Școala altfel

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

8 apr.

Pe tot parcursul săptămânii trecute atât librăria Semn de Carte cât și Societatea pentru Cultură METARSIS au fost implicate în numeroase proiecte în cadrul programului Școala altfel.

Luni, 1 aprilie

Împreună în lumea cărţilor

Librăria „Semn de carte” :)   nici că se putea un punct de pornire mai bun în drumul nostru de a afla mai multe despre lumea cărţilor.

„Împreună în lumea cărţilor” este proiectul pe care l-au demarat copiii de la C.S.E.I. „Primăvara” Reşiţa în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun” iar ideea de bază a proiectului este aceea de a aduce copiii cu cerinţe educative speciale (C.E.S) mai aproape de carte şi comunitatea locală mai aproape de copiii cu C.E.S.

Aşa că iată-ne împreună toţi: copii, părinţi, dascăli, porniţi în ziua de 1 Aprilie (şi nu e păcăleală!), luni dis de dimineaţă (unde mai pui că abia se schimbase ora de primăvară), înfriguraţi, printr-o ploaie măruntă de …. primăvară (cică!), porniţi zic, să aflăm ce este cu lumea cărţilor.

Ajungem în pragul librăriei Semn de Carte şi păşim din strada rece şi umedă, ca-ntr-o poveste, într-o casă caldă cu pereţii căptuşiţi de cărţi noi care miros bine.

Gazdele noastre ne întâmpină cu căldură nu doar la propriu ci mai ales la figurat. Pianul, tablourile în ulei, ceainicul bolborosind şi afişele evenimentelor culturale petrecute aici ne vrăjesc şi pe noi adulţii şi ne amintesc cât de puţin    ne-ar  trebui să fim liniştiţi un răgaz… şi cât de mult şi amarnic alergăm în van… după ce? (prea melancolic, este ? scuze, din cauza ploii…)

Copiii au ascultat aproape cuminţi teatrul radiofonic, timp în care au alergat culorile de ceară pe coliile albe în contururi doar de ei înţelese; şi au ales cărţi cu dinozauri şi cu ochelari 3 D care au dispărut rapid din ambalaj. Părinţii şi-au amintit de copilărie jucând „Nu te supăra frate” în varianta uriaşă, iar la final doamna Camelia ne-a oferit tuturor „rontzi-bombontzy” adică …m m m, bomboane.

Foarte frumoasă prima zi în lumea cărţilor şi împreună cu noi azi au fost Camelia şi Lucian Duca – cărora le mulţumesc mult.

Mâine mergem la tipografie – să vedem de unde vin cărţile acestea frumoase de la librăria Semn de Carte. (Consilier educativ, Profesor pt. înv. primar, Stolojan Sorina Marilena)

PRIETENIE PE PLAIURI BĂNĂŢENE

Luni, 1 aprilie 2013, un grup de 45 de elevi din clasele de la Şcoala Gimnazială Nr. 18 Timişoara au fost, luni, 1 aprilie 2013, oaspeţii elevilor din clasa I de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa. Activitatea, numită  REŞIŢA SE PREZINTĂ, a  făcut parte din proiectul educaţional PRIETENIE PE PLAIURI BĂNĂŢENE, derulat în parteneriat între Şcoala Gimnazială Nr. 18 Timişoara şi Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa pe parcursul acestui an şcolar. Deschiderea acţiunii a avut loc în amfiteatrul şcolii gazdă, unde s-a prezentat un material despre Reşiţa şi despre Şcoala 7,  precum şi despre activităţile extraşcolare în care elevii de clasa I au fost implicaţi în perioada care a trecut de la începerea şcolii.  Cei peste 70 de elevi reşiţeni şi timişoreni au vizitat  două dintre cele mai importante fabrici reşiţene,  PANGRAM şi  VELOCITY, unde s-au bucurat de primiri deosebite din partea gazdelor. Activitatea s-a încheiat  la Muzeul de Locomotive, unde jurnalistul WALTER FLECK  “a predat” copiilor o scurtă lecţie de istorie a  Reşiţei. Toţi elevii participanţi la acţiune au primit diplome din partea organizatorilor, Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa şi Societatea pentru Cultură „Metarsis”. Proiectul PRIETENIE PE PLAIURI BĂNĂŢENE va continua până la sfârşitul anului şcolar, fiind înscris în Calendarul Activităţilor Regionale şi Interjudeţene 2013, avizat de MEN. (prof. Cristina Ardeleanu)

