FISP 2016

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

11 apr.

FESTIVALUL INTERANȚIONAL SABIN PAUTZA, ediția a III-a, 4-8 mai 2016

FISP III-2016 

Festivalul Internaţional SABIN PAUTZA (FISP), un proiect METARSIS iniţiat din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan, ale României – şi nu numai – compozitorul și dirijorul Sabin PAUTZA, prin efortul unit al iubitorilor de muzică adevarată, a ajuns la ediția a III-a. În  perioada 04-08 mai 2016 vor avea loc: expoziții, lansare de CD, concert cameral, recitaluri și Concursul de Interpretare Pianistică și Compoziție SABIN PAUTZA.

Parteneri: Primăria Reșița, Consiliul Local Reșița, Rotary Club Reșița, Consiliul Județean CS, Lions Onix Reșița, Liceul de Arte “Sabin Păuța” Reșița, Muzeul Național George Enescu București, Asociația Klavier ART București, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, Librăria Semn de Carte Reșița.

Servicii profesionale oferite de PIPERIU ARTE.

Parteneri media: Banat TV, TVR Timișoara, Banat FM, Vest TV,  UZP România, Jurnal de Caraș- Severin, Allgemeine Deutsche Zeitung, Banater Zeitung, Argument CS, Reper 24, Express de Banat, Ziua de vest, Agenția de presă AGERPRES, Info-CS, Știri din Banat, Reșița.ro

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL SABIN PAUTZA  REȘIȚA, 4-8 mai 2016

Motto:

 „In artă ceea ce contează este să vibrezi tu însuți și să-i faci pe alții să vibreze” George Enescu 

Festivalul Internaţional SABIN PAUTZA (FISP) este un proiect METARSIS iniţiat din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan – şi nu numai – compozitorul şi dirijorul Sabin PAUTZA şi din respect pentru muzica de calitate, muzică studiată în ani de zile, cu renunţări şi sacrificii. Concretizat prin efortul unit al iubitorilor de muzică adevărată, FISP ediţia a III-a se desfăşoară la Reşiţa în perioada 4-8 mai 2016. Evenimentul cuprinde: expoziţii, lansare de CD, concerte, recitaluri şi Concursul de Interpretare Pianistică şi Compoziţie SABIN PAUTZA.  

Sabin PAUTZA

Compozitor, dirijor, profesor sunt ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român, născut la 8 februarie 1943 la Câlnic/Reșița în județul Caraș-Severin. Este absolvent al Liceului Mixt Reșița (1960) și al Conservatorul Ciprian Porumbescu din București (1965), urmând specializarea în compoziție și dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, Italia (1970). A fost profesor de armonie, dirijat și orchestrație la Academia George Enescu din Iași (1965-1984). Din anul 1984 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, fiind în prezent Conductor Emeritus pe viaţa al ansamblului. Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985) când s-a prezentat în dublă ipostază: dirijor şi compozitor. A dirijat pe marile scene ale lumii (Europa, America și Australia). Obține titulul de Doctor în Muzică al Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (2005) și al London Institute for Applies Research. În anul 2015 i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Valahia Târgoviște și al Universității Eftimie Murgu Reșița. Este deținătorul a numeroase premii și distincții naționale și internaționale: Premiul George Enescu al Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1979), Marele Premiu al Televiziunii Române (1981), Premiul de Compoziţie la Concursul Internaţional din Salt Lake City (Utah), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi Marele Premiu Dr. Martin Luther King Jr. pentru compoziţie. A fost nominalizat în International Who’s Who in Music (Cambrige, Anglia, ed. 1980/1984/1992/2000) și în 2000 de americani notabili (editat de American Biographical Institute o dată la cinci ani). Sabin PAUTZA este cetățean de onoare al orașelor Reșita (România) și Plainfield (SUA) și al județului Caraș-Severin. În 2007, în Plainfield (SUA), ziua de 7 mai  a fost declarată Ziua Sabin PAUTZA. Este membru al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de către San Nicobian Edition din New York, iar Casa de discuri Swift Music Group din New Jersey editează seria Opera Omnia a compozitorului. 

