Chitare acustice

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

20 iul.

Adi Dinu şi Horea Crişovan la Brebu-Nou

Duminică, 14 iulie 2013, tot spre prânz, continuare firească a stării de spririt create cu o zi înainte de “Povestea improvizată” semnată Nicolas Simion– saxofon, orgă, şi Sorin Romanescu- chitară, prelungire a serilor de Festival de Jazz din Poiana Lupului, în Biserica Romano Catolică din Brebu-Nou au răsunat chitarele acustice ale timişorenilor Horea Silviu Crișovan şi Adrian Dinu Schwartz- stabilit de ceva vreme în Germania. Concertele din biserica asezată între brazi au devenit, de ani buni,  parte integrantă din vara noastră de muzică bună, din spaţiul fabulos al Banatului Montan. Pentru că de 17 ani Festivalul de Jazz de la Gărâna adună la poale de Semenic, în arealul Valiug (Franzdorf)- Gărâna (Wolfsberg)- Trei Ape- Brebu Nou (Weidenthal) iubitori ai muzicii de calitate, nume sonore ale genului. Lume multă şi bună, muzică multă şi  bună. Concertele de prânz din Biserica Romano Catolică din Brebu Nou au devenit, si ele, tradiţie.

Horea Crişovan, muzician de profesie, a cântat la 7 ediţii ale Festivalului de Jazz de la Gărâna şi a colaborat la peste 40 de CD-uri.

Adi Dinu este profesor de chitară. În Germania. Și lider al formației ABRA. A scos 5 CD-uri cu această formație şi sub aceeaşi titulatură. 2 în Germania şi 3 în România.

Protagoniştii recitalului de duminică nu sunt la prima colaborare. Au mai cântat împreună, inclusiv la ABRA.

 Emoția şi bucuria transmise prin sunetele chitarelor acustice au fost la cote maxime. Din nou biserica a vibrat iar Horea și Adi, singuri şi impreună, interpretând piese semnate Bach, Villa Lobos, Asturias, Beatles, Sting, Pink Floyd, ne-au purtat “An după an”, “Somewhere over the raimbow” prin “Norwegian wood”, “Glad to meet you”, lăsându-ne o “Amintire” de neuitat. Şi a fost încă o dovadă a muzicii de calitate făcută aici, în Banat.

Aceiaşi doi corifei, Sabin Păuța şi Florian Lungu au apreciat recitalul ca fiind unul de excepţie. În încheiere “Moșul” a afirmat că Festivalul de Jazz de la Gărâna şi concertele- devenite tradiţionale deja- din Biserica din Brebu Nou trebuie să continue, întru binele muzicii de calitate în special şi al culturii, în general. Pentru că “Muzica este o lege morală. Ea dă suflet Universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii înalţând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos”. Nu am spus-o noi. A spus-o Platon!

Evenimentul a fost organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS în colaborare cu Fundația Uzinele de Fier și Domeniile Reșița prin bunăvoinţa Parohiei Romano Catolice “Maria Zăpezii”, preot Josef Csaba Pall- Arhidiacon al Banatului de Munte.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...