Mia sein Reschitzara

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

Mia sein Reschitzara

27 iul.

Mircea Hohoiu şi prietenii

Dacă ştiam că aduce ploaia la Reşiţa, l-am fi invitat mult mai devreme. Pentru ca marţi, 24 iulie 2012, după atâtea zile şi nopţi de caniculă, de cer senin, zile şi mai ales nopţi în care simţeai că, dacă te mai trezeşti dimineaţa şi nu vei vedea măcar un nor cât de mic pe cer vei începe să urli, în sfârsit, a plouat. Dănd emoţii organizatorilor că spaţiul  interior va fi prea mic pentru cei ce vor să-l vadă şi să-l asculte pe Mircea Hohoiu. Dar ploaia s-a oprit iar curtea librăriei a devenit neîncăpătoare pentru că are mulţi prieteni la Resita. Vlăstar al unei cunoscute şi vechi familii multietnice reşiţene, stabilit din 1988 în Germania, Mircea Hohoiu păstrează vii cântece ale etniei germane din Banatul de Munte pe care le-a strâns într-un CD masterat în propriul studio din Offenbach sub titlul “Mia sen Reschitzara” (“Noi suntem reşiţeni”). Marţi seara am ascultat melodii din folclorul germanilor din Banatul de Munte şi cântate în excursii sau la petreceri, melodii în dialect german reşiţean: “Ta Leapu” (“Ucenicul”), “Tuat troubn am Peagl” (“Acolo sus pe deal”), “Ta Hamster” (“Hamsterul”), “In Doman, Reschitz und Sekul” (“La Doman, Reşiţa şi Secu”) , din folclorul bănăţean “Hai mandro pre Semenicu’ ”, din vechile cantece de munte “Bârzava Blues” ,”Imnul veteranilor”, “Valsul Semenicului” sau melodii ca “Vinul” şi “Se cade-un cânt să te’nsoţeasca”. Întâlnirea, moderată de Doru Dinu Glavan a fost un prilej de depănat amintiri, de evocat personalităţi ale vieţii publice, de povestit întamplări picante, de readus în memorie personaje şi fapte din vremuri nu foarte îndepărtate, vremuri  în care oameni trăiau, munceau şi cântau într-un spaţiu multietnic dar mai ales multicultural, mult mai liniştiţi şi parcă nu atât de încrâncenaţi. O seară liniştită între prieteni, slow vs. fast -tendinţa pe care Societatea pentru Cultură Metarsis o propune. O seară în care am conştientizat adevărate valori umane (familie, prieteni etc.) şi unde cei plecaţi mult prea devereme au fost pomeniţi, gândul nostru însoţindu-i spre lumină pe Mircea Bucsok, Pătruţ Iliasă, Ghiţu Bologa, Adi Manoilovici. O seară  încheiată, ca o completare fericită, de o fată frumoasă cu o voce minunată, pe chitara lui Mircea Hohoiu, – Didina Curea.

A venit, a cântat şi plecat înapoi în Germania, ducând cu el Banatul de Munte şi oraşul de pe Bârzava. Şi dorinţa împărtăşita de publicare a unui dictionar de cuvinte dialectale, dorinţă  împărtăşită cu cei stabiliţi acolo dar născuţi şi formaţi în “Mica Uniune Europeana” care a fost şi mai este, încă,  Banatul de Munte.

CD-ul “Mia sein Reschitzara” poate fi achiziţionat la librăria Semn de Carte.

Un comentariu la “Mia sein Reschitzara”

  1. Matei Mircioane 31. iul., 2012 at 15:23 #

    Foarte frumoasă Reşiţa din amintire. Sunt sigur că, peste ani, se va vorbi despre minunatele întâlniri de la Semn de carte. O să zicem, sau o să zică alţii, îţi aminteşti cum ştiau oamenii ăia, pe vremuri, să deguste dulceaţa melancoliei! Slow! 🙂
    Matei

Lasă un comentariu...