SIMULTAN de suflet(e)

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

2 aug.

Miercuri, 24 iulie 2013. orele 18:30, la Muzeul Banatului Montan a fost vernisată SIMULTAN, expoziţia de artă vizuală avându-i ca protagonişti pe Iulian Vitalis Cojocariu şi Ioana Cojocariu. Prima oară, tată şi fiică, expun împreună.Tata- pictură, fiica instalaţie video şi fotografie. Două procese artistice total diferite, două personalităţi bine definite, comunică creativ, conceptual, simultan, între ele şi cu privitorul, într-un dialog al generaţiilor şi al viziunilor artistice.

„Este o şansă să fii contemporan cu frumosul în stare pură. Dincolo de culori şi forme se află experienţă de viaţă lungă şi durută, este iubire pătimaşă de  oameni, este voinţa de a-ţi depăşi limitele impuse. Probabil că acestea sunt ingredientele unor opere de artă perene, dar lor li se mai adaugă veneraţia lui Iulian Vitalis Cojocariu pentru spiritul bănăţean, pentru aşezările, oamenii, peisajele molcome ori mai frământate, precum sufletul locuitorilor săi. Un Banat sintetizat, un Banat care înseamnă pentru noi acasă. Alături de picturile minunate şi atât de expresive ale maestrului Cojocariu, o experienţă inedită, fotogafiile Ioanei Cojocariu, fiica sa, absolventă de Arte Plastice la Timişoara şi de Arte Fotografice în Suedia. Studii umane, o lume nouă pentru suedezii înşişi, oameni aşezaţi în ţara nordică departe de obiceiurile lor, figuri aparte, construind din priviri o altă existenţă. Fotografiaţi şi înţeleşi, la rândul ei, de o nouă cetăţeană a acelei patrii. Între vechi, arhaic, aşezat şi tulburătoare priviri în căutare de echilibru şi nevoia împământenirii, expoziţia „Simultan” devine eveniment, prilej de reflecţie, şi, nu ştiu de ce, de bucurie adâncă de a fi participat la vernisarea ei. Evenimentul a avut loc la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, şi au participat neaşteptat de mulţi privitori şi admiratori ai operei celor doi plasticieni, era doar 24 iulie, miez de vară şi o zi fierbinte din toate punctele de vedere. Lume multă, lume bună, care a înţeles invitaţia muzeului, gazda, şi a organizatorului expoziţiei, librăria „Semn de carte”, cu atât de inimoşii soţi Duca drept o provocare ce merită toate sacrificiile. Au vorbit pe îndelete, din suflet, Ada Cuceanu, critic şi istoric literar şi de artă, Ioan Cocora, poet şi editorul cărţii „Paznicul cerului”, care a fost lansată în a doua sa ediţie, o biografie a pictorului Cojocariu scrisă împreună cu Vasile Bogdan, Ioana Cojocariu cu mărturisiri emoţionante de dincolo de Marea Baltică, iar Vasile Bogdan a vorbit despre prietenie şi trudă, despre cum l-a înţeles cinematografic pe Bebe în lunga lui căutare a adevărului. A recitat în deschidere actriţa Geta Pocea. Totul, sub calde învăluiri sentimentale ale doamnei Camelia Duca. Sub privirile înţelegătoare ale maestrului, s-au spus lucruri care merită consemnate într-o istorie a artelor plastice bănăţene, măcar. Expoziţia este deschisă până în 1 septembrie la Muzeul Banatului Montan şi merită efortul de a o străbate în pas de suflet.” (Sunt părerile lui Vasile Bogdan)

Evenimentul a fost orgnizat de Muzeul Banatului Montan, Societatea pentru Cultură METARSIS- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană şi librăria Semn de Carte.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...