Oameni buni

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

29 sept.

Maria Gheorghiu,  Zeno Balint și oameni buni 

Recital de excepție în seara zilei de 25 septembrie 2014 în sala LIRA a Liceului de Arte “Sabin Păutza” din Reșița. Maria Gheorghiu, reșițeanca stabilită de ani buni la București s-a întors acasă pentru lansarea celui de-al optulea album al său  “De 20 de ani OM BUN”. Câştigătoare a trofeului Festivalului Național de Folk “Ombun” ediția 1993, a pășit pe scenă emoționată: ,,Aş vrea să vorbesc cât mai puţin, căci dacă încep să vorbesc mă emoţionez atât de tare încât nu o să pot să mai cânt şi o să fie un plâns general. Aşa că, mai bine mă rezum la a cânta… Văd foarte multe chipuri cunoscute, dar şi noi. Vă muţumesc tuturor… înseamnă foarte mult pentru mine faptul că s-a organizat acest eveniment aici pentru că mă străduiesc de câţiva ani buni să revin acasă cu un spectacol… Vă mai spun că, întâmplător sau nu, în urmă cu 19 ani, exact în urmă cu 19 ani, în această sală, pe această scenă, debutam cu albumul meu «Floare de Vârtej»;  atunci alături de mine se afla poetul Ion Chichere”. Recitalul a pornit pe versurile reşiteanului Ion Chichere (de la a carui moarte s-au implinit recent 10 ani), a continuat cu melodii scrise de Maria pe versuri ale altei poete reșițene Olga Neagu, ale lui Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, Tino Geirun și pe versuri proprii.

Două momente extrem de sensibile au fost unul dedicat de Maria mamei sale care a îmlinit, cu o zi în urmă, o frumoasă vârstă și care, din păcate, trece prin momente dificile; cealalalt moment a fost dedicat lui Iulian Vitalis (Bebe) Cojocariu- cel care a ajutat-o să-și scoată primul album “Lacrimi în flăcări” și de la a cărui moarte s-a împlinit un an.

Poezia, prezență fireasca într-un recital al inimilor, a fost adusă în spectacol de unul dintre cei mai cunoscuți actori din garda de aur a Teatrului reșițean (Teatrul care, în luna august, a sărbătorit 65 de ani de la înființare): Zeno Balint, cu o carieră de 40 de ani în teatru. Cu o voce excepțională și o interpretare extraordinară Zeno Balint a smuls ropote de aplauze după fiecare calup de poezie, de la “Ce te legeni”, “De ce nu-mi vii?” și “La steaua” lui Eminescu, “Foamea” lui Nicolae Nasta, “Limba româna” semnată Dan Verona la “Scrisoare urgentă către tineretul lumii” de Nichita Stanescu. Dialogul dintre sensibilitatea, rafinamentul vocal, glasul care te cucerește al Mariei Gheorghiu și profesionalismul, forța și interpretarea de excepție a lui Zeno Balint au facut din seara zilei de toamnă mult prea repede instalată, o sărbătoare, amintindu-ne câtă nevoie avem de momente lirice, de muzică si poezie.

Pornit din dorința de a fi, dacă nu pe aceeași scenă măcar în aceeași sală, cu colegi din corala “Miorița” în mijlocul cărora Maria Gheorghiu s-a format ca muzician, evenimentul s-a înscris perfect în noua tendință mondială “Slow vs. fast” reamintindu-ne că ceea ce contează de fapt, sunt valorile spirituale nu materiale și că, din când în când măcar, e bine să trăim adevărat, redefinindu-ne emoțional, conștientizând adevăratele valori umane. Pentru că, alaturi de poezie, “Muzica este o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu și desfătarea permisă sufletului” (Johann Sebastian Bach).

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări ciclice dedicate valorilor reșițene din a căror promovare Societatea pentru Cultură METARSIS își face profesiune de credință. 

Organizator: Metarsis – activități și servicii de culturăurbanăși artă contemporană cu sprijinul Primăriei Reșița, al Liceului de Arte ,,Sabin Păuţa” și al librăriei ,,Semn de Carte”.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...