Semne de carte pe orga- nismul viu al literaturii române

Postat de în Conținut AUDIO, Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

Semne de carte pe orga- nismul viu al literaturii române

13 mai

Tema anunţată pentru întâlnirea de vineri a membrilor Clubului Discuţiilor Interesante, de data aceasta la librăria „Semn de Carte”, a fost schimbată în ultima clipă şi profesorul Daniel Lazăr a înlocuit comunicarea despre „Poezia postmodernă”, cu o temă mai largă, probabil mai pe gustul domniei sale. Astfel că referatul prezentat, în faţa membrilor şi a câtorva invitaţi, a fost cea cu privire la „Literatura română. Periodizare, evoluţie – privire generală”.Profesorul Daniel Lazăr şi-a explicat astfel opţiunea: „Deoarece am fost anunţat că va avea loc o şedinţă cu uşile deschise, m-am gândit să nu prezint un material prea specializat. Am optat pentru o prezentare generală a literaturii române, cu perioadele ei specifice, considerând că aceasta oferă o temă de discuţie mai uşor de digerat”.

Daniel Lazăr a prezentat evoluţia literaturii române, de la perioada romantismului întârziat, până la postmodernimul reprezentat de către poeţii generaţiei actuale. Au fost amintiţi, desigur, Eminescu, Macedonski, Arghezi, Blaga, Bacovia, Barbu, Nichita, proletcultiştii, optzeciştii, postmoderniştii. La proză, Daniel Lazăr a croşetat folosindu-se de reperele constituite de clasicul Sadoveanu, de modernii Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, apoi, Marin Preda. A fost subliniată contribuţia interbelicilor exilaţi sau autoexilaţi, Ionesco, Cioran, Eliade.

Cu toate că Daniel Lazăr a mizat pe faptul că referatul este unul construit pe repere general acceptate în literatura română, a stârnit vii controverse, pornind, în special de la întrebările incitante lansate de către poetul şi prozatorul Gheorghe Zincescu.

Problema fundamentală pusă în discuţie a fost dacă literatura contribuie în mod esenţial la destinul unei naţiuni sau, dimpotrivă, literatura este sub vremi şi este covârşitor tributară timpului, atmosferei politice şi sociale din care se naşte. Zincescu a fost de părere că atitudinea de servilism la porţile Occidentului, dăunează grav literaturii române, în timp ce Iacob Roman a exprimat ideea că nu există vremuri de criză a literaturii, că vremurile pot fi oricând de partea scriitorilor adevăraţi şi conectarea la vibraţiile universale, general valabile, asigură şansa apariţiei unor opere originale şi valoroase. Jurnalistul şi eseistul Anton Georgescu a fost de părere că problemele ridicate de materialul prezentat de către Daniel Lazăr sunt mult prea multe şi prea generale şi ar trebui discutate secvenţial, pe perioade, pe  curente, pe grupări literare. Daniel Lazăr a promis că în şedinţa viitoare se va concentra pe poezia apărută după anul 2000, o poezie care merită o atenţie specială.  (Matei Mircioane)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...