Atât de Aproape/ This Close

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

24 oct.

End of Polio

Ziua Mondială a luptei împotriva poliomielitei- 24 octombrie- a fost  marcată  de Rotary Club Reșița într-un cadru select la librăria Semn de Carte printr-un eveniment de excepție: expoziție de icoane și artă naivă aparținând pictorului reșițean Vasile Popovici.

Subiect de reportaj realizat şi difuzat de Televiziunea Româna, unul dintre cele 30 de documentare din campania “Premiile TVR Cultural” dedicată oamenilor cu impact în comunitatea din care fac parte, reşiţeanul Vasile Popovici este un învingător. Imobilizat total într-un scaun cu roţile este semnatar a peste 200 de tablouri şi 50 de icoane, prezent, prin arta sa excepţională în aproximativ 50 de expoziții din care 9 internaţionale (Franţa, Italia, Germania, Spania).

Evenimentul a debutat prin cuvântul președintelui în exercițiu al Rotary Club Reșița -Constantin Dinculeasa care, printre altele, a spus: “Rotary Internaţional este angajată  alături de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund/ Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite) în campania de eradicare a acestei boli invalidante, în țări precum: Pakistan, Nigeria, Somalia, Irak, s.a., acolo unde, din cauza conflictelor armate, nu s-a reușit o vaccinare eficientă. ÎnCampania“End Polio Now” începută în anul 2007, Rotary Internațional a reușit să strângă 2/3 din suma propusă de 200 milioane $, în contrapartida donației de 350 milioane $ venită de la Fundația Bill și Melinda Gates.

În România, după ultimele date publicate în 2010 de Ministerul Sănătății și care se referă exclusiv la populația de etnie rromă, rezultă că 45% dintre copiii acestora nu sunt vaccinați cu toate că administrarea vaccinului este obligatorie și gratuită. Cei mai expuși sunt copiii cu vârste sub 5 ani și, mai ales, cei proveniți din mediul rural sau ghetouri izolate”. După care a lansat provocarea celorlalte cluburi Rotary din întreaga lume de a licita tablourile reșițeanului Vasile Popovici anunțând că, deja, au plecat 2 lucrări, însoțite de “Albumul de pictură Vasile Popovici” reeditat special pentru acest eveniment, spre cluburi Rotary din America și Franța. Sumele rezultate vor fi vărsate în contul Campaniei END POLIO NOW pentru eradicarea virusului poliomielitic.

În seara zilei de 23 octombrie, la Semn de Carte, Constantin Dinculeasa a înmânat însemnul și cerificatul de membu de onoare al Rotary Club Reșița, pentru merite deosebite, acesui minunat om, Vasile Popovici.

Doctorul chirurg Romeo Dumitrescu a vorbit despre pericolul, răspandirea și devastatoarele consecințe invalidante, de multe ori mortale, ale poliomielitei.

Doctorul Mihai Vintilă, președinte al Fundaţiei Artiștilor Plastici Naivi „VINTILĂ ARPLANA”, mentorul lui Vasile Popovici a povestit celor prezenți cum l-a descoperit și îndrumat spre performanță înaltă pe talentatul pictor.

În cuvântul sau, Doru-Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a lăudat performanțele lui Vasile Popovici, accentuând importanţa legaturilor interumane și a lucrului bine făcut, a recunoașterii valorilor reale  și a locului pe care Banatul Montan, prin oamenii de valoare, prin multiculturalitatea lui, îl ocupă în România.

Seara s-a încheiat cu un recital susținut de dr. Romeo Dumitrescu- vioară și prof. Cristian Roşoaga- pian. Dintre piesele interpretate, Romeo Dumitrescu i-a dedicat compoziția  proprie INGER lui Vasile Popovici.

Suntem “Atât de Aproape”/  “This close” până la finalizarea proiectului anti-poliomielită, iar Clubul Rotary Reșița susține eforturile comunității internaționale de eradicare a acestei maladii invalidante.

O seară plină la Semn de Carte, în care oamenii au fost atât de aproape unii de alții, o întâlnire perfect încadrată în conceptul slow vs. fast-   promovat de METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană, de conștientizare și reîntoarcere la adevăratele valori umane şi materiale. Uniţi, de data aceasta, de Vasile Popovici, învingător prin artă. Admirabilă lecție de viață, de împăcare cu sine, de perseverență și neabandonare, de curaj și încredere, de perseverență. Pentru că “Unii oameni apar în viața noastră ca o binecuvântare, alții- ca o lecție”. Și tot Maica Tereza spunea că “ Nu putem face lucruri mari, doar lucruri mici cu foarte multă iubire.”

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...