 

Mați, 2 aprilie

O CARTE ESTE UN DAR, PE CARE ÎL POȚI DESCHIDE IAR ȘI IAR

Astăzi, 02.04.2013, elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială Nr. 2 Reșița, au participat în cadrul săptămânii știi mai multe, să fii mai bun, la proiectul intitulat Cartea-i un dar, pe care îl poți deschide iar și iarEvenimentul s-a desfășurat în spațiul propice al Librăriei Semn de carte.

Copiii, îndrumați de doamna director Camelia Duca și profesoara de limba română Marinela Manole, diriginta clasei au achiziționat un dar special, și anume o carte menită să fie oferită drept cadou de Sfintele Sărbători. Astfel, copiii au învățat câteva lucruri despre colegii lor menite să-i ajute în alegerea unei cărți pentru fiecare, dar totodată să-i facă să se cunoască mai bine între ei. De asemenea, au înțeles că o dedicație pe o carte este o alternativă de comunicare în scris, în opoziție cu varianta mai facilă oferită de e-mail sau chat.

Activitatea s-a bucurat de un mare interes din partea elevilor. (prof Marinela Manole)

Şi nouă ne plac cărţile…

Marţi, 2 aprilie 2013, cei mai mici vizitatori ai librăriei Semn de Carte, în săptămana „Şcolii altfel”, au fost prichindeii grupei „Steluţele” de la Grădiniţa cu program prelungit „Dumbrava minunată” din Reşiţa, însoţiţi de părinţi şi de educatoarea lor  Fanelica Weiss. Timp de mai bine de o oră micuţii au răsfoit cărţi, s-au jucat „Nu te supăra frate” cu popice aproape cât ei,  au ascultat poveşti citite de Camelia şi cântecele pentru ei interpretate de copii mai doar puţin mai mari ca ei. Au făcut şi ei cunoştintă cu ARIcel ISTEŢ şi+au promis ca, data viitoare, îi vor aduce mere şi salată dacă îi va mai conduce în lumea minunată a poveştilor.

„Cartea-izvor de cunoaştere”

Marţi, 2 aprilie 2013, un grup de elevi din clasa a  VII-a de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”  Reşiţa a păşit pentru prima oară pragul   librăriei „Semn de carte” pentru a descoperi  universul fascinant al lumii cărţilor. Vizita întreprinsă la librărie – spaţiu de cultură şi recreere-  a contribuit  la redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, un izvor de cunoaştere şi de visare fără egal. Vizita s-a derulat în cadrul proiectului „Cartea-izvor de cunoaştere” care  promovează conduita pozitivă a elevilor faţă de literatură, faţă de muzica de calitate. Prof. Manuela Pavan- Colegiul National Traian Lalescu Reşiţa

Miercuri, 3 aprilie

“Lumea poveştilor”

Miercuri, 3 aprilie 2013 piticii clasei pregătitoare- înv. Maria Ciontu şi elevii clasei a II-a A- înv. Mărioara Rusu de la Şcoala Gimnazială nr. 1 dinReşiţaau pătruns în lumea poveştilor în spaţiul primitor al librăriei Semn de Carte. Au ascultat povestea “Jocul meu preferat” din cartea “Deschideţi inima şi mintea”- poveşti terapeutice- citită de Camelia şi au înteles cât este de important sa se joace mai mult în aer liber şi să se uite mai puţin la televizor. Au desenat ce şi-au imaginat, i-au lăsat desenele lui ARIcel ISTEŢ – ariciul iubitor de cărţi şi de copii isteţi, au primit bomboane şi au promis să revină în lumea minunata a carţilor de la libraria cu nume bine ales- Semn de Carte. Inv. Maria Ciontu

Prima carte

Elevii clasei I B de la Şcoala Gimnazială nr.2 Reşiţa au fost în vizită la librăria Semn de Carte miercuri, 3 aprilie 2013, cu scopul de a intra în imparaţia cărţilor şi de a-l cunoaşte pe ARIcel ISTEŢ.

