IN MEMORIAM Vasile POPOVICI ( 19.02.1969- 09.07.2022)

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

11 iul.

“Unii oameni apar în viața noastră ca o binecuvântare, alții- ca o lecție” (Maica Tereza).

Ce puțin ne trebuie ca să fim fericiți! Este lecția de viață pe care ne-a făcut-o cunoscută Vasilică POPOVICI, marele nostru prieten cu trup de copil, trăitor pe marginea prăpastiei, atât de fragil trupește și, totodată, extrem de puternic prin relevarea sensului propriu al existenței de sine. Și pentru că destinul s-a jucat cu viața sa, Vasilică POPOVICI a învins prin artă.

Imobilizat într-un scaun cu rotile, Vasilică POPOVICI a pictat ținând pensula cu gura și a scris cu sufletul ” ÎNVĂLUIT ÎN MAGIA CULORILOR”, destăinuind viața sa de artist ca un testament lăsat nouă- o admirabilă lecție de viață, de împăcare cu sine și neabandonare, de curaj și încredere, de perseverență. Singurul artist naiv cu handicap din țara noastră,  discipol al regretatului Mihai Vintilă (președinte al Fundaţiei Artiștilor Plastici Naivi „VINTILĂ ARPLANA”) care l-a descoperit și îndrumat spre performanță înaltă, a fost un învingător. Semnatar a peste 200 de tablouri şi 50 de icoane, a fost prezent, prin arta sa excepţională, în aproximativ 50 de expoziții din care 9 internaţionale (Franţa, Italia, Germania, Spania), a primit numeroase premii și diplome. ”În primul rând participarea mea la numeroase expoziții nu a fost niciodată fizică, ci doar lucrările mele au avut un cuvânt de spus. Poate tocmai de aceea primele premii rămân cele mai importante pentru că mi-au demonstrat că pot să realizez ceva. Am primit ajutor din partea multor persoane, dar cel mai mult din partea Clubului Rotary” declara Vasilică POPOVICI pentru  adevărul.ro  în anul 2011.  Om de impact în comunitatea reșițeană și nu numai, a devenit ”Membu de onoare al Rotary Club Reșița” pentru merite deosebite. Vasile POPOVICI a fost simbolul proiectului districtual ”CULORILE  CARE DAU VIAȚĂ”  inițiat în 2014 de Clubul Rotary Reșița în campania END POLYO NOW derulată de Rotary Internaţional alături de OMS și UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund/ Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite). El însuși suferind de poliomielită invalidantă în copilărie, Vasile POPOVICI a donat 2 lucrări care, însoțite de “Albumul de pictură Vasile Popovici” reeditat special pentru acest eveniment au plecat spre Cluburi Rotary din America și Franța. Prin licitații succesive s-au  colectat peste 25.000 $, sumele fiind donate campaniei END POLYO NOW de Districtul 2241, România- Republica Moldova, fiind “Atât de Aproape”/  “This close” până la finalizarea proiectului anti-poliomielită.

Dumnezeu l-a eliberat și-i va așeza, cu siguranță, sufletul chinuit și curat în loc luminos, în loc cu verdeață, unde nu există durere, nici întristare nici suspin ci viață fără de sfârșit. Îi stăm alături mamei în suferința grea prin care trece, cu gânduri de mângâiere și sincere condoleanțe.

Mulțumim Vasile POPOVICI ( 19.02.1969- 09.07.2022) pentru emoțiile împărtășite sub bolta viței de vie la librăria Semn de Carte și la Universitate, pentru prietenie, pentru implicare socială, pentru iubirea de semeni, pentru admirabila lecție de viață și binecuvântarea de-a te fi cunoscut învăluit în magia culorilor vibrante. Drum lin în Lumină, prieten drag. (Camelia DUCA)

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...