Anton Breitenhofer

Postat de în Despre evenimente derulate » 3 Comentarii

Anton Breitenhofer

13 apr.

La Librăria Semn de carte din Reşiţa,a fost evocat ieri (10 aprilie 2012) scriitorul şi ziaristul reşiţean Anton Breitenhofer. Evenimentul a fost dedicat redescoperirii unui scriitor, pe nedrept rămas într-un con de umbră, despre care s-a spus că în romanele şi reportajele sale a creat o frescă extrem de sugestivă a Reşiţei muncitoreşti.

Scriitoarea Edith-Guip Cobilanschi, din Timişoara, a prezentat pe larg unul dintre romanele lui Breitenhofer, „În cârca lumii”, a cărui acţiune se petrece la Reşiţa şi a subliniat capacitatea autorului de a crea personaje vii şi complexe. Criticul Gheorghe Jurma a afirmat: „Posibil ca Anton Breitenhofer să nu fie un foarte mare scriitor, însă, este, cu siguranţă, unul dintre scriitorii remarcabili ai Banatului şi unul dintre importanţii scriitori pentru care oraşul Reşiţa este centrul universului literar”.

Poetul şi prozatorul Nicolae Sârbu, a spus că l-a cunoscut pe Anton Breitenhofer, în anii ’70, când acesta era stabilit la Bucureşti, însă venea adesea în vizite de documentare la Reşiţa. „Îmi pare rău că nu i-am dat mai multă atenţie. Între mine şi el a existat o barieră lingvistică, el scria aproape exclusiv în germană, iar eu nu cunosc germana. I-am citit acum, în traducere, două dintre romane, „Prea târziu pentru Marilena” şi „Pe culmile Semenicului”. E adevărat că şi Breitenhofer a dat un tribut vremurilor în care trăia, mai ales că, după război, a fost şi un activist politic în Partidul Comunist. Dar, pot să afirm, că, fără îndoială, Breitenhofer nu a fost un scriitor proletcultist, el a creat personaje remarcabile, şi a recreat cu măiestrie literară acea atmosferă a Reşiţei industriale, dintre cele două războaie mondiale”, a spus Sârbu.

Anton Breitenhofer s-a născut la Reşiţa, în 10 aprilie 1912, şi a fost, timp de 20 de ani, redactorul şef al cotidianului de limbă germană „Neuer Weg”. A publicat 14 romane, majoritatea dintre ale având subiecte legate de Reşiţa. A murit la Bucureşti, în 20 decembrie 1989. Trupul său neînsufleţit a fost înhumat la Reşiţa, în cimitirul nr. 3, din cartierul Muncitoresc.

La evenimentul de la Semn de carte, au fost prezenţi şi membri ai familiei Breitnhofer, invitaţi să participe la aniversarea a 100 de ani de la naşterea scriitorului. Manifestarea a fost realizată cu sprijinul lui Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic German din Caraş-Severin, bibliotecar la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa. (Matei Mircioane – Argument)

3 comentarii la “Anton Breitenhofer”

  1. Juncu Gheorghita 27. mart., 2014 at 14:12 #

    Tocmai am terminat de citit ¨Prea tarziu pentru Marilena¨, o carte veche, prafuita..din biblioteca alor mei. Mi-a placut foarte mult. Un adevarattalent literar.
    Toate cele bune!
    Doamne ajuta!

  2. Robert Breitenhofer 19. apr., 2012 at 9:53 #

    Multumesc din partea familiei pentru gazduirea acestui minunat eveniment.

    Cu stima,

    Robert Breitenhofer

  3. Erwin Josef Tigla 13. apr., 2012 at 12:34 #

    Multumim pentru gazduire, pentru articol si pentru tot ceeace faceti pentru cultura resiteana!
    SARBATORI FERICITE!

    Erwin Josef Tigla

Lasă un comentariu...