REȘIȚA 150. Timp și Contratimp în identitatea Banatului de Munte, ed. a IX-a
Postat de metarsis în Fără categorie » 0 Comentarii
8 iun.

Presa cărășană promovează iia și brâul bănățean.
“Natura omului se cuprinde în suflet şi în trup.” Paul Iorgovici
Duminică, 5 iunie 2022, ora 18:00, la Muzeul de Locomotive cu Abur, în an jubiliar REȘIȚA 150, a avut loc cea de-a IX-a ediție a evenimentului ”Timp și Contratimp în identitatea Banatului de Munte. Presa cărășană promovează Iia și Brâul bănățean”. Două repere definitorii ale unității noastre naționale și locale – IA ROMÂNEASCĂ şi BRÂUL BĂNĂŢEAN- au fost puse în valoare printr-un eveniment cultural jubiliar care a celebrat 150 de ani de la construcția primei locomotive cu abur de pe teritoriul actual al Romaniei în 1872- locomotiva Resicza.
Confirmând dragostea pentru această țară atât de frumoasă, leagăn de DOINĂ și plai de poveste, pentru acest fabulos Banat de Munte, am purtat cocarde tricolore și ne-am prins “cu fală” într-un brâu bănăţean, mărturisind respectul pentru moșii și strămoşii noştri, întru cinstirea valorilor reale și păstrarea patrimoniului imaterial, definitoriu, al identității noastre locale și naționale.




În iunie 2014, în Centrul Civic al Municipiului Reșița, a avut loc prima ediție ”Timp și Contratimp în identitatea Banatului de Munte” în organizarea Societății METARSIS eveniment de impact care a dus în atenția publicului larg BRÂUL BĂNĂȚEAN, joc specific Banatului alături de cămășile populare promovate, în anul 2013, de jurnaliști locali îmbrăcați în ii și fotografiați în locuri pitorești din Caraș la iniţiativa a doi jurnalişti reşiţeni soţii Paula (1968- 2020) şi Vasile Neamţu, sub genericul ”Presa cărășană promovează ia”.




Din 2014 Centrul Civic al Reșiței devine o mare scenă plină de oameni înmbrăcați în cămăși populare pe care dansatori profesioniști învață novicii acest joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte. Pentru că toate DORURILE nostre sunt eternizate în iile și cămășile românești- repere care transced TIMPUL, şi toată FALA BĂNĂȚEANĂ este articulată în CONTRATIMPUL BRÂULUI BĂNĂȚEAN, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic: “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.



Au participat Corul ARMONIA al Liceului de Arte SABIN PĂUȚA, Reșița, dirijor: Emanuela MOLDOVAN care au deschis evenimentl cu IMNUL REȘIȚEI, versuri: Octavian DOCLIN, muzica: Sabin PAUTZA și BRÂUL AMESTECAT, versuri populare, muzica: Pretorian VLAICULESCU, Juniorii Ansamblului Bârzavei cu o suită de dansuri populare din Banatul Montan și cu tânărul și talentatul solist vocal Octavian DURUȚ, coordonator Maria AGHESCU, coregraf Petru BAGIU. Ne-au încântat, ca în fiecare an, dansatorii Uniunii Sârbilor din Clisura Dunării, copii extrem de talentați și dedicați, coordonați de inimosul Tomi POPOVICI.


Au fost acordate diplome de excelentă pentru participare și promovarea evenimentului: Primăriei REȘIȚA și Consiliului Local, Liceului de Arte SABIN PĂUȚA, Reșița; Ansamblului BÂRZAVA, Uniunii Sârbilor din CLISURA DUNĂRII, Inspectoratului Școlar Județean CARAȘ-severin, fam. Neamțu, Nataliei FIERAȘCU, Magazinelor REFFIL, seniorului evenimentului: doamna Cornelia BONȚILĂ, 82 ani, membră a Ansamblului Pensionarilor, celui mai tânăr participant îmbrăcat în cămașă populară: David Rareș Andrei SOMORAY, 1 an și 10 luni, cel mai tânăr participant: Raisa MANOLE, 7 luni chiar în ziua evenimentului la care a participat.
Diplomele au fost înmânate de maestrul Sabin PAUTZA, președinte onorific METARSIS.




2022 este anul în care celebrăm 150 de la construirea primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României, 100 de ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 de ani de la inaugurarea celui mai important muzeu tehnic în aer liber din România, amenajat în chiar locul de producție sau reparație și modernizare (in situ, așadar) a obiectivelor expuse. Triplă Sărbătoare la Reșița care a fost onotară cum se vuvine. Cu copii în ii, cu oameni imbrăcați în cămăși populare, cu originalul și nemuritorul brâu bănățean, mărturisind demnitatea românească şi arătând lumii întregi că suntem BĂNĂȚENI, că suntem ROMÂNI. Mândri că avem în spate o istorie industrială de 251 de ani, că prima locomotivă cu abur de pe teritoriul actual al României s-a construit, acum 150 de ani, aici, la Reșița. (Camelia DUCA, membru asociat UZPR)


Organizator: METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană
Parteneri culturali: Primăria Reşiţa, ISJ Caraș-Severin, Muzeul Locomotivelor cu Abur Reșița
Parteneri media: presa cărășană, UZPR.
Servicii profesionale: piperiu.eu
Nu există comentarii.