Erwin Josef Țigla

Postat de în Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

27 oct.

cop25 de ani DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN 1991-2015 / 25 Jahre DEUTSCHE KULTURDEKADE IM BANATER BERGLAND 1991-2015

Identitatea regională, bine definită a Banatului, are rădăcini adânci: române, germane, maghiare, sârbe, croate, cehe, slovace, ucrainene, ruse, bulgare, italiene, franceze, rrome, evreiești, rădăcini  vizibile în timp și spațiu nu numai prin arhitectură ci mai ales prin cultură, prin valorile materiale și spirituale create și impărtășite într-o pașnică înțelegere și o bună conviețuire. Întreaga regiune Banat a fost, cu certitutine, prin diversitate naţională, culturală, lingvistică şi confesională o mică Europă Unită cu mult înaintea marii Uniuni Europene. Acest fapt o diferenţiază de celelalte regiuni ale bătrânului continent și o particularizează. Esența regiunii nu este dată de granițe organizatorice alese aleatoriu, cu rol subordonant. Este dată de apartenența la tradiții, la cultură, la valori comune, de atașamentul față de loc și oameni, de istoria comună, pentru că ORIGINEA nu poate fi ignorată. Rămânem legați, indisolubil, de ORIGINI, prin  naștere și copilărie, prin experiențe, prin trăiri emoționale și spirituale.

04Aș putea spune, alăturând doua cuvinte practic intraductibile, ca rămânem legați de HEIMAT prin DOR.

Cine cunoaște Banatul și în mod special Banatul Montan, cunoaște rolul jucat  și plus valoarea aduse de comunitatea germană  în definirea identității regionale.

03Rigoare, disciplină, implicare, performanță, pragmatism  sunt câteva dintre reperele transmise peste ani ca amprentă definitorie. În spațiul cultural de azi prezența comunității germane este de un firesc remarcabil și desăvârșit, menținut, fară ostentație, în timp.

05Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița organizează, printre altele, din 1991, DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN. Și dacă prima DECADĂ a însemnat 4 localități și 12 manifestări, cea de-a X-a 13 localități și 50 de manifestări, cea de-a XX-a DECADĂ, din 2011, a constituit un vârf prin cele 57 de evenimente organizate în 14 localității.

01Volumul prezentat, semnat Erwin Josef ȚIGLA, apărut anul acesta, 2016,  la editura Banatul Montan este dedicat celor 25 de ani (1991-2015), celor 25 de DECADE ALE CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN.

Este, de-asemenea, ce-a de-a 72 apariție editorială sub egida celor doua prestigioase instituții : FORUMUL DEMOCRATIC AL GERMANILOR DIN BANATUL MONTAN și ASOCIAȚIA GERMANĂ DE CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE A ADULȚILOR REȘIȚA. Un volum  extrem de important în definirea spațiului cultural al Banatului Montan de după 1989, un album-document  demn de consemnat ca memorialistică măruntă  prețuită deopotrivă în istorie și literatură.

02Răsfoindu-l veți avea un tablou viu, o parte de istorie trăită, o filă identitară scrisă de germani. Veti regăsi, în imagini, cultura, tradițiile, spiritualitatea și civilizația germană din Banatul de Munte.Veți face cunoștință cu personalități marcante ale culturii și vieții sociale prezente în acest spațiu ales. Veți recunoaște oameni dragi și le veți descoperi evoluția firească pe parcursul unui  sfert de veac. Veti vedea oameni dragi plecați pe Drumul de Lumină cărora le păstrăm vie recunoaștință și amintirea, deopotrivă, cu DOR. Veti avea un tablou complet al apartenenței germanilor la HEIMAT. Veti descoperi sau redescoperi o comunitate conștientă de valoarea și rolul său identitar care, prin tot ceea ce face, ca parte organică a conștiinței Banatului Montan, conferă RĂDĂCINI. Veți identifica, așa cum afirmă autorul, promoterul cultural de excepție Erwin Josef ȚIGLA în prefața albumului  «…tot  ceea ce este mai important și de evidențiat pentru ciclul nostru de manifestări care se desfașoară, de 25 de ani, toamna, an de an, începând cu 1991, la Reșița și în Banatul Montan”.

Nefiind bănățeancă  dar având privilegiul de a trăi în acest spațiu binecuvântat prin locuri și oameni, o citez, la rândul meu, sigur, după autor în prefața volumului, subscriind întru totul, pe dr. Ada D. Cruceanu, vocea de necotestat a culturii bănățene și nu numai. În Cartea de Onoare a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, consemna, acum 20 de ani, la 10 octombrie 1996 : ”În speranța că HEIMAT, elegantul și atotcuprinzătorul cuvânt al frumoasei D.vs limbi, cuprinde o parte-măcar- din sufletul unei nebănățence, dar mai ales cu întregul meu respect, reverențios, în fața a tot ceea ce face comunitatea germană- spre binele tuturor-, primiți expresia gratitudinii mele și promisiunea de a vă fi alaturi”.

Comunitatea  germană din Banatul Montan, fiecare etnic german în parte, merită mulțumiri și felicitări pentru implicare. Cum merită, de altfel, Erwin Josef Țigla, promoter cultural de excepție, președinte al Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan, gratitudinea noastră pentru stăruința de a menține unită și vie o comunitate-etalon pentru Banat. Camelia Duca

Lansarea volumului a avut loc vineri, 7 octombrie 2016, în Aula Magna a Universitații Eftimie Murgu din Reșița, în deschiderea celei de-a XXVI-a DECADE A CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN.

Este o onoare pentru METARSIS- societate pentru cultură, să fie partener în DECADA CULTURII GERMANE DIN BANATUL MONTAN și la ediția XXVI.

2006 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

2 comentarii la “Erwin Josef Țigla”

 1. PASCU IOSIF-ALEXANDRU 28. oct., 2016 at 9:44 #

  CA INTOTDEAUNA FORUMUL DEMOCRATIC AL GERMANILOR DIN BANATUL MONTAN AU OFERIT PENTRU TOTI RESITENII SI NU NUMAI ,MANIFESTARI CULTURALE DEOSEBIT DE FRUMOASE DE CALDE ,PRIETENESTI.ANIVERSAREA CELOR 25 DE ANI DE EXISTENTA ESTE RODUL MUNCII NEOBOSITE A D-LUI ERWIN IOSIF TIGLA DE SIGUR SI TUTUROR CELOR CARE AU FOST IMPLICATI IN ACESTE MANIFESTARI CULTURALE TRANSMISE DIN GENERATIE IN GENERATIE DE-A LUNGUL ANILOR DECAND GERMANII AU APARUT PE ACESTE MELEAGURI.MULTUMIRI SI FELEICITARI ,URARI DE BINE ,CONTINUITATE.

 2. Anton Schulz 27. oct., 2016 at 21:08 #

  Draga Familie DUCA,
  Multumesc pentru articol si poze, eu transmit Linkul si la alti din Banatul montan.
  Numai bine si sanatate va transmite din Regensburg,
  A. Schulz

Lasă un comentariu...