Maestrul Sabin Pautza – sărbătoritul zilei ♥️

Postat de în La multi ani! » 0 Comentarii

8 feb.

148229805_1799841166858983_2911831210034904996_nDragi Prieteni,
Astăzi Casa Artelor Dinu Lipatti îi urează „La Multi Ani!”, plini de minunate realizări artistice și inspirație, compozitorului, dirijorului și profesorului Sabin Păutza la împlinirea frumoasei vârste de 78 de ani! (n. 8 februarie 1943, Cîlnic, lângă Reșița).
Deși nu provine dintr-o familie de muzicieni, manifestă de mic curiozități muzicale, încercând încă de la vârsta de 5 ani să construiască instrumente. Urmează Liceul de matematică la insistențele tatălui său care își dorea să devină avocat sau arhitect, dar asta nu îl oprește să frecventeze și cursurile de muzică de la Liceul de artă din Reșița, care acum îi poartă numele.
În 1965 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, specialitatea dirijat și pedagogie muzicală, unde i-a avut ca profesori și mentori pe Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, Alexandru Pașcanu, Marțian Negrea, Ștefan Niculescu, Aurel Stroe, Marin Constantin și Cella Delavrancea. La finalizarea studiilor a fost angajat ca asistent la Academia de arte „George Enescu” de la Iași, unde activează aproape 20 de ani.

În 1970 a urmat un curs de perfecționare la Academia Muzicală „Chigiana“ din Siena, Italia, specialitatea compoziție și dirijat orchestră cu Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna.
În 1984 este invitat în SUA cu o bursă prin intermediul Uniunii Compozitorilor pentru câteva săptămâni, la finalul acestei perioade decide să ceară azil politic, iar un an mai târziu va deveni profesor la Atlan Institute din New York (1986-2005), apoi la Rutgers University – New Jersey (1991-2005) și „St. Rose” University – Albany – New York (2009-2014).
Din 1987 până în 2011 a fost director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, iar din 2011 a devenit Dirijor „Emeritus for life”.
În 1995 a devenit Doctor Honoris în Muzică la Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra, Marea Britanie, iar din 2005 devine Doctor în Compoziţie al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca și Profesor universitar – Universitatea „Emanuel” din Oradea (2005-2013).
Cariera sa muzicală este încununată de numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care: premiul „George Enescu”, al Academiei Române, premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, marele premiu al Televiziunii Române, premiul de compoziţie al „Concursului Internaţional din Salt Lake City”- Utah, premiul „Rudolf Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani, marele premiu „Doctor Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie.
Este cetăţean de onoare al oraşului Plainfield din New Jersey şi al oraşului Resiţa, Caraş-Severin, precum şi al Judeţului Caraş-Severin. Liceul de Artă din municipiul Reşita îi poartă numele: „Sabin Păutza“. Deține calitatea de membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Uniunii Compozitorilor Americani şi a Uniunii Compozitorilor din Germania. Deși și-a petrecut 33 de ani în exil, Sabin Păutza spune că acasă e numai în România.
În 2017, într-un interviu acordat jurnalistei Simona Chițan, Sabin Păutza își descria parcursul componistic: „Când aveam 25 de ani, scriam muzică foarte sofisticată, acum scriu ca Ceaikovski. Eu nu mai sunt sofisticat, m-am întors la clasici. Acum se montează la Cluj un musical românesc, o comedie muzicală pe care am scris-o la Iaşi, cu personaje româneşti, Ileana Cosânzeana, Făt-Frumos, Păcală şi Tândală. E o parodie muzicală, Ileana Cosânzeana fuge cu Zmeul. Se va numi «Poveste de dragoste»”.
Sabin Păutza a compus peste 100 de lucrări în toate genurile muzicale de la miniaturi la ample piese simfonice, abordând stiluri diverse: neofolclorism, dodecafonism, jazz, pop și post modernism, filonul folcloric a fost și este cel dominant în mai toate piesele sale. Astăzi Sabin Păutza îmbină activitatea de creație, compoziție, cu aceea de renumit orchestrator, una din ultimele sale realizări din acest domeniu fiind Oratoriul „Strigoii” de George Enescu. Schițele acestei lucrări au fost descoperite de compozitorul Cornel Țăranu și transcrise de către dirijorul Gabriel Bebeșelea.
Activitatea dirijorală cuprinde în medie un numar de douăzeci de concerte pe an în România și în străinătate. A concertat în cele mai mari săli din Statele Unite, Europa și Australia, printre care: Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Richard Wagner „Jugendfestspieltreffen” din Bayreuth, „Frédéric Chopin” din Varșovia, Philarmonic Hall din Sydney.
Vă oferim în dar câteva Înregistrări din creația lui Sabin Păutza :
– Piesa pentru orchestră de cameră „Jocuri” în interpretarea Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, dirijor Cristian Florea.
– Suita corală „Margana” în interpretarea ansamblului coral Canticum Bukarest avându-l ca solist pe Razvan Rădos, dirijor compozitorul, înregistrare din anul 2017
– „Bassklavier” – Concert pentru clarinet bas, pian și orchestră în interpretarea lui Nicolas Simion (bass clarinet), Florian Weber (pian) și Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor compozitorul, înregistrare din anul 2007
Cu drag și prețuire,
Alice Barb, Irina Hasnaș, Oana Beca
Surse: Adevărul.ro, Oxfordmusiconline.com, Radio România Reșița, Radio România Muzical, Wikipedia.com

 

 

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...