Maghiarii bănăţeni – Köszönjük!

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

Maghiarii bănăţeni – Köszönjük!

3 oct.

Parte a proiectului Merarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană – şi a seriei de programe iniţiată de către Studioul Regional Radio Reşiţa, sub genericul “Prietenie într-o farfurie” vineri, 1 octombrie 2010, sub bolta viţei de vie a librăriei Semn de Carte, temperamentala comunitate a maghiarilor bănăţeni s-a prezentat publicului reşiţean. În număr mare, în frunte cu preşedintele Filialei Caraş-Severin a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România – Mihai Balint (figură tipică – înalt, subţire, cu mustaţă răsucită), întâlnirea a fost o avanpremiera a Zilelor Culturii Maghiare ce se vor desfaşura în perioada 7 – 21 octombrie 2010 la Reşiţa. O scurtă istorie a unei dintre cele mai vechi si importante naţionalităţi conlocuitoare din spaţiul intercultural al Banatului a fost prezentată de Elizabeta  Balint, cea care din februarie 2010  a preluat, de la Peter Nagy, preşedinţia Asociaţiei Culturale “Platannus”. Având ca scop păstrarea şi promovarea obiceiurilor, tradiţiilor şi culturii maghiare în Banatul de Munte, asociaţia participă, prin formaţiile sale dar mai ales cu “Hóvirág (Ghiocelul) – corul  al cărui repertoriu este format din cantece preponderent maghiare – la viaţa culturală internă şi internaţională. Au fost prezentate superbele costume populare maghiare “Eszterhazy” în roşu şi alb, filmul participării comunităţii reşiţene la Festivalul de la Szolnok, fotografii de la spectacole şi întruniri. Nu puteau să lipsească gulaşul – aromat şi piperat – preparat la ceaun  de Béla bácsi, palinca şi “brumărelul”. Şi ca însemn de prietenie adevărată, prajiturile de casă (după reţete bănăţene, ardeleneşti, ceheşti) preparate şi oferite de gospodinele de la Radio Reşiţa. O seară încheiată  în armonioasele cântece maghiare interpretate de membrii formaţiei “Hóvirág” – dovadă că în Banatul istoric au convieţuit şi convieţuiesc, în spirit multicultural, în respect, toleranţă şi bună înţelegere: români, maghiari, germani, sârbi, croaţi, cehi, slovaci, ucrainieni, ţigani, Banatul fiind, şi din acest punct de vedere, una dintre zonele cele mai bogate ale Romaniei. Vă mulţumim!

Köszönjük!

Un comentariu la “Maghiarii bănăţeni – Köszönjük!”

  1. Pascu Iosif-Alexandru 04. oct., 2010 at 9:12 #

    Intalnirea cu etnicii maghiari din Resita care a avut loc in ziua de vineri 1 octombrie ,ca de altfel toate actiunile organizate la libraria”Semn de carte” a fost o manifestare in care maghiari, romani, intr-un cuvant, toti care au fost prezenti s-au simtit bine,
    Cu aceasta ocazie am putut vedea frumoasele costume populare ale etnicilor maghiari, am putut asculta cantece interpretate de corul „Ghiocelul” si nu in ultimul rand s-a degustata (mancat) traditionalul gulas unguresc, pregatit de un bucatar autentic maghiar.
    Intrunirea a tinut pana seara si toti participantii au plecat cu bucuria de a fi petrecut o seara care i-a facut sa mai uite din problemele care ii framanta.
    Cu speranta ca in continuare putem participa la alte asemenea manifestari doresc sa multumesc organizatorilor acestor activitati pentru binele tuturor.
    Cu stima .
    Pascu Iosif (Ocu)

Lasă un comentariu...