FISP VII, Reșița, octombrie- decembrie 2020
Postat de metarsis în Anunțuri evenimente » 1 Comentariu
17 dec.
Daria TUDOR ( Germania), pian – Marele Premiu FISP II, 2015
Recital on line. In program: Johannes Brahms, Shostakovich, Paladi https://youtu.be/rlWyfRmgyT0
“…fără niciun dubiu va fi o pianistă de primă clasă. În ciuda tinereţii, interpretarea sa relevă o personalitate puternică care reuşeşte să transmită, cu convingere, adevărate emoţii muzicale. În plus, ea atrage imediat atenţia prin extraordinara tehnică pianistică şi putinţa de a aborda cu usurinţă orice tip de repertoriu, inteligenţă şi deschidere vie spre formare şi instruire… .” – prof. Pascal Devoyon (“Universität der Künste” – UdK, Berlin) / 2014
“… Are vocaţie artistică, ştie ce îşi doreşte în tot ceea ce face şi îşi construieşte personalitatea cu perseverenţă …” – prof.univ.dr. Şerban – Dimitrie Soreanu (Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti) / 2012
Daria Tudor s-a născut pe 25 iulie 1997 la Ploieşti, România. A început să cânte la pian în oraşul natal, la vârsta de 4 ani, cu Anca Florentina Borcea. Din 2004 până în 2014 a studiat cu profesorii Şerban-Dimitrie Soreanu de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Adriana Bocăneanu de la Colegiul Naţional „Dinu Lipatti” – Bucureşti. În februarie 2015, a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon şi Rikako Murata. Din octombrie 2018 studiază cu prof. Björn Lehmann, la aceeaşi universitate.
Începând din mai 2015, Daria lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni şi Eric Schneider, precum şi ca acompaniator al clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich.
A participat la festivaluri din Finlanda, Germania şi Austria: Alpenarte – Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer – Baden Kissingen, iunie 2017; Mozartfest – Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo – Berlin, mai 2016, 2017.
A participat, de asemenea, la prima ediţie a Festivalului L’esprit de joie (Radialsystem V – Berlin, aprilie 2017) interpretând, alături de prof. Eric Schneider, la două piane, Vision de l’Amen de O. Messiaen.
Din 2017 lucrează ca acompaniatoar oficial la Rutesheim Cello Academy, Germania.
A urmat masterclass-uri cu: Maria João Pires, Elisabeth Leonskaja, Grigory Gruzman, Pavel Gililov, Boris Petrushansky, Michel Béroff, Petras Geniusas, Graeme McNaught, Aaron Shor, Claudio Marinez Mehner,Jacques Rouvier, Leon Fleisher, Andrei Gavrilov, Cristian Beldi, Hakon Astubo.
Este membră al Trio-ului Sternin (împreună cu violonista Georgeta Iordache şi violoncelistul Andrei Ioniţă), al Duo Presto (împreună cu violonista Mao Konishi), al Trio Pyxis (împreună cu violonista Mao Konishi şi violoncelistul Haruma Sato) şi al IMO Duo(împreună cu violoncelistul Constantin Borodin). Împreună cu Florian Mitrea formează un duo pianistic.
Primul ei concert cu orchestră a avut loc la doar 9 ani, împreună cu Orchestra Naţională de Cameră Radio, în Sala Mihail Jora a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Până în 2016, Daria a câştigat câteva premii importante la concursurile naționale (Festivalul Internațional Sabin Pautza, Reșița, 2015-marele premiu) și internaționale: octombrie 2017 şi 2019- Concursul Internaţional”Paula Salomon-Linberg” – Premiul pentru cel mai bun pianist; august 2016 – Concursul de pian Valsesia Musica – Premiul special „Giovani Turcotti”; Mai 2016 – Premiul II la Concursul Internaţional de debut pe scena Filarmonicii din Berlin; Aprilie 2015 – ediţia a XVIII-a a Concursului internaţional de pian de la Montrond les Bains – Franţa, secţiunea „Marele Premiu” – Premiul I; Februarie 2015 – a XII-a ediţie a Concursului internaţional de pian „Citta di Padova” – secţiunea „Solişti cu orchestră” – Premiul I; 2005 – Concursul european Antonino Miserendino, Palermo – Premiul I; 2004 – Concursul internaţional de pian Jeunesses Musicales, Bucureşti – Premiul I.
Recital on line. In program: Johannes Brahms, Shostakovich, Paladi A cântat, ca solistă, cu importante orchestre (Orchestrele Filarmonicilor de Stat din România, cu Orchestra belgiană Prima la Musica – în Sala Mare a Teatrului Regal La Monnaie din Bruxelles şi cu Orchestra Filarmonică din Padova şi Veneţia) şi cu dirijorii Dirk Vermeulen, Maffeo Scarpis, Horia Andreescu, Vladimir Onufriev, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Sabin Pautza, Vlad Conta, Radu Postăvaru, Fakhradin Kerimov, etc).
A mai colaborat cu artisti precum Zakhar Bron, Julia Sophie Wagner, Marie-Luise Dressen, Julian Freibot, Ludwig Mittelhammer, Iida Antola, Vashti Hunter, Christel Lee, Alexandra Paladi, Mălina Ciobanu, A.G. Weinberger, Ulpiu Vlad, Fred Popovici, Aribert Reiman.
A cântat în câteva săli importante din România şi din străinătate: în Sala Mare şi în Sala Studio a Ateneului Român, în Sala Mihail Jora a Societăţii Române de Radiodifuziune, la ICR-Berlin, în Sala Mare a Teatrului Givatayim – Tel Aviv, la St.Martin in the Fields – Londra, în Sala Akishino – Kyoto, în Sala Atelier a Teatrului Naţional – Bucureşti; în Sala Mare a Conservatorului Koninklijik – Bruxelles, în sălile Argenta şi Pereda ale Palatului Festivalelor din Catambria – Santander.
Interpretarea Dariei a Sonatei nr.2 de D. Shostakovich a fost inclusă în fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune, la fel ca o serie de lucrări camerale (interpretate, în 2013, împreună cu Trio Sternin) de L.v. Beethoven, S. Rachmaninov şi D. Bughici.
Cotidianul Naţional “Adevărul” a ales-o “Omul Zilei”, pe data de 24 februarie 2008, cu ocazia susţinerii Concertului nr.9 în Mi bemol major, K 271 – “Jeunehomme” de Wolfgang Amadeus Mozart, concert ce a avut loc în sala “Auditorium” a Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti.
Multumim, Daria!
Multumim, Metarsis!