Regizorul Ioan Cărmăzan la „Semn de carte”

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

Regizorul Ioan Cărmăzan la „Semn de carte”

28 ian.

Pe oriunde l-ar duce paşii în această goană a vieţii pe regizorul Ioan Cărmăzan, atunci când este invitat acasă, adică la Bocşa, acesta vine cu mare plăcere. Iar bocşenii nu ezită să-l invite ori de câte ori se iveşte ocazia.

Aşa s-a întâmplat şi în 26 ianuarie 2011 când Biblioteca „Tata Oancea” din Bocşa i-a lansat regizorului Ioan Cărmăzan propunerea  unei întâlniri, de astă dată la o librărie din Reşiţa.

Librăria „Semn de carte” din Reşiţa, păstorită cu mare grijă şi multă pasiune de fam. Duca – Lucian şi Camelia –, a devenit de ceva vreme un important centru de cultură reşiţean, locul de întâlnire a personalităţilor culturale ale vremii. Dar pragul acestei librării este trecut şi de numeroşi elevi, dascăli sau  oameni simpli care, pur şi simplu, adoră să citească, iar la librăria „Semn de carte” pot să lectureze în voie, la o ceaşcă de cafea sau ceai, fără a fi obligaţi să cumpere acele lecturi.

De un astfel de centru biblio-cultural bineînţeles că biblioteca din Bocşa n-ar putea sta departe, aşa că, în scurt timp s-a legat o strânsă colaborare şi prietenie şi, bineînţeles că au luat naştere şi acţiuni comune.

Prima colaborare a fost cea de intermediere a întâlnirii scriitorului şi publicistului timişorean Duşan Baiski cu cititorii frecvenţi ai librăriei „Semn de carte” şi prezentarea proiectului „Banaterra”.

Alte colaborări au fost cele de promovare a activităţii bibliotecii, precum şi a proiectului său editorial „Bocşa – istorie şi cultură”.

Cea mai recentă colaborare a fost cea legată de prezentarea regizorului şi scriitorului Ioan Cărmăzan la sediul librăriei reşiţene unde, un public în majoritate tânăr, s-a arătat dornic de a-l cunoaşte şi de a-i asculta savuroasele povestiri spuse într-un stil personal şi inconfundabil.

Întâlnirea a fost interesantă şi incitantă pentru că Ioan Cărmăzan chiar are ce povesti şi poate să vorbească ore în şir fără a plictisi, ba chiar dimpotrivă. La el povestea naşte poveşti, iar oamenii erau dornici de a le asculta.

După cuvântul de bun venit al gazdei, Camelia Duca, moderatorul a fost Doru Dinu Glăvan, directorul Radio Reşiţa, el însuşi având o bună colaborare  şi proiecte de viitor cu Ioan Cărmăzan. Prezentarea invitatului a revenit, firesc, unei bocşence, managerul bibliotecii din Bocşa, omul de legătură pentru această întâlnire; un cuvânt cald şi prietenesc a fost rostit de cea care patronează cultura cărăşană, dna. dir. Liubiţa Raichici, iar cărţile scriitorului Ioan Cărmăzan au fost prezentate de editorul şi mai vechiul colaborator al regizorului, dl. Gh. Jurma, directorul editurii TIM din Reşiţa.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea filmului „Oul de cuc”, cel mai recent lung metraj în regia lui Ioan Cărmăzan, dar şi cu discuţii legate de viitoare proiecte menite să consolideze colaborarea cu acest veritabil om –  Ioan Cărmăzan.

Iar eu prognozez că următoarea întâlnire cu regizorul Ioan Cărmăzan  o vom organiza în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, deoarece managerul acestei instituţii, dra. Clara Constantin, prezentă la întâlnirea de la „Semn de carte”, şi-a exprimat dorinţa şi interesul pentru un astfel de  eveniment.

Iar împreună cu „Semn de carte” vom organiza în curând o întâlnire cu  profesorii Constantin Falcă şi Petru Ciurea – timişeni – şi cu cele opt volume de „Cărăşeni de neuitat”, volume apărute prin truda celor doi harnici scriitori.

Şi iată cum poveştile nasc poveşti, întâlnirile nasc noi colaborări şi alte întâlniri, prieteniile nasc alte prietenii, iar meritul este al fiecărui participant în parte pentru că doar împreună putem realiza astfel de evenimente care să ne bucure sufletul. (Gabriela Şerban)

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...