Activitatea desfăşurată s-a încadrat în proiectul derulat în anul şcolar 2012/2013-  ”Familia mea” cu temă “Bugetul familiei”, elevii manifestându-şi dorinţa ca, din banii avuţi la dispoziţie, să achiziţioneze o carte cu poveşti- PRIMA pe care au cumpărat-o singuri. În încheiere elevii s-au delectat cu un ceai delicios şi şi-au exprimat dorinţa de a reveni printre cărţi. ( Prof. înv. primar Mihaela Mregea)

În vizită

Există atatea feluri în care poți să vorbești despre cărți. Parafrazandu-l pe Tudor Arghezi, aș spune că o carte e o bucurie, o făgăduință,o călătorie printre suflete, gânduri și frumuseți. Iată de ce ne-am aflat astăzi, 3 aprilie, la librăria ‘SEMN DE CARTE’, într-un loc special, în compania muzicii,  alături de oameni minunați care cred în miracolul și taina cărții, în puterea cuvintelor împărtășite și în rostul actului de cultură în formarea noastră ca oameni. Elevii clasei a IX-a A de la Liceul Teoretic Traian Vuia vă mulțumesc pentru găzduire. Ne vom întoarce. Prof. dirig. Dana Mihailovici.

Joi, 4 aprilie

„Să ştii mai multe! Să fii mai bun!” 

Joi 04,04,2013, in cadrul săpămânii şcolii altfel „Să ştii mai multe! Să fii mai bun!” librăria Semn de Carte a primit vizita elevilor clasei a V-a de la Colegiul National „Traian Lalescu” din Reşiţa insoţiţi de prof. Otilia Bejan. Copiii au facut cunoştinţa cu lumea fascinantă a cărţii tiparite oprind, pentru o oră, telefoanele mobile şi tabletele.

Dezbatere

Joi, 04.04.2013, elevii claselor a X-a A şi a X-a E de la Colegiul Economic al Banatului Montan, însoţiţi e prof. Roxana Ţunea şi prof. Adriana Boru, au participat la activitatea „Spune NU violenţei în familie” desfăşurată în cadrul Săptămânii Altfel „Să ştii mai multe! Să fii mai bun!”.  Activitatea s-a derulat sub forma unei dezbateri în cadrul căreia elevii au avurt ocazia să-şi exprime opiniile privind aspectele negative ale brutalităţii domestice. De asemenea elevii au constatat că cel mai important lucru într-o familie este o atmosferă caldă, armonioasă, indiferent de problemele pe care le întampinăm. Prof. Roxana Tunea

Vineri, 5 aprilie

Micuţii de la Lupac şi ARIcel ISTEŢ

„Suntem cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Lupac şi ne-am propus să trezim interesul copiilor pentru lectură, respectul faţă de cărţi. Cei mai mulţi dintre ei sunt vorbitori de limbă croată şi lectura este un mod plăcut de a-şi îmbogăţi vocabularul. Am optat pentru librăria Semn de Carte pentru climatul deosebit, primirea călduroasă şi interesantă” au afirmat înv. Meda Maria Ephartd şi îinv. Muselin Maria, însoţitoarele micuţilor şcolari de clase I-III din Lupac.Copiii au ascultat poveşti scurte citite de Camelia şi au făcut cunoştinţă cu ARIcel ISTEŢ care, bucuros de interesul acordat cărţilor, i-a recompensat cu bomboane.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...