Dan D. Farcaș, acasă

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

9 nov.

Fapte și răspântii

Lansare Semn de Carte_ 033Dan D. Farcaș s-a întos pe meleaguri natale. Între 2- 6 noiembrie 2015. Primit cu brațele deschise, doctorul în matematici a revăzut Reșița și Oravța. S-a întâalnit cu prieteni vechi, cu oameni de cultură și, cel mai important poate, cu tinerii frumoși și deștepți din: Colegiul Național Mircea Eliade, Colegiul Național Traian Lalelscu, Liceul Teoretic Traian Vuia, Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz (“Bastilia” pe care a absolvit-o în 1956 și unde a oferit Bibliotecii volume sub propria semnatură) și, nu în ultimul rând, cu tinerii din Liceul General Dragalina din Oravița.

Luni, 2 noiembrie 2015 Dan D. Farcaș a primit, din partea Rotary Club Resița, într-un cadru festiv, Diploma de Apreciere „pentru contribuția remarcabilă avută la dezvoltarea informaticii românești și pentru prodigioasa activitate din domeniul științelor de graniță”. Miercuri, 4 noiembrie 2015, la Casa de Cultură a Sindicatelor a primit, alături de alte 5 personalități, titlul de Senior al Culturii  în cadrul celei de-a 34 ediții “Reșița în 10 dimensiuni”. Întâlnirile au stat sub semnul  recunoașterii performanțelor profesionale, ale prestigioasei cariere în matematică, informatică, cercetare științifică și în domeniul științelor de graniță. Drept mulțumire pentru cele peste 25 de cărţi semnate, din varii domenii (matematică, informatică, eseuri, memorialistică etc).

Dan D. Farcaș este o filă importantă din cartea de identitate a Reșiței. Este  răspunsul cert al întrebării puse obsesiv de tinerii români de azi: Se poate reuși în viață învățând? Da. Se poate.

Răspunsul stă scris, negru pe alb, în recentul volum autobiografic semnat Dan D. Farcaș, apărut la editura TIM din Reșița, prezentat la librăria Semn de Carte joi, 5 noiembrie 2015. “Fapte şi răspântii este o carte aparută firesc dupa volumul de succes (trei ediții) Hoinărind prin Reșița pierdută, autorul venind în fața cititorului cu un alt volum autobiografic după aceeași formulă de portret dublu: al autorului și al epocii pe care a traversat-o. Cartea are câteva capitole, pornind din Banat, din Reșiţa, cu rădăcinile autorului și ale strămoșilor, pentru a se muta apoi la București și a urmări mai ales interesanta istorie a primului calculator românesc și alte întâmplări de culise din lumea științifică și nu numai a spus, printre altele, criticul, scriitorul si editorul Gheorghe Jurma.  Despre Dan D. Farcaş au mai vorbit jurnalistul Daniel Botgros, realizatorul emisiunii Dincolo de aparențe de la Banat TV, cel care l-a avut invitat în studiou și scriitorul Titus Crisciu, fost coleg de bancă al protagonistului serii. Șarmant, plin de vervă, povestitor înăscut, Dan D. Farcaș a făcut din întâlnirea găzduită de Semn de Carte una memorabilă.

Și ca sinteză a întâlnirilor cu tinerii cărășeni, aducem în atenția publică articolul care va apărea în numărul 33 al  revistei apărute sub egida  Școalii Gimnaziale nr. 7  Lumea noastră , revistă  laureată ani la rând la Concursul Național al Revistelor Școlare organizat de Ministerul Educației. Coordonată de prof. Cristina Adreleanu, revista este scrisa de copii pentru copii. La Semn de Carte, profesorul Dan. D. Farcaș a răspuns, foarte serios, întrebărilor puse de elevul din clasa a VI-a, membru al echipei redacționale, Andrei Mateia.

“Joi, 5 noiembrie 2015, la Librăria “Semn de Carte” din Reșița a avut loc o întâlnire cu dr. Dan D. Farcaş.  Reşiţean  la origine, cu o carieră excepţională în matematică şi informatică, Dan D. Farcas este autor al peste 25 de volume de specialitate, eseuri şi memorialistică.

În urmă cu patru ani, la Direcţia pentru Cultură din Reşiţa, Dan D. Farcaş lansa volumul  “Rătăcind prin Reşiţa pierdută”, carte de succes  ajunsă la a III-a ediţie. Elevii Şcolii 7 au avut ocazia să-l cunoască pe Dan D. Farcaş prin intermediul revistei noastre. Acum a revenit acasă cu volumul Fapte şi răspântii, lucrare autobiografică, o carte care porneşte din Banat şi ajunge la Bucureşti, aducând povestea primului calculator românesc şi alte povestiri interesante.

