FISP 2015

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

21 mai

copFestivalul Internațional SABIN PAUTZA Reșița, editia a II-a, 14-17 mai 2015

Motto:

ARTISTUL DEZVĂLUIE LUMII CALEA SPRE ARMONIE, CARE E FERICIRE ȘI PACE. George Enescu

Viața de astăzi se trăiește în viteză, frenetic, sub semnul consumismului. Într-o societate caracterizată tot mai mult de verbul a avea, gura de oxigen atât de necesară pentru a trăi  este ARMONIA dată de a fi. Armonia cu tine însuți, sau însăți, armonia cu natura și, nu în ultimul rând, cu cei de lângă tine. ARTISTUL ne dezvăluie valențe care emoționeaza, care umplu goluri, care unesc, aduc fericire și pace, împlinindu-ne, ca oameni.

Proiectul pornit cu pasiune și îndrăzneală în mai 2014, prin care mărturisim admirația și respectul față de pedagogul, interpretul, dirijorul și compozitorul reșițean SABIN PAUTZA și, totodata, dragostea noastra pentru muzica de calitate, studiată în ani și ani, cu sacrificii și renunțări, datorită reșițenilor iubitori de cultură, merge mai departe.

Evenimentele desfășurate pe parcursul celor 4 zile au subliniat identitatea

spațiului multicultural reșișean și al Banatului Montan dându-le dimensiuni binemeritate iar nouă și copiilor noștri, rădăcini, promovând, prin protagoniști, valorile românești în context european.

Ziua I, joi, 14 mai 2015

Ediția a II-a a FISP 2015 s-a deschis în seara zilei  de 14 mai 2015 la librăria reșiteană Semn de Carte prin vernisajul expoziţiei  SABIN PAUTZA – WHO’S WHO IN MUSIC.

Realizatoarea, Societatea pentru Cultură METARSIS- organizator al FISP, a adus în fața reșitenlor informații inedite, materiale și documente în manieră colaj pe printuri.

Dr. Ada D Cruceanu a precizat că şi-ar fi dorit să găsească în expoziţie, pe lângă diplomele, distincţiile şi fotografiile maestrului, şi obiecte meşteşugite de acesta, cunoscută fiind pasiunea pe care Sabin Pautza o are pentru tâmplărie.

„Dacă de cele mai multe ori cultura înseamnă şi un dram de nebunie sau măcar un dram de inconştienţă, în cazul maestrului Sabin Pautza se adună mai multe, dată fiind această aventură care se consumă pe de-o parte în muzică, dar şi în viaţă. Nu este deloc uşor să pleci în necunoscut şi să rămâi acelaşi Sabin Pautza al românilor, să reuşeşti să faci, dincolo de Ocean, din muzica românească punţi de legătură artistice între două popoare“, a declarat  binecunoscutul critic de arta Ada D. Cruceanu Chisăliţă.

All Seasons Music Flavours, CD-ul înregistrat cu Camerata Regală a României sub bagheta maestrului SABIN PAUTZA a fost lansat, în premieră, tot joi seara la librăria Semn de Carte din Reșița.

Camerata  Regală a României, înființată în 2009 sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României din inţiativa unui grup de studenți și absovenți ai Universității de Muzică București, are ca scop principal promovarea muzicii culte românești și universale, atăt prin abordarea creațiilor compozitorilor consacrați cât și prin prezentarea, în primă audiție,  a lucrarilor muzicale contemporane. Camerata Regală  s-a făcut cunoscută în țară și străinătate, la festivaluri de înaltă ținută cum ar fi Festivalul International George Enescu și Festivalul Sergiu Celibidache, colaborând cu nume importante ale baghetei, unul dintre ele fiind și cel al Maestrului Sabin Pautza. All Seasons Music Flavours cuprinde piese semnate J.Brahms,  F.Schubert, J. Strauss, J. Sibelius, P. Heindrch, P. De Sarasate, L. Anderson, T. Bor, I. Berlin şi Sabin Pautza soliști fiind violonistii Radu Chișu– Concertmaestrul Cameratei Regale a României, ansamblu pe care l-a creat, format și susținut din 2009, tânăra și talentata Mălina Ciobanu– laureată, printre altele, cu premiul I la Concursul International Young Talents with orchestra– Italia, 2013 și, nu în ultimul rând, tânărul trompetist din Republica Moldova Ionel Lazăr– colaborator al Orchestrei Naționale de Tineret, al Quintetului Radio, colaborator al Filarmonicii Națiunilor din Germania și al Orchestrei Simfonice București. CD-ul, care se bucură de o grafică excepțională creație PIPERIUARTE, a fost prezentat de dr. Corina Răducanu și dr. Eugen Dumitrescu: “Este un eveniment special desfășurat chiar în deschiderea ediției a II-a a Festivalului Internațional SABIN PAUTZA. Compact discul îl celebrează pe Sabin Pautza nu numai ca dirijor, pentru că este dirijorul Cameratei Regale pe acest CD și compozitor- regăsind aici piese semnate de Maestru,  dar și ca aranjor al unor piese celebre. Sabin Pautza este aici în compania unei orchestre tinere, cu o activitate bogată din 2009, și în compania Mălinei Ciobanu- o vilonista foarte valoroasă dar și a consacraților Radu Chișu și Ionel Lazăr. Dintre compozițiile semnate Sabin Pautza aș remarca suita  Romanian care celebrează jocul de doi din Banat. Sunt și crâmpeie ale muzicii americane- cum este și firesc- Bossa Nova și CharlestonÎn afară de piesa pentru orchestră, Charleston-ul are și o varianată pentru pian la patru mâini, variantă pe care veți avea ocazia să o ascultați duminică, în Gala Laureaților concursului de interpretare pianistică și în concertul de închidere al Festivalului. Un compact disc foarte valoros care oferă ascultătorului o atmosferă de vis care binedispune, orice s-ar întampla”

Seara de 14 mai 2015 s-a încheiat cu un recital de bossa-nove susținut de Maestrul Sabin Pautza. Muzicianul desăvârșit, completat de spiritul viu și omul spumos, mereu cu replica la el, toți cei prezenți în micuța ceainarie cu pianină, au făcut ca atmosfera de la Semn de Carte să fie una destinsă și distinsă, preambul promițător al urmatoarelor trei zile dedicate muzicii de clasă și Maestrului Sabin Pautza.

191817161112131415100908070605

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...