Miercuri, 4 mai 2016 

Deschiderea FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL SABIN PAUTZA 2016

Ora 19:00

MUZEUL BANATULUI MONTAN 

Vernisajul expoziției de pictură XPLORE MISTICABSTRACT

Bogdan PIPERIU (Germania)

Prezintă: Ada D. CRUCEANU, Călin CHINCEA 

Bogdan PIPERIU este absolvent al Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița, secția pictură, promoția 1997 și al Universității Tibiscus Timișoara, secția design grafic, promoția 2001. Din anul 2003 se dedică graficii, în paralel explorând tehnici multiple de exprimare plastică în pictură. Este autorul mai multor expoziții personale de pictură (2011, 2012, 2013, 2016), participând și în cadrul expozițiilor de grup de pictură și desen. În palmaresul expozițional își face loc și o expoziție personală de foto-colaj digital prezentată la Timişoara (2007). Ilustrațiile și coperțile de carte precum și recondiționarea obiectelor vechi (etnografie, pictură) fac parte din activitatea de creație a tânărului artist. Bogdan PIPERIU, care în prezent locuiește în Germania, este graficianul oficial FISP. Expoziția prezentată în cadrul FISP se află într-un periplu european ce va continua la Ulm, Köln, Tuttlingen și Londra în perioada iunie-octombrie 2016. 

Lansarea CD-ului  SABIN PAUTZA OPERA OMNIA Vol. 13

Prezintă: Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU 

ESPLANADA MUZEULUI BANATULUI MONTAN 

Concert THE ROAD BAND  – Cristi IAKAB (chitară, voce, leader), Lorand BALOG-REMELEI (clape, backing voice), Andrei GIULVEZAN (chitară bas), Constantin BOROZAN (baterie) 

The ROAD BAND s-a înființat în anul 2000, în Reșița. The Road Band este o formație de cover și nu numai. În ultima perioadă a început să lucreze și la propriul material. Cristi IAKAB, membru fondator și leader al The Road Band, a colaborat cu trupa Conexiuni, ocazional cu Smiley, Damian DRĂGHICI, Cornel VARBA, Pragu De Sus ș.a.. A cântat alături de Slide, Official Grasshoppers, Leslie Woolf&The Groovemakers. Lori BALOGH este licențiat al Facultății de Muzică din Oradea. Andrei GIULVEZAN, un împătimit al jazzului, este mezinul trupei. Constantin BOROZAN a fost membru în trupa Pragu De Sus și a colaborat cu diverși artiști. The Road Band se află în ascensiune fiind invitată să concerteze în cluburi renumite și la evenimente private. Deși abordează stiluri diferite, The ROAD BAND revine mereu la blues, rock sau jazz. Improvizația este mereu prezentă în concertele live, unde formația se regăsește cu mare plăcere, indiferent de situație.

Joi, 5 mai 2016 

Ora 16:00

BIBLIOTECA GERMANĂ ALEXANDER TIETZ Reșița

Vernisajul expoziției SABIN PAUTZA WHO’S WHO IN MUSIC – Prezintă Anița STRÂMBU – Director al Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița. 

Recital cameral

Participă elevii Liceului de Arte Sabin Păuța și ai Școlii Populare de Arte și Meserii Ion Românu: Giulia BÎCA – vioară (clasa prof. Emanuela MOLDOVAN), Eveline VOICU – violoncel (clasa prof. Anița STRÂMBU), Alexandra LUNCĂ, Emilia IMBRESCU – violoncel (clasa prof. Diana SZUIGODAN), Alessia GRUIA, Gheorghe ANDREI și Ciprian NIȚĂ – pian (clasa prof. Lucia GHILEA). 

În program: Luigi BOCCHERINI, Georg Friedrich HÄNDEL, Hugo SCHELMÜLLER, Ion URCAN. 