Dan D. Farcaş s-a născut la 1 aprilie 1940 la Reşiţa. A absolvit Facutatea de Matematică şi Fizică din Timişoara (1960). Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale. În anii 1968, 1969 şi 1971 a ţinut cursuri de informatică la Bucureşti, Paris şi Bonn. A fost consilier temporar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Biroul Regional pentru Europa în perioada 1997- 2011. Este preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neindentificate (ASFAN). A publicat peste 25  de cărţi, apărute la Bucureşti şi Reşiţa.

A fost programator la calculatorul MECIPT 1 (1962-1967), secretar ştiinţific al Centrului de Calcul IP Timişoara. Ce era MECIPT 1? La lansarea care a avut loc la Librăria “Semn de carte” am aflat multe lucruri interesante, legate de viaţa şi opera lui Dan D. Farcaş, însă vă atrag atenţia asupra unui lucru care mi în mod sigur vă va trezi şi vouă curiozitatea: MECIPT 1 era spectaculos în sine. Ocupa o cameră de mărime mijlocie. Partea principală era închisă într-un dulap metalic de vreo cinci metri lungime şi vreo doi şi ceva înălţime, cu partea din faţă vitrine de sticle prin care se vedeau cele peste 2000 de tuburi electronice. În partea din spate se găseau 20000 de rezistenţe şi condensatoare, peste 30 km de conductori şi peste 100000 de lipituri cu cositor. Vara, când toate acele tuburi se încingeau, în încăperea în care se afla acel calculator se făceau 40-42 de grade, iar uneori se lucra noaptea, pentru a se profita de răcoare. Scrie autorul în cartea lui că acel MECIPT 1 avea o putere incomparabil mai mică decât cele mai primitive telefoane mobile ori ceasuri digitale. Despre “construirea” acestui calculator de către doi evrei din Caransebeş în perioada 1957-1961, dar şi despre operaţiile pe care acesta le putea face, despre introducerea programelor şi despre cercetările în domeniu găsiţi detalii în paginile romanului autobiograficFapte şi răspântii. Epoca “Ceauşescu“ nu putea lipsi dintr-o asemenea carte, care prezintă viaţa autorului reşiţean încapând cu “universul primordial – La Reşiţa – şi  încheindu-se cu anul 1913.

Mai multe pagini sunt dedicate informaţiilor privind Extratereştrii şi OZN-urile, între care se află şi începutul pasiunii privind fenomenele paranormale. Astfel, citind Fapte şi răspântii,  citim despre supercivilizaţii şi fenomene paranormale, despre răpirile de oameni efectuate de OZN-uri şi despreuniversuri paralele. Scriitorul nu dă răspunsuri: mintea noastră nu poate imagina un răspuns.Extratereştrii ar putea trăi în universuri paralele, ar putea fi lângă noi – invizibili… Dar aproape sigur nu au niciun motiv să se amestece vizibil în existenţa noastră şi cu atât mai puţin să converseze cu noi ori să vină cu o solie. Nici noi, dacă examinăm un muşuroi de furnici nu trimitem un ambasador la regina furnicilor.

            În seara zilei de 5 noiembrie, la “Semn de carte” s-au spus poveşti frumoase, reale şi fantastice, care ţin de matematică, astronomie sau filozofie, poveşti ascultate cu sufletul la gură de un public alcătuit din profesori, jurnalişti, elevi, scriitori, prieteni ai cărţilor, ai culturii. Intervenţia editorului Gheorghe Jurma şi a jurnalistului Daniel Botgros au fost urmate de cuvintele autorului cărţii care a purtat auditoriul, firesc şi atractiv, prin scene de viaţă: Dan D. Farcaş este un bun povestitor, mânuieşte sigur strategiile narative, aşa cum a dovedit-o nu numai în povestirile SF publicate până acum, ci şi în cărţile dedicate calculatoarelor.

Iar pentru că Dan D. Farcaş este o personalitate care ne face mândri că suntem reşiţeni, redactorii revistei “Lumea noastră” nu puteau lipsi de la o astfel de întâlnire, la finalul căreia Andrei Mateia, din clasa a VI-a A, a avut bucuria să poată sta de vorbă cu scriitorul.

Andrei Mateia: Când a început pasiunea pentru astronomie şi pentru fenomenele paranormale?

