi, Sfânt pe care Papa Benedict al XV-lea îl definea: „Este imaginea lui Cristos cea mai desăvârşită din toate timpurile”. Sărbătoarea a început la orele 13:30 cu un program muzical susţinut de Fanfara BERGWERKSKAPELLE, din Steierdorf, cei care au şi condus parada dinspre casa cu numărul 196 a familiei Bruno Roth de unde a fost luat tradiţionaul POM de KIRCHWEIH, împodobit de sărbătoare, pom ridicat cu fast în faţa Bisericii. Conform obiceiului în vîrful bradului s-au legat BATICUL, PALARIA şi STICLA. Anul acesta, căţărătorul, cel care a ajuns în vârf şi şi-a adjudecat cele trei trofee a fost Marius Celoiu, supranumit Mougli. Liturghia de HRAM a fost oficiată de preot Josef Csaba-Pall, Arhidiacon al Banatului de Munte, canonic de Timişoara şi preot capelan János Varga, Parohia Maria Zăpezii , Reşiţa, cu participarea grupului FIAMMA al Bisericii Romano-Catolice din Reşiţa condus de Cristine Surdu şi a Corului FRANZ STÜRMER al Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan. Evenimentul s-a încheiat în faţa Primăriei Văliug (Franzdorf) cu un program de dansuri populare germane susţinut de Formaţia ENZIAN a Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan. Coregrafi Mariane şi Nelu Florea. Participanţii au fost ospătaţi cu gulash şi prăjituri pregătite de doamnele de etnie germană. O sărbăoare a întregii comunităţi, nu numai a Bisericii Romano-Catolice, în care viceprimarul Alin Marcu şi consilierul Brigitte Laudăcescu au fost  sufletul  evenimentului în lipsa, din motive obiective, a primarului Sorin Blaga.

03 04 05 07 14O duminică de octombrie foarte frumoasă, caldă, cu lume multă, cu pace şi iubire frăţească, sub semnul rugăciunii Sfântului Francisc de Assisi: Doamne, fă din mine unealta Păcii Tale/ Acolo unde este ură s-aduc iubire,/ Acolo unde este ofensă s-aduc iertare,/ Acolo unde este dezbinare s-aduc unire,/ Acolo unde este greşeala s-aduc adevăr,/ Acolo unde este neîncredere s-aduc credinţă,/ Acolo unde este disperare s-aduc speranţă,/ Acolo unde este întuneric s-aduc lumina ta,/ Acolo unde este tristeţe s-aduc bucurie.//  O, Stăpâne, nu te-am căutat atât/  Spre a fi consolat… cât pentru a consola,/ Spre a fi înţeles… cât pentru a înţelege,/ Spre a fi iubit… cât pentru a iubi.// Deoarece: / Dând… primeşti,/ Pierzând… găseşti,/ Iertând… eşti iertat,/ Murind… reînvii la viaţa eternă!//

08 09 11 16 19Evenimenul organizat de Primăria şi Consiliul Local Văliug în parteneriat cu Parohia Romano-Catolică Maria Zăpezii Reşiţa, Biserica Romano-Catolică Francisc de Asissi Văliug, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan şi Societatea pentru Cultură METARSIS- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană.

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...