Emoţie de toamnă cu Sabin Dorohoi

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

23 oct.

Fata din Transilvania, Clopotul şi WTS 

„A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva,/ cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta…” (Nichita Stănescu). E toamnă (iar). Anotimpul în care natura moare încet, nu înainte de a ne răsfăţa, ca ultim cântec de lebădă, cu un regal de culori. Plouă, e trist afară şi în sufletul meu. Nu ştiu de ce îmi vin în minte, obsesiv, versurile lui Nichita. Mă uit în jur. Caut o umbră în care să mă ascund. Noi, oamenii, creştem, unul în umbra celuilalt. Copii fiind, creştem în umbra părinţilor şi a bunicilor. Apoi, adolscenţi fiind, ne descoperim propria umbră. Conştientizăm umbra celorlalţi şi învăţăm să creştem în umbra celor din jur. Tineri fiind ne alegem umbra pereche şi sperăm, cum spune românul, “să nu facem umbră degeaba Pământului”. Maturi fiind căutăm umbre să ne adăpostească bucuriile. Sau tristeţile. Şi emoţiile. Dacă avem noroc, întâlnim oameni mari, adevăraţi, oameni vii, ale căror umbre au crescut exponenţial cu numărul celor pe care i-au emoţionat şi pe care i-au adăpostit cu bucurie.

La Semn de Carte, joi, a fost seara emoţiilor împărtăşite şi a tristeţilor spulberate. În prezenţa compozitorului, muzicianului şi dirijorului Sabin Păuţa, sosit cu o zi în urmă din America, un alt Sabin, al lui Dorohoi, mult mai tânăr, înzestrat cu har şi talent în cinematografie, a prezentat două dintre filmele de scurt metraj realizate: Clopotul (film studenţesc, de licenţă, din 2009, prima producţie care ne-a deschis porţile circuitului competiţiilor de film din întreaga lume, filmat la Bocşa, Reşiţa, Timişoara, Bucureşti, avându-i ca protagonişti, printre alţii, pe Constantin Dinulescu şi Ion Haiduc) şi Fata din Transilvania (producţie 2010, primul proiect care ne-a introdus în circuitul festivalier profesionist din toată lumea, fiind proiectat pe Sunset Boulevard, la Hollywood, având-o în rol principal pe Maia Morgenstern). Înconjurat de prieteni apropiaţi de vârsta sa,  îmbrăţişat de familie, cu un mesaj emoţionant din partea sorei- Ancuţa Dorohoi- care, din motive obiective a lipsit fizic,în prezenţa unui public numeros care a umplut pănă la refuz librăria Semn de Carte, prezentat de Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România- acest “destoinic voievod al microfonului românesc” după cum îl caracteriza preotul scriitor Ioan Pătraş-Arbore, Sabin Dorohoi a lansat oficial WTS- Western Transylvania Studios- http://www.westerntransylvaniastudios.com/ , noile studiouri de film şi singurele din această parte a ţării. “Construcţia şi amenajarea fizică va mai dura, probabil, ceva vreme, dar afacerea a demarat deja cu proiecte mai mici. Şi ne mândrim că unul dintre acestea este un film documentar pentru “Iconoclastic Feature”- partenerii noştri din Los Angeles-Hollywood. Proiectul a fost deja filmat la începutul acestei luni şi a ieşit foarte bine, prietenii noştri de la Hollywood fiind foarte mulţumiţi de proverbiala amabilitate românească. Aşadar sunt deja în discuţie viitoare proiecte din America pe care să le executăm aici” a declarat tânărul regizor remarcat la numeroase festivaluri internaţionale de film, Sabin Dorohoi. http://www.sabinmovies.com/

Evenimentul a fost deschis de Denisa Ţanigoi, doina din Banat interpretată de micuţa îmbrăcată în costum popular autentic stârnind emoţie. Un lăstar care creşte frumos, o voce şi un nume de care, cu siguranţă vom mai auzi. Şi care va aduce, prin muzica populară autentică, fala Banatului Montan. Asemeni lui Sabin Dorohoi în cinematografie. Asemeni lui Sabin Păuţa în muzică.

La umbra acestor oameni frumoşi, talentaţi, vii, într-o seară ploioasă am simţit, într-o emoţie de toamnă, “că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori”.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...