Seară literară lugojeană

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

Seară literară lugojeană

28 sept.

În frumoasa după-amiază de miercuri, 21 septembrie 2011, de sfârşit luminos de vară, la Librăria “Semn de carte” din Reşiţa, într-o fascinantă lume a cărţii, a avut loc o seară literară dedicată scriitorilor lugojeni. Au fost prezenţi mai mulţi scriitori din Lugoj: poeţii Adriana Weimer, Laurian Lodoabă, Maria Rogobete, Ionel Panait şi poetul şi criticul literar Constantin Buiciuc. Oaspeţii lugojeni şi-au prezentat cele mai noi volume apărute: Clipa Infinit (Adriana Weimer), Paleoclimat (Laurian Lodoabă), Mirabila scânteie (Maria Rogobete), Sub semnul spadei (Ionel Panait), Oglinda lui Narcis – volumul 2 (Constantin Buiciuc), fiecare scriitor oferind bibliotecii Librăriei „Semn de carte” din Reşiţa câte un exemplar din aceste volume, cu autograf. Librăriei i-au mai fost oferite şi alte cărţi recent apărute, semnate de scriitori din Lugoj: Kikirimikiri (Mircea Anghel), Compendiu şi Scrisoare fără răspuns (Cornelia Fodor), precum şi numere recente ale celor două reviste literare lugojene: „Banat” şi „Actualitatea literară”. Din partea Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Caraş-Severin, scriitorii lugojeni au fost salutaţi de poetul reşiţean Iacob Roman: „Trebuie să ne armonizăm mitologiile. Reşiţa este oraşul cu poeţi şi, dacă se face reorganizarea administrativă, vom fi absolut identici din foarte multe puncte de vedere. Vă invităm la Cenaclul “Semenicul” şi aşteptăm să venim şi noi la Lugoj, ca să creăm această mitologie bănăţeană. Mai ales că nu ştim ce va face Timişoara, o dată redevenită marea capitală a Banatului, dacă densitatea culturală va fi mai mare şi rezultatele vor fi mai bune.”

Poeţii lugojeni Cenaclul „Banatul” din Lugoj la libraria Semn de Carte Laurian Lodoabă, Maria Rogobete şi Ionel Panait, prezentaţi succint de criticul literar Constantin Buiciuc, au citit din creaţia proprie.

După un interesant recital poetic, cantautorul Vasile Gondoci, din Lugoj, a interpretat mai multe melodii folk, care s-au bucurat de un mare success; în final, a cântat melodia-imn dedicată Lugojului, “La Lugoj, lugojean” (muzica Vasile Gondoci, versuri Sergiu Boian), care s-a născut pe terasa “Taifas” din Lugoj, la Seratele de muzică folk şi poezie cu Vasile Gondoci & prietenii (ediţii la care participă, în fiecare seară de marţi, şi foarte mulţi reşiţeni – cantautori, poeţi, jurnalişti).

Au recitat apoi versuri cei doi poeţi reşiţeni prezenţi, Iacob Roman şi Nicolae Sârbu (care a fost felicitat cu ocazia zilei de naştere), iar criticul literar Gheorghe Jurma din Reşiţa a salutat reuşita seară literară cu scriitorii din Lugoj, desfăşurată sub bolta de viţă-de-vie, bogată în rod, din grădina librăriei reşiţene: “A fost o seară frumoasă de muzică şi de poezie. S-au armonizat toate şi mi-am adus aminte şi de ai noştri, căci azi Nicolae Sârbu împlineşte un anumit număr de ani. Cu câteva zile înainte, Iacob Roman, Gheorghe Zincescu şi Erwin Josef Ţigla au împlinit un anumit număr de ani. Sunt mulţi poeţi născuţi în septembrie. Venirea lugojenilor a fost un moment plăcut. M-a impresionat evoluţia plină de succes a lui Laurian Lodoabă în America. Poeţii din Lugoj şi-au citit frumos versurile, în faţa publicului care este echivalent cu prietenii lor. Am vrea să ne întâlnim şi la Lugoj. Trebuie să ne placă tot ce se întâmplă în viaţa spirituală din oraşul de pe Timiş. E frumos că două poete au un suflet liric, pe care ni l-au împărtăşit şi nouă, şi că un fost ofiţer de rachete s-a făcut că zboară în spaţiul literaturii. Mă bucur la modul firesc şi grav de tot ce se întâmplă în Lugoj. Le dorim lugojenilor cât mai multe cărţi, cât mai multe reviste, cât mai multe «succesuri»! Şi cât mai multe manifestări de poezie şi muzică.” Valentin Homescu, realizatorul emisiunilor “Călător fără bilet” şi “Sunetul Banatului” de la Radio Reşiţa, a salutat, de asemenea, această întâlnire literară: “Dacă timp de treizeci de ani am lucrat în Poliţia Rutieră, acum vreau să fac altceva. Am fost de mai multe ori la terasa „Taifas” şi îmi asum meritul realizării acestei punţi dintre Reşiţa şi Lugoj. Prin Radio Reşiţa s-a realizat legătura dintre cantautorul Cristian Buică şi această voce caldă şi acest suflet curat care este Vasile Gondoci, prietenul nostru.”

La seara literară lugojeană de la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa au mai fost prezenţi: prozatorii Titus Crisciu şi Matei Mircioane şi prieteni ai cărţii, între care  şi Florin Safer.

În încheiere, scriitorii lugojenii au fost invitaţi la o manifestare culturală de la începutul lunii octombrie, la librăria “Semn de carte” din Reşiţa, în cadrul căreia va fi omagiat poetul Nicolae Sârbu. (Adriana Weimer şi Constantin Buiciuc)

Un comentariu la “Seară literară lugojeană”

  1. stanculescu miron-stelian 08. aug., 2015 at 6:27 #

    buna ziua,
    va rog sa ma scuzati ,daca poate cererea mea, nu este in conformitate cu continutul articolului, dar as dori sa stiu,daca aveti posibilitatea sa-mi transmiteti ,ciu sa ma adresez sa achizitionez cartea domnului Laurian Lodoaba-Trei frontiere.
    cu stima,
    stanculescu miron-stelian

Lasă un comentariu...