Dan D. Farcaş: Nu ştiu exact.  Nu a fost propriu-zis o pasiune niciodată, dar a venit pur şi simplu, firesc… Pe la 8 ani, mă distram cu fratele meu, Andrei, istorisind  poveşti inventate, în care noi  eram personaje  principale şi le povesteam inclusiv pe benzi desenate. Erau benzi desenate cu aventurile noastre presupuse în diverse locuri. Trei sferturi din aceste aventuri sunt extraterestre.  Mergeam cu rachete şi cu nave cosmice de pe o planetă pe alta şi întâlneam acolo tot felul de  monştri. Aceasta era lumea  în care mă găseam atunci, în calitate de copil. Inexplicabil, dar de atunci mă fascina lumea astrelor, fără să înţeleg cum şi de ce. Făcusem şi “o carte” pe la 8 ani, dar am pierdut-o, aşa că am realizat alta, un an mai târziu.

Andrei Mateia: Cum aţi scris prima carte?

Dan D. Farcaş: La facultatea de matematică, am făcut astronomie. Gândindu-mă în permanenţă  la problemele legate de astronomie, am început să şi  scriu la o revistă pe care eu o consideram singura serioasă de pe vremea aceea. Acolo am scris o serie de articole intitulate “De ce tac civilizaţiile extraterestre?”, cu alte cuvinte,  de ce nu ne întâlnim cu ele, dacă există?! Plecând de la aceste articole, mi s-a cerut să scriu o carte. Am scris-o şi am intitulat-o “De ce tac civilizaţiile extraterestre?”, cartea reprezentând cel mai mare succes din viaţa mea. A apărut în decembrie 1983. Îmi amintesc că am intrat în Librăria “Eminescu” şi am zărit o coadă de vreo douăzeci de persoane. M-am apropiat şi am văzut că oamenii aşteptau să-mi cumpere cartea. Niciodată, o carte scrisă de mine nu a avut un asemenea succes.

Andrei Mateia:  Credeţi în existenţa extratereştrilor? Aţi văzut vreodată un OZN?

Dan D. Farcaş: Nu am văzut, dar  cred că există. În Galaxia noastră puteau să apară multe civilizaţii. Cum Universul cuprinde cam 100 de miliarde de galaxii asemănătoare, e imposibil să nu existe alte civilizaţii în Univers.

Andrei Mateia:  Care este locul din Reşiţa de care vă amintiţi cu cea mai mare plăcere?

Dan D. Farcaş: A existat o Reşiţă a anului 1771 care avea altfel de străzi, de alei, de piaţete, de clădiri cu etaj… Toate au fost rase. Toate clădirile care-mi amintesc de copilăria şi de tinereţea mea au dispărut. Am urcat zilele astea până la Crucea de pe Dealul Crucii şi-mi pare rău să spun că abia se mai vede crucea de bălării, iar câinii abia aşteaptă vizitatori… Îmi place şi aşa Reşiţa, dar caut locuri care să-mi amintească de Reşiţa de altădată. Mi-a făcut plăcere să văd că încă mai stă în picioare Magazinul “Universal” de unde mi-am cumpărat pe vremuri  discuri cu muzică bună. “Universalul” mai există, dar parcă n-ar mai exista. Îmi place să mă întorc, însă e mai mult decât o nostalgie.

Ca de fiecare dată,  momentele  petrecute la „Semn de carte”  sunt speciale.  Persoane inteligente, calde, primitoare, Camelia şi Lucian Duca ştiu să transforme fiecare întâlnire într-una de suflet, indiferent dacă tema este muzicală, ştiinţifică sau aparţine artelor vizuale. Pentru Şcoala 7 Reşiţa colaborarea cu Societatea „Metarsis” este un câştig, pentru că  acolo, la „Semn de Carte”, se promovează valori  reale, se oferă modele şi se deschid orizonturi spre o lume mai frumoasă.” Prof. Cristina Ardeleanu

Lansare Semn de Carte_ 004 Lansare Semn de Carte_ 005 Lansare Semn de Carte_ 007 Lansare Semn de Carte_ 013 Lansare Semn de Carte_ 018 Lansare Semn de Carte_ 024 Lansare Semn de Carte_ 031 Lansare Semn de Carte_ 036 Lansare Semn de Carte_ 052 Lansare Semn de Carte_ 053 Lansare Semn de Carte_ 054 Lansare Semn de Carte_ 057 Lansare Semn de Carte_ 075 Lansare Semn de Carte_ 081 Lansare Semn de Carte_ 084Eveniment ințiat de Rotary Communiti Corps. Organizator ROTARY CLUB REȘIȚA, cu sprijinul Societații pentru Cultură METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte.

Mulțumirile noastre: Colegiul Național Mircea Eliade, Colegiul Național Traian Lalescu, Liceul Teoretic Traian Vuia, Liceul bilingv Diaconovici-Tietz din Reșița,  Liceul General Dragalina Oravița, Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu Oravița, Casa de Cultură a Sindicatelor Reșița.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...