NOTE cu Sabin PAUTZA               

Ora 18:30

BISERICA SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL REȘIȚA

Recital cameral – ENESCU, IN MEMORIAM – Laureați FISP în concert – Andrei Mihail RADU și Bianca Măriuca POPA (vioară și pian)

Program:

  • Wolfgang Amadeus MOZART – Sonata pentru pian şi vioară în Sol major, KV 301
  • Serghei PROKOFIEV – Sonata pentru vioară solo, op. 115
  • Mihail JORA – Mică suită pentru violină şi pian
  • George ENESCU – Lăutarul din Suita Impresii din copilărie
  • Antonio BAZZINI – La ronde des lutins, op. 25 

Pianista Măriuca Bianca POPA este laureată cu Premiul I la Festivalul Internațional Sabin PAUTZA edițiile 2014-2015, la secțiunile pian solo și pian la patru mâini. Absolventă a Colegiului Național de Arte  Dinu Lipatti din București, actualmente este studentă, în anul I, a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de pian a prof. univ. dr. Dana BORȘAN și cea de muzică de cameră a conf. univ. dr. Manuela GIOSA. Activitatea competițională a tinerei pianiste cuprinde următoarele distincții: Premiul II Concursul Naţional de Interpretare Ştefania şi Dan Cumpătă Bucureşti 2013, Premiul III Concursul Naţional de Interpretare Brave Claviaturi Bucureşti 2013, Menţiune la Concursul Naţional de Interpretare pianistică Ada Ulubeanu Bucureşti. Sub îndrumarea doamnei profesoare Corina RĂDUCANU a desfășurat o activitate muzicală intensă ce cuprinde concerte și recitaluri la Ateneul Român, Muzeul Național George Enescu București, Piața Festivalului George Enescu, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul Cultural Aurel Stroe Bușteni, Colegiul Național de Arte Octav Băncilă Iași, Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța, Centrul Cultural Arcuș, Centrul Cultural Covasna, Parohia Sf. Nicolae Câmpina, Liceul  de Artă Bălașa Doamna Târgoviște, Colegiul Național de Muzică George Enescu București, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București.

Violonistul Andrei Mihail RADU este student în anul I la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de vioară a conf. univ. dr. Ladislau CSENDES și cea de muzică de camera a conf. univ. dr. Manuel GIOSA. Este absolvent al Liceului de Arte Bălașa Doamna din Târgoviște (clasa prof. Dan Florian ZAHARIA). Este laureat cu Premiul I și Trofeul Mozart la Concursul Național Wolfgang Amadeus Mozart Târgoviște (2014), Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală Alba Iulia (2013), Premiul I la Concursul Național Paul Constantinescu Ploiești (2013), Premiul I și Premiul Special la Concursul Internațional Cornelia Bronzetti Câmpina (2012), Premiul III la Concursul Internațional Remember Enescu Sinaia (2011), Premiul I la Concursul Național Margareta Sterian Buzău (2011), Premiul II la Concursul International Premio Citta di Padova (2009). Activitatea concertistică cuprinde recitaluri pe scena Ateneului Român, în Piața Festivalului Internațional George Enescu, Parohia Sf. Nicolae Câmpina, Liceul de Arte Bălașa Doamna Târgoviște și în numeroase concerte organizate de Fundația Remember Enescu (București, Ploiești, Târgoviște).

Vineri, 6 mai 2016 

Ora 11:00

UNIVERSITATEA EFTIMIE MURGU REȘIȚA, Aula MAGNA

Concert coral SABIN PAUTZA ȘI COPIII 

Corul ALLEGRETTO al Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița – Dirijor: Emanuela MOLDOVAN

Corul POCOAPOCO al Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița – Dirijor: Adelina BILAN

Corul STELUȚE al Școlii Gimnaziale 2 Reșița – Dirijor: Mariana BREBENARIU 

Program:

Corul ALLEGRETTO 

  • Felix MENDELSSOHN-BARTHOLDY –  Hebe deine Augen auf
  • Kurt BIKKEMBERGSFiddle-de-dee
  • Tomas Luis De VICTORIA/Sabin PAUTZA – Ave Maria
  • Sabin PAUTZA – Pacea lumii 

