Vernisaj pictură naivă

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 7 Comentarii

Vernisaj pictură naivă

21 nov.

“Dacă pictura este o nebunie, ea este o dulce nebunie pe care oamenii ar trebui nu numai să o ierte, dar chiar să o caute. Îmi privesc chipul şi îmi cântăresc sănătatea. Amândouă poartă semnele grijilor, ale ambiţiilor şi remuşcărilor care contorsionează fizionomia fiecăruia dintre noi. Iată de ce ar trebui să iubim arta. Ea procură acelora care vor să-şi elibereze viaţa calmul, împlinirea morală şi chiar sănătatea” (Camille Corot). Exemplul viu că citatul este adevărat este prof. Viorica Ana Farkaş, matematiciana pensionată în 2008, cea care, mamă şi bunică fiind,  a devenit studentă a Facultăţii de Artă din Timişoara. Expoziţia de artă naivă organizată sub egida Forumului Democratic al Germanilor din România filiala Caraş – Severin, a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi Metarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană – găzduită de ceinăria  librăriei Semn de Carte – devenită neîncăpătoare – a fost vernisată de prof. dr. Ada Cruceanu – Chiseliţă, critic de artă experimentat, voce de necontestat a culturii bănăţene şi nu numai. Despre Viorica Ana Farkaş şi lucrările sale  au vorbit: promotorul culturii germane, scriitorul, editorul şi preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş – Severin Erwin Josef Ţigla, pictorul şi, în acelaşi timp, conducatorul cercului de pictură al Forumului German din Reşiţa  Gustav Hlinka – cel care i-a îndrumat Vioricăi Farkaş primii paşi în pictură şi arh. Ioana Mihăiescu. Aflată între prieteni, avându-le alături pe mama şi nepoţica de doar un an, Viorica Ana Farkaş, doamna profesoară de matematică devenită studentă a Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara dupa pensionarea de la catedră, posesoarea, dupa nici doi ani de la debut, a numeroase  premii obţinute în ţară şi străinătate, intrată deja într-un dicţionar de gen, a mărturisit, cu vădită emoţie, că arta naivă i-a dat libertatea de a fi ea însăşi redându-i universul plin de farmec, inocenţă şi candoare al copilariei pe care îl purtăm cu noi toata viaţa, demonstrând, ca un autentic matematician  adevărul definiţiei date de Tudor Vianu: “arta este munca ajunsă la libertate şi fericire”.

7 comentarii la “Vernisaj pictură naivă”

 1. elena habasescu 19. iun., 2013 at 21:33 #

  felicitari Viorica ! sanatate si multe expozitii!

 2. elena habasescu 19. iun., 2013 at 21:31 #

  Felicitari Viorica !sanatate si multe succese !!!

 3. student grants 17. dec., 2010 at 23:15 #

  If you could e-mail me with a few suggestions on just how you made your blog look this excellent, I would be grateful.

 4. Medicine Ball Exercises 11. dec., 2010 at 12:04 #

  Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

 5. Lazar Alina 23. nov., 2010 at 19:03 #

  Hai si noi la Craiul,draga /Si sa fim din nou copii/Ca norcul si iubirea /Sa ne para jucarii/-M Eminescu.Aceasta strofa se vrea parca un punct de pornire al expozitiei D-nei Farcas.Felicitari!

 6. D.V 22. nov., 2010 at 0:37 #

  A fost o profesoara grozava si e o pictorita si mai grozava. Un fost elev din prima generatie

 7. Angela Boartes 21. nov., 2010 at 18:24 #

  Ce ma bucur sa o vad pe dna Farkas din ce in ce mai des prezentandu-si munca. Felicitari dumneaei si felicitari celor care incurajeaza si promoveaza oamenii talentati!

Lasă un comentariu...