Vasile Popovici- lecție și binecuvântare

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

3 dec.

“Unii oameni apar în viața noastră ca o binecuvântare, alții- ca o lecție” (Maica Tereza). Vasile Popovici, pictor naiv și iată, scriitor, a apărut în viața noastră, mai întai, ca o lecție. De viață, de împăcare cu sine, de perseverență și neabandonare, de curaj și încredere. Are 44 de ani, un scaun cu rotile și o suferință fizică majoră: sindrom neurogen spinal. Lecția este una marcantă, facându-ne să întelegem cât de norocoși suntem că ne putem mișca în voie și, mai ales, cum putem deveni învingători prin tenacitate și perseverență. 

Binecuvântarea vine din talentul cultivat și magia culorilor pe care Vasile Popovici le împarte cu noi. Subiect de reportaj realizat şi difuzat de Televiziunea Româna, unul dintre cele 30 de documentare din campania “Premiile TVR Cultural” dedicată oamenilor cu impact în comunitatea din care fac parte, reşiţeanul Vasile Popovici este un artist plastic (descoperit de dr. Mihai Vintila- nume de referinta în arta naivă românească), autor a  peste 50 de expoziții din care 9 internaţionale (Franţa, Italia, Germania, Spania), și semnatar a  200 de tablouri şi 50 de icoane. La Semn de Carte a venit cu 15 lucrări de artă naivă și cu volumul autobiografic “Învăluit sub magia culorilor”. Primit cu caldură, salutat de Virgil Oprișa din partea Clubului Rotary Reșița, de dr. Mihai Vintila – mentorul- care a remarcat inteligenţa nativă a artistului apreciind că, dupa lecțiile de citire făcute  acasă, cu o învăţătoare, autorul citeşte cărţi de medicină, artă și anatomie, folosind abil computerul, Vasile Popovici a fost prezentat de dr. fil. Ada D. Cruceanu care a spus, printre altele: “Şi, iată, în loc de concluzie aproape, ivită după reluarea lecturii volumului „Învăluit în magia culorilor”: <Trestie? Da, dar gânditoare” – e ceea ce ar putea oferi – accentuând, interogativ- afirmativ, definiţia pascaliană – <definirea> lui Vasile Popovici prin excelenţă. Cuprinsă şi manifestă în tot ceea ce face. Demonstrată, cu prisosinţă, şi în expoziţia de la Galeria Librăriei „Semn de Carte” şi în cartea- document, în care şi-a înscris <prima> parte a vieţii. Şi ne-a oferit-o spre lectură şi învăţătură. Desigur, doar dacă lăsăm deoparte sentimentul relativităţii lumii acesteia – şi a noastre, odată cu ea –, aşa cum face, dealtfel, Vasile Popovici, mai avem ceva de învăţat. Anume că, <relativitatea>  e a trestiei, nu a minţii prin puterea căreia <mutăm şi munţii din loc>. Şi am putea fi (şi noi), învingători.”

Seara s-a încheiat cu un moment muzical susţinut de elevii Liceului de Arte „Sabin Păutza” dinReşiţa, clasa prof. Lucian Voina: Răzvan Meda – clarinet, Dragoş Natanael – flaut, Teodora Bâtcă – oboi, acompaniați de prof. Cristian Roşoagă – pian.

Evenimentul a fost organizat de Rotary Club Reşiţa 1- District 2241 în parteneriat cu Societatea pentru Cultură „Metarsis” prin librăria “Semn de Carte”.


Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...