Corul POCOAPOCOCO

  • Rodica GIURGIU – 9 Cântece pentru copii 

Corul STELUȚE

  • Traian PĂCURARU – Trenulețul musical, Numărătoarea          
  • Felicia DONCEANU – Mingea, Pică picături

                                                  Din, don, campana    

  • Rodica GIURGIU – Cântece pentru copii
  • Alexandru FILIP – Primăvară, floare rară 

Corul ALLEGRETTO este format din  elevi de gimnaziu ai Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița. Pregătit de o echipă sprijinită de maestrul Sabin PAUTZA și formată din dirijor – prof. Emanuela MOLDOVAN, dirijor asistent – prof. Adelina BILAN, corepetitor – prof. Cristian ROȘOAGĂ, activităţi de secretariat – prof. Diana SZUIOGAN, corul reșițean s-a impus în fața corurilor liceelor vocaționale din România obținând Premiul II la Olimpiada Națională de Muzică 2016 și Premiului I  la Concursului Naţional Coral din anul 2014.

Emanuela MOLDOVAN este absolventă a Liceului de Muzică Ion Vidu din Timişoara (1996), licenţiată a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timişoara (2001), fondator și dirijor al mai multor ansambluri corale (Corul de Studenți Timișoreni, Corul mixt al Bisericii Baptiste Speranţa  Reşiţa, Corul de Cameră Armonia) alături de care susține concerte în localităţi din vestul ţării (Arad, Deva, Lugoj, Oradea, Reşiţa, Timişoara). În prezent este dirijor al Corului ALLEGRETTO și profesor titular la catedrele de vioară, ansamblu coral, teorie şi solfegiu de la Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița. 

Corul POCOAPOCO a luat naștere în urmă cu 2 ani și este format din elevi ai claselor primare ai Liceului de Arte Sabin Păuța. Corul a concertat până în prezent în cadrul festivalurilor locale și pe scena Liceului de Arte Sabin Păuța cu ocazia mai multor evenimente artistice. 

Adelina BILAN este absolventă a Liceului de Arte Sabin Păuța și a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara, unde și-a continuat studiile universitare și cele de master. În prezent este profesor de muzică la catedra de Teorie/Solfegiu/Dictat din cadrul Liceului de Arte Sabin Păuța Reșița.

Corul STELUȚE s-a format în anul 2002 din elevi ai ciclului primar ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Reșița, sub îndrumarea doamnei Mariana BREBENARIU. Încă de la înființare corul este invitat în Festivalurile corale In memoriam Lia Ponoran, Festivalului Internațional Timotei Popovici Caransebeș, Festivalul Hristos se naște, Festivalul Florile Dalbe, Festivalul de colinde Târnova și Alaiul colindătorilor organizat de Protopopiatul Reșița. În palmaresul corului intră Premiul I CUM LAUDE la Festivalului Internațional pentru Copii și Tineret din Neerpelt, Belgia (2012), Premiul III la Festivalul Internațional pentru Copii și Tineret din Neerpelt, Belgia (2006, 2008) și Diploma de bronz  la Festivalul coral HEART OF EUROPE din Gelnhausen, Germania. Corul STELUȚE este prezent pe CD-urile celei de a XX-a și a XXV-a ediții a Festivalului Internațional Timotei Popovici și pe CD-ul cu cele mai bune impresii din festivalul din Gelnhausen, Germania. Evoluția artistică a corului a fost influențată de  permanenta  colaborare cu domnul prof. univ. dr. Dumitru JOMPAN și, în calitate de compozitor al unor piese din repertoriu, de doamna conf. dr. Rodica GIURGIU. O constantă în activitatea corului este profesoara de pian Lucia GHILEA.

