Ziua Culturii Naţionale

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

18 ian.

Ziua Culturii Naţionale- 15 ianuarie 2013- a fost marcată la librăria Semn de Carte din Reşiţa în prezenţa unui public foarte numeros, public ce a  facut neîncăpătoare ceinăria şi librăria, spre bucuria organizatorilor, dovadă că avem nevoie de cultură şi că decizia de a declara ziua naşterii Poetului nepereche- Mihai Eminescu ca Ziuă a Culturii Naţionale a fost una inspirată. În prezenţa invitaţilor: elevi din clasele a IX-a şi a XI-a de la  Liceul Diaconovic-Tietz insotiţi de doamnele profesoare Ana Krem şi Camelia Mladin, a altor profesori, bibliotecari, poeţi, alţi elevi – iubitori de cultură, au  fost marcaţi cei 163 de ani de la naşterea poetului, 130 ani de la apariţia Luceafarului- poem emblemă al creaţiei eminesciene şi al culturii române prin:

–  expoziţia realizată cu volume de valoare incontestabilă din colecţia Eminescu a Bibliotecii Judeţene “Paul Iorgovici” – volume prezentate de bibliotecarul Ion Bujor.

 – prezentarea, pe simezele librăriei, de catre moderatorul întâlnirii, jurnalistul, scriitorul, eminescologul Gheorghe Jurma, editor, director al editurii TIM din Reşiţa, a Colecţiei Eminescu –şi prezentarea  celui de-al XXIII-lea volum, cel semnat Gabriela Şerban: “Mihai Eminescu in fondurile Bibliotecii Oraşeneşti din Bocşa”, Gheorghe Jurma marturisind credinţa că întreaga Colecţie Eminescu a Editurii Tim este “Un proiect care urmareşte patrimoniul cultural naţional. Ofera ca atare, comentariile şi referinţele despre Eminescu, sunt un patrimoniu. Fiecare în parte este o valoare şi toate la un loc adaugă valoare Culturii Naţionale”;

– lansarea volumului “ Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii Oraşeneşti din Bocşa” semnat Gabriela Şerban, manager al Instituţiei, vicepreşedinte al ANBPR filiala Caraş-Severin, prefaţator şi coordonator al unor volume apărute sub egida bibliotecii bocşene, realizator de lucrări de specialitate: monografia “50 de ani de bibliotecă publică la Bocşa” (2003), “ Bibliografia revistei <<Bocşa culturală>> 2000-2009” (2009), “Mihail Gaşpar şi Nicolae Iorga în fondurile bibliotecii <<Tata Oancea>> din Bocşa” (2011), om de cultură cuprins în volumele “Portretul unei doamne” de Titus Crisciu (2003), “Bibliologi români: dicţionar” de Gh. Buluţă, Emil Vasilescu şi Victor Petrescu (2011) şi “Cărăşeni de neuitat” vol. XIV de Petru Ciurea şi Constantin Falcă (2012). Mulţumind editorului Gheorghe Jurma pentru sprijinul acordat, Gabriela Şerban a subliniat: „Deşi fondul Eminescu al Bibliotecii «Tata Oancea» deţine doar puţin peste 500 de titluri, totuşi, între acestea, se află câteva ediţii valoroase pentru orice bibliofil, eminescolog sau simplu cititor“;

-recital de poezie din creaţia proprie a poeţilor reşiţeni Alexandra Gorghiu, Gheorge Zincescu şi Costel Stancu;

-recital sustinut de tânărul pianist Adrian Diaconescu (14 ani), clasa prof. Lucia Ghilea care a încălzit atmosfera cu piese bine alese şi executate.

Aceasta a fost seara de 15 ianuarie 2013 la librăria Semn de Carte, în arome de ceai şi cafea etiopiană proaspăt prăjită, între iubitori de cultură- nu puţini la număr- semn că avem nevoie de repere, la celebrarea a 130 de ani de la apariţia  “Luceafarului” la comemorarea celor 163 de ani  de la naşterea lui Mihai Eminescu, “omul deplin al culturii române” definit astfel de Constantin Noica, seara a unei zile, devenită, în mod fericit, Ziua Culturii Naţionale.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...