Zbor în 3

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

30 nov.

Lansare de carteÎntâlnirea de joi,13 noiembrie 2014, de la Semn de Carte a fost un dialog poezie-muzică. În ceainăria librăriei s-a lansat ultimul volum colectiv de versuri semnat Emil Sergiu Varga, Lorin Cimponeriu și Nana Ileana Filip.

Poetul Nicolae Sârbu, cel care le-a mai prezentat la Timișoara anul acesta volumul “Cuvinte pe corăbii”, la Reșița în iulie, “Trilogia iubirii” iar în august 2014 volumul semnat Cimponeriu-Filip “Testamentul iubirii”,  a afirmat despre cei trei  autori că sunt “tineri, îndrăgostiți, dezinvolți, prolifici”,  întrebându-se retoric  “dacă e bine sau nu să scriem atâta, să publicăm tot ce scriem menționând locul și ora- uneori secundele- mereu, unele poezii fiind scrise în tandem prin SMS Nicolae Sarbu, Gheorghe Jurma si autoriisau prin telefon”. Pe preotul din acest inedit trio, Emil Sergiu Varga, Nicolae Sârbu l-a caracterizat ”meditativ pe motive biblice sau universale gen Carpe Diem cu un vers clasic în mare parte bine realizat, poet bun dar îngropat, și el, în propria maculatură”. Despre Nana Ileana Filip, femeia în uniformă MAI din acest trio poetic, absolventă de drept și filologie, poetul Nicolae Sârbu a spus” scrie o poezie simplă, directă, maternă dar și de amantă… Lumea îi vrea răul, ea își iubește îngerașul și amantul… Relația mamă-femeie fiind reluată de Lorin:  Sperăm să dăm opere de valoare și Nu ne mai criticați, ci numai ne acceptați.“  Nicolae Sârbu despre Lorin Cimponeriu- istoricul specializat în muzeografie- “este o experiență lirică, un iureș al inspirației, acum încercând să se acordeze la poeta-iubită. Din mulțimea textelor, aleg câteva sclipitoare și profunde metafore <păstori îmi urcă cenușa la deal>, <ești ca o binecuvantare în trup pustiu”, <nu înțelegeam marea din ochii tăi>,<frunzele se scutură ca o nuntă>, <trupul merge în urma mea ca un front>, <zâmbetul lovește săgeata> dar și scăderi neașteptate. Și la Lorin și la Nana regăsim rugăciuni simple dar și versuri comune, gen <în fiecare piatră este iubire>.  Volumul Zbor spre nemurire  merită susținere cu toate ca eu cred în altfel de poezie”.

Gheorghe Jurma, Lorin Cimponeriu, Emil Sergiu Varga Prezent la întâlnire criticul, editorul și eminescologul Gheorghe Jurma a spus, printre altele ”Îmi îngădui câteva generalități: deși am fost invitat aici de multe ori și tot de multe ori am declarat public că nu știu ce este poezia, organizatorii continuă să mă invite; după atâta experiență (Gheorghe Jurma fiind conducatorul Cenaclului SEMENICUL de ani buni) pot jura că nu știu ce este poezia… teoretic lucrurile sunt foarte complicate iar practic și mai și… Poezia este definită în manualele școlare dar eu tot încerc să definsc poezia și nu reușesc. Ce pot constata, însă, este că există niște grade ale poeziei, niște posibilități de verificare ale poeticității, care ne pot lămuri dacă un text este poezie… Primul nivel este cel al epitetelor pentru că orice cuvânt își poate adăuga un epitet: <iarba verde>- nu contează de unde- este, în principiu, verde, prin urmare, epitetul nu este poetic; dacă ai spune <iarba albastră> deja s-ar apropia de poezie fiind altceva decât asocierile comune… Există o raportare a limbajului normal la limbajul poetic-sau invers. Întotdeuna se face o delimitare. Există trepte. Prima ar fi epitetul, a doua treaptă nivelul comparațiilor. Lorin Cimponeriu se afla la nivelul comparațiilor. A treia treaptă sau nivel  este metafora- pe care nu le-am prea descoperit în sensul teoriei literare sau în sensul personalizării, în sensul individualizării autorilor respectivi, metafore care să definească limba poetică. Nivelul cel mai înalt, mai profund, este cel al mitului dar acolo nu ajung decât cei ce-și conturează individualitatea nu doar în sensul stilisticii ci care, prin viziune, prin idei, prin raportare la marea cultură a omenirii se asează într-un punct în care nu există altcineva… În “Zbor spre nemurire” sunt și șase poezii scrise în aceeași zi de Lorin Cimponeriu, așa cum remarca Nicolae Sârbu…  Aș cita “Mi-e dor de tine” construită, din punct de vedere stilistic pe repetiție și comparaţie (Mi-e dor de tine/ cum păsărilor de zbor/ cum lacului de nuferi…) denotă simplitate… Dar cum la orice lansare de carte nu se fac analize stilistice sofisticate, discuții de cenaclu și teorii, salutăm o carte și pe autori…”

Au mai vorbit realizatorul de emisiuni TV Valentin Homescu, profesorul universitar Ion Vela și Gheorghe Oniga (Lugoj).

Vasile GondociDoi dintre cei trei autori, preotul Emil Sergiu Varga și istoricul Lorin Cimponeriu- partea feminina din trio, angajată fiind a MAI a fost de servici -au citit versuri într-un dialog deschis cu invitatul serii cantautorul Vasile Gondoci (Lugoj) și chitara sa. Am ascultat, printre altele, Imnul LugojuluiInserare pe versurile Zoricăi Lascu Teodosia, În viaţăo singură dată pe versurile poetului Dumitru Dumitrică.

Seara de muzică și poezie s-a încheiat cu un minirecital a doi tineri reșiteni Marius Chivu și Bogdan Lolescu, doi liceeni frumoși de la Colegiul Național Traian Lalescu  care au cântat la pian și voce, împreună cu preotul Emil Sergiu Varga imnuri învățate în tabăra ecumenică din Italia-2014, ziua de 13 noiembrie fiind, în calendarul internațional, declarată Ziua Bibliei.

Lansare de carteO seară de toamnă rece- afară dar caldă în sufletele celor prezenți, bătaie de aripi într-un “Zbor spre nemurire”, sub semnul celui mai profund și nobil sentiment- iubirea. “Când iubești, descoperi în tine o nebănuită bogăție de tandrețe și duioșie și nici nu-ți vine să crezi că ești în stare de o astfel de dragoste” (A.P.Cehov).

Eveniment organizat de METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă prin librăria Semn de Carte.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...