DESCHIDEREA CELEI DE A III-A EDIȚII A CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE PIANISTICĂ ȘI COMPOZIȚIE SABIN PAUTZA

Ora 18:30

LICEUL DE ARTE SABIN PĂUȚA Reșița, Sala LIRA

Vernisajul expoziției MUZICIENI ÎN ARHIVA C.N.S.A.S. (MNGE) – Expoziție realizată și prezentată de Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU (Anglia)

Deși s-au publicat numeroase cărți și studii biografice despre marile nume ale muzicii românești, o serie de evenimente din viața lor, evenimente care le-au marcat existența și fără îndoială creația, rămân necunoscute. George Enescu, Mihail Jora, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Mihail Andricu, George Georgescu, Mândru Katz și Dinu Lipatti sunt numele asupra cărora s-a aplecat cercetarea documentară întreprinsă de Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU, autoarea expoziției, pentru că fiecare dintre ei, în perioada de instaurare și consolidare a regimului comunist (1945-1965), a devenit „un caz” atent urmărit de autorități. Pentru prima dată vor fi aduse în faţa publicului documente (note, rapoarte, hotărâri, scrisori, fotografii de filaj etc.), însoțite de fotografii, până acum necunoscute, care provin din Fondul George Breazul aflat în biblioteca Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și din arhiva Muzeului Național George Enescu, alături de o serie de documente păstrate în dosarele fostei Securități și aflate acum în arhiva C.N.S.A.S.. Bogatul fond foto-documentar este judicios folosit de designerul expoziției, Oana CARIANOPOL, pentru a sublinia anumite trăsături ale personalităților aduse în prim plan și a configura cadrele generale pe care au fost etalate documentele. (text MNGE).

Ioana Raluca VOICU ARNĂUȚOIU a studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti şi, între anii 1990-1991, a fost bursieră a Statului Italian la Cursul special de perfecţionare al Conservatorului din Fiesole. În perioada 1982-2000 a fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. În anul 2004 a obţinut titlul de doctor în muzică. A susţinut zeci de concerte în Bucureşti (organizate de Filarmonica George Enescu, Institutul Polonez, Institutul Goethe, Institutul Francez, Ambasada Germaniei, Institutul Maghiar ș.a.), în oraşe din ţară şi în străinătate (Austria, Italia, Germania). De asemenea, a participat la emisiuni radio şi TV (Serata muzicală, TVR Internaţional), a făcut înregistrări pentru Radio Romania şi a participat la festivaluri în România (Festivalul British Days București, Festivalul de Muzică de cameră de la Braşov) şi  Italia (Roma, San Giorgio, Fermo). A fost conferenţiar și șef de disciplină la catedra de muzică de cameră a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti până în anul 2015. Este preocupată de istoria recentă a României, a publicat articolele despre compozitorii Mihail Jora, Paul Constantinescu în revista „22”, Muzica, Musicology today, Actualitatea muzicală, Melos, Memoria şi cărţi de documente aducând în atenţia cititorilor documente inedite din Arhiva C.N.S.A.S.. A fost premiată în 1998 cu Premiul Salonului Naţional de Carte. A publicat articole și studii, precum şi cărţile de documente Toma Arnăuţoiu – Grupul de la Nucşoara (2009), Muzicieni români – biografii ascunse în arhive (2011), Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier (2012), Constantin Silvestri – biografie necunoscută (2013), Sonatele pentru vioară și pian de Bela Bartok – repere de analiză (2013). În prezent este membră a Wandsworth Symphony Orchestra (Londra).

Ora 19:00

LICEUL DE ARTE SABIN PĂUȚA Reșița, Sala LIRA

DOUBLE BASS QUARTET – Eduard AILENEI, Andrei GHILEA, Andrei NIȚICA, Gabriel SEPICI 

Program:

  • Sabin PAUTZA – Suită pentru cvartet de contrabas (Preludio, Rag-Time, Charleston) 

Eduard Gentile AILENEI este absolvent al Liceului de Arte Sabin Păuța Reşiţa și licențiat al Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A studiat armonie, forme și stilistică muzicală cu maestrul Sabin PAUTZA. A fost colaborator în orchestra Facultăţii de Muzică din Timişoara sub bagheta maestrului Sabin PAUTZA și în cadrul Festivalului Internațional Bass Weeks Bucureşti.

