Fizica altfel

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

12 mai

bosonul-higgsJoi, 14 mai 2015, între orele 10-11:30, la librăria Semn de Carte din Reșița, str. Libertăţii 13, sub genericul FIZICA ALTFEL va avea loc  dezbaterea Bozonul Higgs între neant și eternitate.

Sunt invitate să participe clasele a XI-a B de la Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz, coordonator prof. Boris Vatzulik și clasa a XI/ 1 de la Colegiul Tehnic Reșița, coordonator profesor Simona Radoslavescu.

Proiecția video va fi urmată de discuții despre Particula lui Dumnezeu.

Moderator prof. Boris Vatzulik, director Liceul Diaconovici-Tietz.

Premiul Nobel pentru Fizică 2013 a fost acordat teoreticienilor bosonului Higgs

Peter W. Higgs și Francois Englert au câștigat Premiul Nobel pentru „descoperirea teoretică a mecanismul care contribuie la înțelegerea noastră a originii masei particulelor subatomice și care a fost confirmată recent prin descoperirea particulei fundamentale prezise, de experimentele ATLAS și CMS de la CERN”. În 1964, ei au propus teoria în mod independent unul față de celălalt. În 2012, ideile lor au fost confirmate prin descoperirea bosonului Higgs în laboratorul CERN.

Teoria are un rol central în Modelul Standard al fizicii particulelor care descrie modul în care a fost construită lumea. Conform Modelului Standard totul, de la flori, la oameni, la stele și planete, este format numai de câteva elemente fundamentale: particule de materie. Aceste particule sunt guvernate de forțe mediate de particule de forță ce asigură că totul funcționează cum ar trebui.

Întregul Model Standard se bazează, de asemenea, pe existența unui anumit tip de particule:bosonul Higgs. Această particulă își are originea într-un câmp invizibil care umple tot spațiul. Chiar și atunci când Universul pare gol, acest câmp este acolo. Fără el, nu am putea exista, pentru că din contactul cu acest câmp,  particulele  își câștigă masa. Teoria propusă de Englert și Higgs descrie acest proces.

În data de 4 iulie, 2012, la laboratorul CERN pentru fizica particulelor, teoria a fost confirmată prin descoperirea unui boson Higgs. LHC (Large Hadron Collider) este, probabil, cel mai mare și cel mai complex instrument construit vreodată de om. Două grupuri de cercetare care au peste 3.000 de oameni de știință fiecare, ATLAS și CMS, au reușit să extragă bosonul Higgs din miliarde de coliziuni între particule din LHC. ( BBC-SCIENS WORLD)

Bozonul Higgs şi conceptul de masă

Fizica nucleară şi fizica particulelor

Când se face dimineaţa, vă urcaţi pe cântar şi speraţi ca acesta să indice un număr mai mic decât în ziua precedentă. Speraţi că aţi scăzut în greutate. Greutatea este dată împreună de cantitatea de masă din dumneavoastră şi de forţa de atracţie gravitaţională a Pământului. Dar oare ce dă masă corpului dumneavoastră?

 Aceasta este una din întrebările cele mai importante din fizica modernă şi contemporană, pentru care se caută răspunsuri cu cea mai mare ardoare. Multe experimente de la acceleratoare de particule caută să investigheze mecanismul care dă masă materiei. Atât cercetătorii de la CERN (Geneva, Elveţia), cât şi cei de la Fermilab (lângă Chicago, SUA), speră să descopere ceea ce ei denumesc „bosonul Higgs”. Aceştia denumesc „Higgs” particula sau particulele care oferă masă celorlalte particule.

Ideea aceasta – că o particulă dă masă altor particule – este un pic contra-intuitivă … Nu este masa o caracteristică intrinsecă materiei? Dacă nu este, atunci cum poate o particulă să ofere masă altor particule doar plutind pe lângă ele şi apoi ciocnindu-se cu ele?

O analogie foarte cunoscută descrie foarte bine această situaţie. Imaginaţi-vă că sunteţi la o petrecere de la Hollywood. Mulţimea este foarte numeroasă, răspândită uniform în cameră, discutând. Însă atunci când la petrecere soseşte o persoană foarte celebră, oamenii de lângă uşă se adună în jurul ei. Pe măsură ce ea parcurge încăperea, atrage spre ea persoanele cele mai apropiate. În acelaşi timp, cele lăsate în urmă se întorc la discuţiile lor. Având mereu persoane în jurul ei, ea are un impuls, o indicaţie a masei. Acum este mai greu ca persoana să fie încetinită decât ar fi fost dacă nu ar fi avut mulţimea în jurul ei. Pe de altă pate, odată ce se opreşte, este mai greu să fie pusă iarăşi în mişcare.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...