Croații din Banatul Montan

Postat de în Anunțuri evenimente » 1 Comentariu

14 oct.

Prezentare comunitate

CarasoveniJoi, 15 octombrie 2015, orele 17:30, vă invităm la librăria Semn de Carte din Reșița, str. Libertății 13, pentru a cunoaște una dintre etniile de frunte ale Banatului Montan- CROAȚII sau crașovenii (carașoverii). Atestați documentar încă din secolul al XIV-lea, împărțiți azi în doua comune: Carașova (cu satele; Carașova, Nermed, Iabalcea) și Lupac (cu satele:Lupac, Clocotici, Rafnic și Vodnic), croații sunt oameni frumoși, mândri și harnici, cu un port popular de o frumusețe aparte.

Vă invităm să aflăm, împreună, mai multe despe croații din Banatul Montan prin:

*expoziție de fotografie

*expozție costume populare crașovenești

*mic atelier (șezătoare) de meșteșuguri

* prezentarea comunității, obiceiuri, tradițtii, muzică

*  mic bufet croat-carașovenesc – țuică, brânză de oaie, mălai și papricaș de miel.

Va fi prezentă Nicoleta Mariana Vlasici, 19 ani, MISS DIASPORA 2015

Invitați speciali: Petru HAȚEGAN, președinte Uniunea Democrată a Croaților din România, asist. univ. Maria LAȚCHICI, catedra de limbi și literaturi slave din Universitatea București, prof. Mihai TODOR, Reșița, Maria ISER, Biblioteca Județeană Paul Iorgovici Caraș-Severin, Mihai DOMĂNEANȚ din partea Bibliotecii Comunale Carașova, Maria VLASICI, profesor Școala Vodnic.

Organizator Metarsis- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte din Reșița în parteneriat cu Uniunea Democrată a Croaților din România.  

Un comentariu la “Croații din Banatul Montan”

  1. gheorghe 21. nov., 2015 at 11:23 #

    IEU MIS KROAT DIN ROMANIA …LUPAC…TRAIESC IN CROATIA 20 DE ANI SI IEU CRED CA CROATI DIN ROMANIA NAU DREPT KUM AU KROATI DIN KROATIA TEL MEU DE KONTACT 00385923365743.

Lasă un comentariu...