Andrei GHILEA este absolvent al Liceului de Arte Sabin Păuța Reşiţa, clasa prof. Eduard Gentile AILENEI, secţia contrabas. În prezent este student al Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, membru activ în Bigg Dimma Band al Academiei de Muzică alături de care a participat în anul 2014 la Românii au talent. Activează în formația artistului Mihail ca basist, împreună înregistrând piesa Mă ucide ea. Alături de acelaşi artist participă la Gala premiilor Radio România 2016, la Sala Radio din Bucureşti.

Andrei George NIȚICĂ este absolvent al Liceului de Arte Sabin Păuța Reşiţa, clasa de contrabas a prof. Eduard Gentile AILENEI și licenţiat al Universităţii Naționale de Muzică București. Din anul 2009 este membru al Orchestrei Române de Tineret, colaborator al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. membru fondator al orchestrei Camerata Regală şi actualmente angajat al Orchestrei Naţionale Radio.

Gabriel SEPICI este absolvent al Liceului de Arte Sabin Păuța Reşiţa, clasa de contrabas a prof. Eduard Gentile AILENEI. În anul 2009 este remarcat de prof. Ştefan THOMAS de la Universitate Națională de Muzică din Bucureşti, în timpul Olimpiadei Naţionale, iar în anul 2010 este propus să participe ca instrumentist în Orchestra Simfonieta junior dirijată de maestrul Horia ANDREESCU. În perioada liceului obţine numeroase distincţii şi premii la concursuri naţionale şi internaţionale dintre care amintim Premiul I la Concursul Timotei Popovici Sibiu şi Menţiune la Olimpiada Naţională. Actualmente este student la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Prezentarea juriului Concursului Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție SABIN PAUTZA 2016 

Prof. univ. dr. Sabin PAUTZA – Președinte onorific, compozitor, dirijor

Prof. univ. dr. Daniel GOIȚI – Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, pianist concertist

Conf. univ. dr. Sorin DOGARIU – Universitatea de Vest Timișoara, pianist concertist

Conf. univ. dr. Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU – Marea Britanie

Lector univ. dr. Rodica MARCOVICI – Universitatea Lucian Blaga Sibiu, pianist concertist

Prof. dr. Eugen DUMITRESCU – pianist concertist

Prof. Anița STRÂMBU – director Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița 

 CONCERT EXTRAORDINAR – SABIN PAUTZA ȘI MUZICA LUMII

Grupul Vocal CANTICUM BUCHAREST – Dirijor: Răzvan RĂDOS 

În program:

Sabin PAUTZA, Gheorghe DANGA, Gavriil MUSICESCU, Liviu BORLAN, Gheorghe BAZAVAN, Nicola URSU, Nicolae LUNGU, Victor STOICA. 

Grupul Vocal CANTICUM BUCHAREST a debutat pe scena Universității Naționale de Muzică din București în primăvara anului 2015 printr-un concert dedicat memoriei compozitorului Paul CONSTANTINESCU, în cadrul stagiunii cu același nume organizată de către Asociația Națională Corală din România. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar CANTICUM BUCHAREST a obținut încă de la prima sa apariție aprecierile publicului meloman și ale elitei muzicale bucureștene. Tinerii muzicieni, alături de dirijorul Răzvan RĂDOS, își propun să contribuie la promovarea genului coral în rândul publicului tânăr prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile religioase, tradiționale, folclorice, gospel, pop și jazz.

Dirijorul Răzvan RĂDOS s-a născut în Ținutul Pădurenilor – Hunedoara, în 3 aprilie 1990. A fondat și condus diverse formații corale din România, colaborând permanent cu coruri de amatori sau profesioniști dintre care amintim Corul Vosglas Deva (dirijor fondator), Corul Național de Cameră Madrigal – Marin CONSTANTIN București, Corul Orfeu Deva, Corul Anastasis Deva, Corul Passiones București, Corul Magnus București (dirijor fondator), Corul de Cameră Preludiu București. A primit distincția Dirijor de Onoare din partea Corului Vox Medicalis și este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alături de Grupul CANTICUM BUCHAREST, Răzvan RĂDOS își propune explorarea muzicilor vocale mai puțin cunoscute și aducerea acestora în atenția publicului prin concepții interpretative și scenice inedite. 

