POVESTEA LOCULUI MEU
Postat de metarsis în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii
27 apr.
Aproximativ trei sute de elevi de ciclul primar, reprezentând cincizeci de școli cărășene, sunt implicați, în acest an școlar, într-un proiect educațional județean intitulat POVESTEA LOCULUI MEU, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Organizați în echipaje alcătuite din câte patru elevi din aceeași unitate școlară, elevi din toate zonele geografice ale județului participă la o serie de activități finalizate prin concursuri de pictură, fotografie, interviuri, creații literare și prezentări ale localității și ale regiunii din care provin.
Scopul proiectului este de a crea un cadru acțional în rândul elevilor, care să conducă spre o viziune de ansamblu asupra comunității locale, cu impact în direcția promovării județului Caraș-Severin, prin evidențierea caracteristicilor istorice, geografice, culturale, a oamenilor de valoare care pot reprezenta modele reale pentru copii.
Astfel, în aceste zile s-a finalizat a treia etapă a proiectului, constând într-un concurs de interviuri reunite sub genericul Oameni de seamă ai locului meu. Dacă în primele două etape copiii au imortalizat în fotografie și pictură localitatea natală și împrejurimile acesteia, în perioada care tocmai s-a încheiat s-au întâlnit cu personalități din zona lor, au stat de vobă cu acestea, au aflat lucruri interesante despre locurile copilăriei, dar și despre felul în care aceste persoane au contribuit la promovarea și dezvoltarea zonei și a județului, excelând în domenii variate.
Medici, profesori, scriitori, artiști, sportivi, istorici, oameni de cultură care fac cinste județului au spus copiilor povestea lor. Preotul Alin Remus Muntean, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, biologul Sretko Milanovic, antrenorul Cristian Dragomir, istoricii Liviu Groza și Constantin Brătescu, alpinistul Cornel Galescu, Ionel Bota – directorul Centrului Cultural ”Teatrul Vechi Mihai Eminescu” Oravița, poetul Lorin Cimponeriu, profesoara Adriana Ponoran, solistul de muzică populară Traian Barbu, fondatorul grupului folk ”Doi și jumătate”, Costel Popa, medicul Valentin Boșneac, fondatorul Fundației ”Humanitas Pro Deo”, cantautoarea de muzică folk, Didina Curea, muzicologul Dumitru Jompan, prof. univ. dr. Mircea Criste, profesorul Pavel I. Ghimboașă, pictorul Marian Truțulescu, muzicologul Sabin Păuța, sportivul Marius Cocioran, cantautoarea Mariana Gheorghiu, Camelia Duca, managerul Societății pentru Cultură ”Metarsis” Reșița, actrița Camelia Ghinea, boxerul Francisc Vaștag, poeta Olga Neagu reprezintă o parte dintre invitații copiilor, care au acceptat să divulge secrete ale succesului lor sau să povestească lucruri speciale care despre locuri din Banat. Nici oamenii politici sau reprezentanții administrației publice locale nu lipsesc, regăsindu-se, printre intervievați, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, primari și viceprimari.
Un interviu emoționant, cu un titlu sugestiv – Cum viața se scurge pe hârtie – este cel realizat de unul dintre echipajele care reprezintă Școala Gimnazială ”Romul Ladea” Oravița profesorului și scriitorului Ioan Nicolae Cenda, cu câteva zile inainte ca acesta să călătorească spre alte lumi.
Juriul a evaluat atât complexitatea și varietatea întrebărilor, cât și valoarea educativă a interviurilor realizate. Ca și în celelalte etape, se dau premii pentru fiecare zonă înscrisă în proiect (Anina, Bocșa, Băile Herculane, Bozovici, Caransebeș, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița).
Etapa următoare a fost demarată și se va finaliza în luna mai, cu un concurs de creație, dedicat atât elevilor, cât și cadrelor didactice, cu tema Locul în care începe povestea mea. Vă invit la mine-acasă! va fi activitatea în care toate echipajele se vor întâlni la Reșița, în luna iunie, și va consta într-un concurs de prezentări ale zonei, susținute, în fața juriului. Activitatea va fi completată de o expoziție de carte pe două secțiuni: publicații ale autorilor cărășeni din diferite zone ale județului; cărți și reviste scrise de cadre didactice din Caraș-Severin.
Creațiile, cele mai reușite interviuri, picturile și fotografiile realizate în primele etape vor fi cuprinse într-o carte care va purta numele proiectului, Povestea locului meu.
Proiectul este coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Palatul Copiilor Reșița și Societatea pentru Cultură ”Metarsis” Reșița.
Nu există comentarii.