Sâmbătă, 7 mai 2016

Ora 09:00-20:00

LICEUL DE ARTE SABIN PĂUȚA Reșița, Sala LIRA

Concurs de pian

Concurs de compoziție 

Duminică, 8 mai 2016

Ora 09:00-13:00

LICEUL DE ARTE SABIN PĂUȚA Reșița, Sala LIRA

Concurs de pian

Ora 18:00

LICEUL DE ARTE SABIN PĂUȚA Reșița, Sala LIRA

Finala Concursului de Interpretare Pianistică

Gala laureaților Concursului Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție SABIN PAUTZA 2016

CONCERT EXTRAORDINAR

NOUA ORCHESTRĂ TRANSILVANĂ

Dirijor: Sabin PAUTZA

Solist: Daniel GOIȚI 

Program:

  • Ludwig van BEETHOVEN – Concertul pentru pian și orchestră op. 15 nr.1, în Do major 

Pianistul Daniel GOIȚI s-a născut în anul 1968, la Reșița. A studiat pianul la Liceul de Muzică, apoi la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, cu profesoara Ninuca OȘANU POP. După 1990 a devenit titular al catedrei de pian la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în prezent fiind prof. univ. dr. al prestigioasei instituții. În 1994 s-a perfecţionat la Hochschule der Künste din Berlin, cu profesorul Georg SAVA. Daniel GOIȚI a câştigat numeroase distincţii naţionale şi internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schnabel Berlin, Premiul I la Concursul Internaţional George Enescu Bucureşti (1991), Premiul I şi Premiul special al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul I la Concursul Gheorghe Dima Cluj-Napoca, finalist la Concursul Felix Mendelssoh-Bartholdy Berlin (1992). A concertat şi a susţinut recitaluri în SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Israel, Austria, Moldova, Grecia şi Ungaria. Daniel GOIȚI a predat cursuri de master la University of Alabama Tooscalousa (SUA), fiind distins cu titlul de Visiting Artist-Teacher. Pianistul este invitat adesea în juriul unor concursuri de pian din România şi Republica Moldova. A realizat numeroase înregistrări (concertele de Ludwig van Beethoven, Serghei Rahmaninov, Felix Mendelssohn-Bartholdy, lucrări de Franz Liszt, Alexander Skriabin, Maurice Ravel şi George Enescu). În anul 2003 a fost nominalizat pentru premiile Prometeus.

NOUA ORCHESTRĂ TRANSILVANĂ a împlinit 15 ani de existenţă în anul 2014. Ansamblul orchestral a luat ființă la inițiativa domnului Gavril ȚĂRMURE, director la acea vreme al Fundației Societatea de Concerte Bistrița. Dirijorul permanent al orchestrei este Romeo RÎMBU. În numeroasele concerte susținute orchestra a avut ocazia să se afle sub bagheta unor dirijori de marcă din România, Europa şi Japonia. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Local Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa şi Societatea de Concerte din Bistriţa au susținut de-a lungul timpului NOUA ORCHESTRĂ TRANSILVANĂ .

Organizator:

Societatea pentru Cultură METARSIS – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană.

Director artistic FISP 2016, Corina RĂDUCANU Asociația Klavier ART

Director FISP 2016 , Lucian DUCA, președinte executiv Societatea pentru Cultură METARSIS

De aici puteti descarca:

Regulamentul Concursului de Interpretare Pianistica si Compozitie SABIN PAUTZA ed III 2016

3rd  INTERNATIONAL PIANO AND COMPOSITION COMPETITION SABIN PAUTZA -CONTEST RULES

Fisa de inscriere in Concursul de Interpretare Pianistica si Compozitie SABIN PAUTZA ed III 2016

3rd INTERNATIONAL PIANO AND COMPOSITION COMPETITION SABIN PAUTZA – APPLICATION FORM

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...